Marko Grabež o svojoj ulozi u filmu "Usekovanje": Kada stariji brat preuzme ulogu roditelja

Glumac i muzičar ostvario je zapaženu ulogu u ostvarenju reditelja Siniše Cvetića i scenariste Davida Jakovljevića

  • 0
Uplugged nastup Konstrakte i Zemlje Gruva i benda KOIKOI u RTS klubu Foto: Amir Hamzagicć/ATAImages

U MTS dvorani će 7. februara biti održana premijera filma "Usekovanje" reditelja Siniše Cvetića i scenariste Davida Jakovljevića, a jednu od glavnih uloga u ovom ostvarenju igra Marko Grabež. Poznati glumac i muzičar glumi Dušana, starijeg brata Jovana, u čijem liku se našao Pavle Mensur.

Nakon novinarske projekcije, Marko Grabež je popričao sa novinarskim ekipama, među kojima je bila i ekipa portala Telegraf.rs. On je govorio o svom liku i filmu, kolika je odgovornost starijeg brata kada je porodica disfunkcionalna (kao u ovom ostvarenju).

Marko Grabež je takođe pričao o koncertu koji je njegov bend KOIKOI imao na jednom festivalu u holandskom gradu Groningenu, gde su takođe nastupili Konstrakta i Zemlja gruva.

Na početku, glumac i muzičar je govorio o svom liku i filmu.

"Baš smo se nekako odmah ustoličili kao mnogo dobra ekipa. Siniša je odavao utisak nekoga sa 40-godišnjim rediteljskim iskustvom od prvog dana, a svi smo prihvatili njegovo vođstvo. Od samog početka je sve išlo ka tome da ovo bude vrhunski projekat, kao što se pokazalo i sada. Imali ste prilike da pogledate film na projekciji. David je napisao predivan scenario. Mi smo se stvarno svi pronašli u likovima, mislim da je podela i te kako ispravna i prava. Ja sam, eto, mogao samo da se igram i da ne razmišljam o drugim stvarima osim o svom liku. Lik Dušana je nekako, nažalost, svima nama poznat, jer živimo u takvom vremenu i u takvim okolnostima da svi moramo da se odupremo nekim lošim startnim pozicijama i da se potrudimo da nam bude bolje u životu. Dušan je baš to, stariji brat unutar jedne disfunkcionalne porodice  i pokušava da napravi nešto bolje i da nekako beži od onoga što mu je genetski kod, a to je malo teško.", rekao je Marko Grabež.

On navodi da postoji odgovornost starijeg brata kada se roditelji razvode, kao u filmu "Usekovanje".

"Ima i te kako odgovornosti. Dušan je, s obzirom da je stariji brat, preuzeo ulogu roditelja. I to je ono što mislim da je najčešći slučaj, kada porodica, kada roditelji nisu u stanju da se negde bave detetom, kada se bave sobom i svojim problemima, uglavnom stariji brat ili sestra preuzimaju ulogu roditelja. Tako da na neki način, Dušan je konstantno pod budnim okom, prati mlađeg brata i brine se za njega, jer on nije dobro. To je ono što Dušan ne želi, jer ulazi u svoj život, počinje da živi ozbiljniji život sa svojom devojkom, razmišljaju o detetu, a stoji mu mlađi brat nad glavom koji nikako da odraste. A i Dušan nikako da odraste. To je najlepša stvar u filmu. Mi ne pratimo potpuno dva različita lika, gde je jedan stariji brat koji je stabilan, a mlađi nije, nego su to dva nestabilna tipa gde jedan, pošto je stariji, ponaša se kao da je odgvorniji.", rekao je glumac.

Pošto se radnja filma odvija tokom slave, novinare je interesovale koje slave Marko Grabež pamti.

"Ja nisam slavio slavu, moji isto nisu slavili slavu, ali sam išao na slave. Sva sreća, nikada nismo imali ovakvu situaciju gde se desi propast jedne porodice. Ne bih to poželeo nikom.", rekao je Marko Grabež.

Na pitanje da li ima neku anegdotu sa snimanja, glumac je rekao da ne.

"Znam da od glumaca očekujete uvek neke anegdote. Ja sam slab sa tim. Kada sam smejao nekoj anegdoti, zaboravio sam je jako brzo. Mislim da nikad ne bih mogao da se u sekundi setim nečega. Da je bilo dobro snimanje, bilo je.", rekao je Marko Grabež.

Konferencija povodom projekcije filma Foto: Antonio Ahel/ATAImages

On ističe da voli da igra u filmovima koji postavljaju pitanja.

"Nijedan projekat koji bi imao konkretnu poruku filma, ja prvi ne bih učestvovao u njemu, zato što film treba da postavlja pitanja, a ne da daje neke odgovore, tako da bih ja prvo voleo da publika ne izađe iz ovog filma i da kaže "ovo je poruka". Ovo je više neki presek društva, jednog stanja, jedne situacije u kojoj se ljudi trenutno nalaze.", rekao je Marko Grabež i dodaje:

"Meni je bilo bitno u filmu, ono u čemu se pronalazim, što svi negde želimo, a to je kako jedna porodica može zapravo da komunicira. Kako da se izbori sa svojim nekim patologijama, svojim nekim navikama da zapravo ne vide najbliži ukućani, da se ne čuju, nego da se ide po nekom ustaljenom receptu i svakodnevnoj navici i funkcionisanja. Da li potrebno nešto ekstremno da se dogodi da bi se ljud unutar jedne kuće čuli?", rekao je glumac

Pošto je u filmu Pavle Mensur predstavljen kao "crna ovca", novinare je interesovale da li se Marko Grabež osećao kao "crna ovca".

"Mislim da se svi tako osećamo s vremena na vreme.", rekao je glumac.

Na pitanje kakvu saradnju je ostvario sa Pavlom Mensurom, koji glumi njegovog mlađeg brata, Marko Grabež je rekao sledeće.

"On je moj mlađi brat, ja sam njegov stariji brat. Kako može da bude. Jedan bratski odnos. Iskren i bez zadrške", rekao je glumac.

Marko Grabež se slaže da razgovorom mogu da se reše problemi.

"Verujem da može, jer ne znam šta je neki drugi model. Mislim da bi trebalo da se razgovorom reši.", rekao je glumac i muzičar.

Potom je otkrio koji su njegovi dalji planovi.

"Spremam pozorišnu predstavu u Ateljeu 212 komad Florijana Celera "Otac" u režiji Paola Mađelija i u stvari, prvi put da neću biti samo glumac, već će moj bend (KOIKOI) i ja komponovati muziku za ovu predstavu.", rekao je Marko Grabež, a potom se dotakao hiperprodukcije.

"Što se tiče glumaca, samo da potraje.", rekao je glumac.

Inače, Marko Grabež je zajedno sa svojim bendom KOIKOI bio u holandskom gradu Groningenu, gde su nastupali na jednom festivalu.

"Nastupali smo u jednom, malo je reći kultnom klubu, u Groningenu. To je klub "Vera", koji postoji još iz pedesetih godina. I dobili smo jako dobar termin, udarni termin. Predstavili smo se publici najbolje što smo mogli. U tom klubu su svirali neki od najvećih bendova svetskih, počev od Nirvane, Joy Division-a, Sonic Youth-a, Pearl Jam-a, tako da je bilo onako zastrašujuće izaći na tu binu nakom svih tih "duhova".", rekao je glumac i muzičar.

Uplugged nastup Konstrakte i Zemlje Gruva i benda KOIKOI u RTS klubu Foto: Amir Hamzagicć/ATAImages

Na pitanje kako su stranci reagovali na njihovu muziku, Marko Grabež je rekao sledeće.

"Mi smo se plašili da će jezička barijera da bude problem, ali zapravo nije. Naša muzika komunicira kroz energiju, a negde tekst dolazi u nekom drugom planu, tako da je bilo zapravo jako dobro što se komunikacije tiče.", rekao je glumac i muzičar.

Na taj festival su zajedno išli sa Konstraktom i Zemljom gruva.

"Družili smo se. Oni su isto predivni, kakvu podršku pružaju. I mi smo njima, tako da smo se kao jedno pleme držali svi zajedno tamo i upoznavali takođe sa drugim bendovima.", rekao je glumac i muzičar.

Video: Nastup grupe Koikoi pred odlazak u Groningen: Poslušajte ih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA