Najavljena serija "Pad", koja je rađena po motivima knjige "Godina prođe, dan nikad" Žarka Lauševića

Prva epizoda će se emitovati u subotu, 21. januara, na kanalu Superstar TV

  • 2

Dugo očekivana serija "Pad", koja je rađena po motivima knjige "Godina prođe, dan nikad" Žarka Lauševića, reditelja i scenariste Bojana Vuletića biće premijerno emitovana u subotu, 21. januara u 21 čass, na kanalu Superstar TV. Ukupno će imati 8 epizoda, koje će se emitovati vikendom.

Glavnu ulogu, kao što je poznato, igra Milan Marić, koji glumi lik glumca Ivana Maslaća.

Nakon novinarske projekcije prve epizode serije "Pad", novinarskim ekipama se obratila ekipa koja je radila na ovom projektu.

"Serija će imati svoju internacionalnu premijeru i na taj način će otvoriti vrata putovanju serija van granica Srbije i regiona. Upravo ta internacionalizacija igranog sadržaja jeste nešto što je strateški cilj Telekoma Srbije. Naše serije se gledaju na pet različitih kontinenata. Ostvarili smo saradnju sa nekim od najvećim striming platformi kao što je Amazon Prime, kao što je Disney Plus. 2023. godina je jako značajna. Već sutra nas očekuje premijera filma "Oluja", rekla je Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbije.

Boban Jevtić, kreativni direktor, Fireffly productions, objasnio je kako je došlo do toga da se krene sa serijom "Pad".

"Rad na projektu "Pad" je počeo dosta rano. Mislim da je bilo pre dve godine. To je zanimljiva knjiga, ona predstavlja važan dokument o vremenu o kojima je pričao Žarko Laušević u toj knjizi. Ono što nam je bilo najkomplikovanije, kako u jednoj knjizi koja je takvog sadržaja, sve je psihološka drama, kako naći pravi formu da bude jasna, zanimljiva gledaocu. Tako da smo dugo radili na scenariju. Prvu verziju je napisao Petar Mihajlović, zatim je Bojan Vuletić dao svoju verziju, i ja mislim da je sada pronađena prava forma koja je istovremeno i zahtevnija za gledaoca, ali i razumljiva. Nakon tog rada, mi smo se udaljili od knjige, uzeli smo puno umetničkih sloboda, ali smo čini mi se ostali onim što je najvažnije, a to je u motivima u kojima ova knjiga govori.", rekao je Boban Jevtić.

Koncerencija za medije povodom emitovanja serije Boban Jevtić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

O čemu sgovoru serija "Pad", otkrio je takođe Boban Jevtić.

"To je dosta komlikovano pitanje, ali hajde da kažemo da ona govori o krhosti ljudske egzistencije i kako je moguće da se čoveku promeni ceo život, i o tome kako jedan čovek, jedan senzibilan čovek. čovek umetnik, kako kada se nađe u jednoj specifičnoj situaciji se rve sa svim izazovima koji tu postoje. U drugom planu, to je jedna freska vremena kada se to dešava i koliko situacija može da utiče na jednog čoveka.", rekao je Bojan Vuletić.

Reditelj i scenarista Bojan Vuletić je otkrio šta ga je privuklo da režira seriju "Pad".

"Kada su me pozvali prijatelji iz Firefly-a i producenti da se uhvati u koštac sa ovim, nisam pre toga čitao knjigu, Kada sam je pročitao, pronašao sam nešto zanimljivo, kako jedan čovek, jedan umetnik, čiji je posao da širi neke humane vrednosti u jednom trenutku prelazi na drugu stranu i postaje izuzetno destruktivan. Svi oni koji se bave umetničkim poslom znaju da je ta granica veoma tanka i u okolnostima rata devedesetih ta granica je nekada i tanja. To je ono što je mene suštinski privuklo i kada sam sa svojim kolegam seo da pravim novu verziju, da pripremamo celu seriju, osnovna ideja je bila da od toga što ćemo se udaljiti u izvesnom smislu od knjige sa razlogom da bi napravili što univerzajlniji dramski oblik od onoga što je lokalno. Praktično, dolazimo na ideju da promenimo imena, uzimam sebi za slobodu da potpuno neke nove situacije, nove likove koje nepostoje u knjizi, inkorporiram u taj sadržaj. Tako da je to, na neki način, i jedno i drugo što me privuklo u ovoj priči.", rekao je Bojan Vuletić.

Koncerencija za medije povodom emitovanja serije Bojan Vuletić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Dragan Marinković Maca u seriji "Pad" igra zatvorskog druga Ivana Maslaća (lik Milana Marića).

"Šta reći o liku koji je u principu optužen za ubistvo kompletne porodice... Meni je drago što deo ovog sjajnog tima i da je bilo lepo sarađivati. Otišli smo tamo, gde je paralelni univerzum, u Zabelu i onda shvatiš koliko je sloboda jedan od najvećih suštinskih potreba... Lepo mi je bilo u zatvoru", rekao je Dragan Marinković Maca.

Koncerencija za medije povodom emitovanja serije Dragan Marinković Maca Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U ovom projektu je učestvovao i glumac Svetozar Cvetković.

"Ja sam svoje učešće u ovoj seriji video kao neko koji je predstavnik prošlog veka, u kome se ceo raspad sistema dešavao na jedan način koji danas teško možemo da zamislimo... Pošto smo mi skloni zaboravu, vrlo lako zaboravljamo da nam se nešto loše desilo, ali treba nešto da nas upućuje na to. U tom sklopu tankog vremena, jedan događaj koji je promenio nečiji život, ne samo život čoveka, neko i živote drugih ljudi koji su nestali, koji su se poremetili. U tom momentu, naši životi su se bitno promenili. Naš život se na tom mestu slomio. Imam dva prijatelj, reditelja, jedan je Goran Marković, drugi je Miša Radivojević, koji kažu jednu te istu rečenicu "da je film velika laž." Na ovom mestu, u ovoj seriji, taj film kao velika laž se strašno približava istini. Ono što publika može da vidi u ovoj seriji je istina o tom vremenu.", rekao je Svetozar Cvetković.

Koncerencija za medije povodom emitovanja serije Svetozar Cvetković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Anđela Jovanović igra lik Ane, druge supruge glumca Ivana Maslaća.

"Velika je privilegija raditi sa ovakvom autorskom ekipom na čelu sa Bojanom, koji je jedan izuzetan autor, koji je jako studiozan, voli da eksperimentiše i da istražuje, pridaje značaj temi koju obrađuje. Dobro je funkcionisala ta relacija Bojan-Milan.", rekla je Anđela Jovanović, pa je nešto više rekla o svom liku.

"Bila je značajna Bojanova indikacija, da je Ana jedno Sunce. Mislim da ona jeste Sunce i neko ko donosi svetlostu u jednom mračnom trenutku koji pruža prozora u paralelni univerzum. Ljubav može da pobedi. Ona je izuzetno lojalna i postojana, kao Sunce, i ostaje uz svog čoveka do samog kraja, bez obzira na sve. Ona je vrlo hrabra i drago mi je što sam imala priliku da igram jednu takvu osobu.", rekla je Anđela Jovanović.

Koncerencija za medije povodom emitovanja serije Anđela Jovanović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Milica Janevski igra lik prve supruge Ivana Maslaća, Sanje.

"Sanja je Ivanova prva supruga, koja je zapravo s njim od početka. Od trenutka kada je postao glumac. Neko ko ga najbolje poznaje, koja je s njim prošla sve i svašta u procesu upisivanja Akademije... Neko ko je dostojanstven i neko ko je u ovim okolnostima prosto bio prinuđen da spašava porodicu i da nekako preuzme odgovornost za drugi deo priče.", rekla je Milica Janevski.

Koncerencija za medije povodom emitovanja serije Milica Janevski Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glavnu ulogu u seriji igra Milan Marić, koji je govorio o samom fenomenu pada.

"Svi vas pripremaju za uspon, a niko vam ne priča o padu, i kako taj pad izgleda. Očigledno je to ispirativna tema... Ko smo mi posle tog pada? Ko smo mi dok padamo? To su sve neke nepoznanice kojima smo mi pokušali da se bavimo... Ulaz u ovaj proces značio je pitanje na koje niko od nas ne voli da odgovara, ne voli da se bavi, pa ni ja. Jer ne znamo šta znači pad i gde ćemo mi da padnemo.", rekao je Milan Marić.

Koncerencija za medije povodom emitovanja serije Milan Marić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kompletnu konferenciju pogledajte na snimku na početku teksta.

Video: Pogledajte kako je izgledala projekcija prve epizode TV serije Pad

Pored Milana Marića gledaćemo i Borisa Isakovića, Mimu Karadžića, Milicu Janevski, Anđelu Jovanović, Ljubomira Bandovića, Dubravku Drakić, Dragana Marinkovića Macu, Krešimira Mikića, Izudin Bajrović, Slavka Sobina, Kemala Rizvanovića, dok autorsku ekipu čine reditelj i scenarista Bojan Vuletić i scenarista Petar Mihajlović, direktor fotografije Dušan Joksimović, scenograf Aljoša Spajić i kostimograf Dragica Laušević.

Produkcijska kuća Firefly i Telekom Srbija stoje iza ovog originalnog TV formata.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA