Predstavljen program 16. Kustendorfa: Nagrađivani reditelji i mladi autori u fokusu

U fokusu će ove godine biti mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma.

  • 0
Kustendorf, Emir Kusturica Foto: Mileta Mirčetić

Međunardoni filmski i muzički festival "Kustendorf" održaće e ove godine od 25. do 29. januara 2023. godine na Mećavniku, na Mokroj Gori, pod sloganom „Umetnost iznad svega“, najavili su na današnjoj konferenciji za medije reditelj Emir Kusturica i ministarka za kulturu Maja Gojković.

Šesnaesti Kustendorf po redu time se vratio u svoj zimski termin, a u fokusu će ove godine biti mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma.

Kustendorf, Emir Kusturica Foto: Mileta Mirčetić

U takmičarskom programu naći će se 14 filmova od 374 koji su bili prijavljeni na festival.

Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Međunarodni žiri čine: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U Savremenim tendencijama biće prikazani: film Kjara italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, Tinitus nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija, dobitnik sedam svetskih priznanja, film Plan 75 japanske rediteljke Čije Hajakave, zatim dobitnik priznanja na Venecijanskom filmskom festivalu, film Suša italijanskog reditelja Paola Vircija i dobitnik Zlatne palme, film Trougao tuge reditelja Rubena Estlunda.

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj celini Savremene tendencije, Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Graciozo, Čije Hajakava.

Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Dušanu Kovačeviću.

U okviru programske celine Retrospektiva velikana biće prikazan film Balkanski špijun Dušana Kovačevića, kao i film Parižanka Čarlija Čaplina, koja ove godine obeležava 100 godina od premijere.

Programska celina Novi autori prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja Siniše Cvetića Usekovanje, Nije Akl iz Libana Kosta Brava, Liban i Karla Franciska Manatada Svejedno da li je vreme lepo sa Filipina.

Maja Gojković će, kako je rekla, prvi put doći na Kustendorf.

Gojković je istakla da Kustendorf slavi lepotu i da se na ovom festivalu ne mogu gledati filmovi kao što su Umri muški i slična komercijalna ostvarenja, jer je ova manifestacija okrenuta autorskom umetničkom filmu.

Ovogodišnji Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA