≫ 

Ko je bio Slavko Radović, koji je srpsku Mata Hari uveo u svet špijunaže? U seriji "Vera" igra ga Kubura

Vera je, naveliko se podsećamo istorije, za 25 godina života uspela da sludi četiri jake obaveštajne službe

  • 11
Vera Pešić, Aleksandar Srećković Kubura Foto: Wikipedia, Tanjug/Strahinja Aćimović

Publika je imala prilike da odgleda prvu i drugu epizodu serije "Vera", koja govori o životu najpoznatije ovdašnje špijunke, Vere Pešić, poznate i kao srpska Mata Hari.

Vera je za samo 25 godina života uspela da sludi četiri jake obaveštajne službe, a u prvoj epizodi mogli smo videti kako mlada Leskovčanka dolazi u Beograd, sa ambicijom da se bavi novinarstvom, ali se njena karijera odvija drugačije nego što je zamišljala.

Primljena je da radi u kontraobaveštajno odeljenje Kraljevske jugoslovenske vojske, gde je školovana za obaveštajni rad. Uoči Drugog svetskog rata, Veru Pešić prihvataju obaveštajne službe Nemačke, Velike Britanije i Francuske. Kao četvorostruki agent počela je pretežno da radi za Generalštab i Šesto odeljenje Uprave bezbednosti Nemačke. Tako je započela karijeru jednog od najboljih špijuna, koje je Srbija imala.

Film Foto: Nebojša Babić

U svet špijunaže uveo ju je oficir Generalštaba Jugoslovenske kraljeve vojske Slavko Radović, koga u seriji upečatljivo glumi Aleksandar Srećković Kubura.

- Otkrio ju je pešadijski major Slavko Radović koji je tragao za mladim i pametnim ljudima. Predstavio je Veru pukovniku Dragoljubu Stojanoviću, koji joj je objasnio da će na predlog majora Radovića i advokata Tripka Žugića biti primljena kao službenik u Kontraobaveštajnom odeljenju Generalštaba. U početku je obavljala opšte administrativne poslove i trudila se da za platu od 2.000 dinara, kojom je bila veoma zadovoljna, pokaže revnost, ažurnost i preciznost, što se od nje i očekivalo. Kada je u kabinetu majora Radovića upoznala generala Ljubomira Novakovića, po majci plemenskog rođaka, do nje počinju da stižu i podaci o strogo poverljivim poslovima, pa je počela da zalazi i u druga odeljenja Generalštaba, upoznajući lagano čitavu strukturu složene organizacije - opisao je svojevremeno Verino uvođenje u vojnu agenturu biograf Nikola P. Ilić u razgovoru za "Novosti".

Pukovniku Stojanoviću je bila potrebna žena obaveštajac, sposobna da prepozna strane špijune i da se samostalno snalazi u kontaktu sa njima.

Petar Zekavica kao Karl Kraus u filmu Printskrin: Youtube/Art Vista

"Major Slavko Radović pozvao je Veru u svoj kabinet i iz čelične kase uzeo ukoričeni "Elaborat o kontraobaveštajnom radu", u kojem su bili opisani mnogobrojni primeri otkrivenih stranih obaveštajaca u Kraljevini Jugoslaviji. 'Gospođice Vera, ovaj materijal ćeš ovde čitati. Nikakve beleške nemoj pisati, niti sa bilo kim nemoj da komentarišeš ono što pročitaš. Potrudi se samo da zapamtiš primere rada stranih špijuna i kako su otkriveni. Sadržina materijala je strogo poverljiva i zato ćeš ga za vreme odmora ili izlazaka iz kabineta meni vraćati i ponovo uzimati. Zapamti, takva su pravila službe.' Imala je tek 19 godina.

Obaveštajac mora da bude vrstan kupac, a nikakav prodavac. To znači da stvara kvalitetnu agenturnu mrežu na pravom mestu, odakle će blagovremeno da otkriva neprijateljski rad, prati ga i sprečava, da štiti državno uređenje Kraljevine Jugoslavije", često ju je upozoravao iskusni major Radović.

Kubura o svom liku: "Ja sam uslovno negativac"

Aleksandar Srećković tumači majora Slavka Radovića, jednog u nizu muških likova koji se nađe u lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, u kojima Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama. Kako je u razgovoru za "Dnevnik" rekao, ovoj priči privukla ga je zanimljiva uloga, ali i to što je u glavnoj ulozi jedna snažna žena iz stvarnog života.

"Ja sam bio potpuno oduševljen kada mi je producentkinja Danka Milošević poslala ovu priču jer smo konačno počeli da obraćamo pažnju na neke velike žene iz srpske istorije. I ja se stvarno nadam da će ovo tek biti prvi film koji će da se bavi takvim temama, ne moraju one čak ni biti ove vrste. Ne mora biti ratna priča, mada mi imamo dosta žena koje su zaslužne za pozitivne trenutke iz naše istorije", istakao je Kubura, dodajući da ga je privukla priča o snažnoj ženi u vreme koje je za sve bilo sudbinsko i veoma teško, te da je pogotovo bilo teško za žene koje su u to vreme bile potpuno usmerene na decu i kuhinju.

Premijera filma Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Film "Vera" je priča o ženi koja je urušila sve te tadašnje standarde kako socijalne tako i političke, ali i vojno-obaveštajne. To mi je bilo vrlo zanimljivo i nešto što je žanrovski vrlo novo u našoj kinematografiji i to mi je bilo vrlo super.

Njegov lik - major Slavko Radović, bio je, kako je rekao, predstavnik kraljevske kontraobaveštajne službe iz tog vremena pred Drugi svetski rat i tokom njega.

"On je jedan tipičan primer tadašnjeg muškarca na moći koji smatra da mu je sve predodređeno i da ima apsolutno pravo da se ponaša samo kako on želi u tom trenutku. Naravno svi oni, pa i taj moj lik, misle u svojim glavama da rade nešto dobro za svoju zemlju, a posle se naravno istorijski vidi ko je bio u pravu, a ko ne, ali zanimljiva je uloga i jedan važan projekat", istakao je poznati glumac i dodao da je taj lik uslovno rečeno negativac, jer je vrlo teško odrediti ko je u tom filmu zloban.

"Imamo i visoke nemačke oficire i engleske diplomate, kao i oficire u špijunskim srpskim krugovima, pa i predstavnike četničkih pokreta i partizana. Više je na publici da se odluči ko je iz te naše priče negativac, ali i iz svega onoga što znamo da se posle desilo i kako je cela ta priča se završila, ako se završila, u šta ja duboko sumnjam."

Video: Premijera novog domaćeg igranog filma Vera Nedeljka Kovačića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    23. januar 2023 | 05:44

    Zasto serija odstupa od zvanicne biografije,da nije opet masta reditelja. U biografiji pa i u ovom tekstu lepo pise ,da je Vera prvo pocela da radi za nasu obavestajnu i da je tu obucavana,a u seriji spasili je Nemci od srpskog oficira odveli u Nemacku i tamo obucavali .

  • Aca sd

    22. januar 2023 | 22:29

    Kubura maestralno...Stoiljkoviceva u 1 ep.tanko u 2.epiz. za nijansu bolja...čekamo nastavak za pravu ocenu.

  • Перагеније

    22. januar 2023 | 21:40

    Шпијунаже нема без много секса - бар тако тврди Бонд, Џејмс Бонд...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA