"Voleo je da ide u kafanu, ali je bio mnogo veći radnik": Autor Aleksandar Karišik o seriji o Miki Antiću

Prema njegovim rečima, Antić se prvi dotakao teme Golog otoka na igranom filmu

  • 0
Miroslav Mika Antić Printskrin: YouTube/rakovac1

Autor Aleksandar Karišik je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o svojoj dokumentarnoj seriji o pesniku i umetniku Miroslavu Miki Antiću (1932-1986), koju prikazuje televizija Vojvodine.

Karišik je rekao da su u razgovoru sa kolegama iskočile priče o značajnim ličnostima naše istorije, i daje shvatio da je idealno vreme da se uradi dokumentarna serija "Miroslav Antić - Okovan u slobodu".

"Imamo potrebnu istorijsku distancu od njegove prerane smrti da bi bili objektivni, a postoji još uvek živih protagonista, svedoka vremena, prijatelja i saradnika. To me nagnalo da uđem u avanturu pravljenja serije o Antiću", rekao je Karišik.

Antić je preminuo u 54. godini, pa se Karišik radeći na seriji zapitao "kako je sve stigao", kao "osebujna ličnost, svestrani umetnik i renesansni duh".

"Poznat je kao dečiji pesnik i boem što je nepravedno. Bio je pesnik ozbiljne misaone poezije, a dobar deo gledalaca će saznati da je bio ozbiljan slikar i filmski stvaralac, dobitnik Zlatne arene u Puli, preteča crnog talasa", naveo je Karišik.

Prema njegovim rečima, Antić se prvi dotakao teme Golog otoka na igranom filmu, na prevaru ga napravivši umesto najavljene reportaže, o čemu u seriji priča reditelj Želimir Žilnik.

Karišik je podsetio i da se Antić prvi dotakao pitanja obaveznog otkupa, kada su posleratne koministuičke vlasti problem gladi rešavale otimanjem hrane od seljaka, a kratkim filmom je bio inicirao i postavljanje spomenika Žrtvama racije u Novom Sadu.

"Pokušao sam kroz seriju da naglasim da jeste bio boem, voleo je da ide u kafanu, ali je bio mnogo veći radnik, i to se vidi. Da je bio takav kakva je percepcija ne bi stigao da nam ostavi nepregledan opus literarni, slikarski, filmski, novinarski", naglasio je Karišik.

Prema njegovim rečima, najteža je bila trijaža od sveg bogatstva šta će ući ili ne, pošto dosta dragocenih detalja nisu mogli da uđu zbog forme.

Od stvari koje nisu uđe u seriju, Karišik je naveo trenutak kada je Antić da odobrovolji sinčića fingirao poziv televiziji da mu puste crtani film, koji je inače redovno išao u 19:15.

Karišik je rekao da planira rad na dokumentarnom filmu o Marku Nešiću, berberina iz Novog Sada, koji je kao kompozitor tamburaške muzike ostavio pesme kao "Kad sam bio mlađan lovac ja" i "Krčmarice još vina donesi".

Prema njegovim rečima, tražii način da sprovede u delo projekat "Na ničijoj zemlji" koji bi govorio o istorijskim ličnostima koje ne odgovaraju sadašnjim narativima Srbije i Hrvatske, poput Vase Stajića ili Oskara Tartalje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA