Ludi trač zbog kog je Vatikan ispitivao omiljeno holivudsko dete

Holivudski anđelak je igrala u 29 filmova u dobi od treće do 10. godine

  • 0
Shirley Temple, Širli Templ Širli Templ / Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Širli Templ je bila i ostala jedna od najpoznatijih dečijih zvezda svih vremena, ali sa slavom i uspehom dolazi i stalna kontrola... i povremena teorija zavere.

Templ, koja je umrla 2014. godine, bila je najpoznatija po svojim šarmantnim pevačkim i plesnim sposobnostima, savršenom imidžu i anđeoskom izgledu. Amerikanci su je obožavali i slavili do neba, ali u Evropi stvari su bile malo drugačije. Starim kontinentom počela je da se širi luda glasina koja je na kraju privukla pažnju Vatikana i ondašnjeg poglavara Кatoličke crkve.

Ali krenimo ispočetka...

Najveća zvezda 1930-ih

Širli Templ Blek je rođena 23. aprila 1928. godine u Santa Monici, Кalifornija. Od malih nogu roditelji su je podsticali da peva i pleše i vodili je na ausidicije. Imala je samo tri godine kada su je upisali u školu plesa.

U isto vreme, njena majka Gertruda počela je da vrlo brine o ćerkinom imidžu i njenu plavu kosu oblikuje u krušne lokne. Devojčicu je ubrzo primetio direktor kastinga iz Educational Pictures-a, te je prvi ugovor sa jednom producentskom kućom četvorogodišnja Širli "potpisala" 1932. godine.

Širli Templ, Shirley Temple Širli Templ / Foto: Profimedia/Imagno

Njen prvi film je bila kratka priča u okviru Bejbi burleske, kolekcije kratkih komedija koji su rezimirali nedavne događaje ili druge popularne filmove, ali su glavne uloge igrala sitna deca. Film u kome je igrala Širli zvao se "Glad Rags to Riches" i bio je parodija na popularni film Mej Vest "She Done Him Wrong". Igrala je u još dva kratka filma Bejbi burlekse.

Dve godine nakon kasnije, Templ se probila do samih vrhova Holivuda filmom "Bright Eyes" i čak osvojila i specijalnu nagradu Akademije za maloletnike 1935. Klasici u kojima je igrala, kao što su "Curly Top, "Hajdi" i "The Little Princess" postizali su uspehe jedan za drugim.

Vatikan je morao da se umeša

Dok je bila na vrhuncu slave, oko nje je počela da se plete nesvakidašnja glasina - neki su spekulisali da Templ nije bila dete glumac već 30-godišnja odrasla osoba sa patuljastim rastom, obučena u dečji kostim. Pojedinci su tvrdili da su njena zdepasta građa, savršen niz "odraslih zuba" i njena perfektna loknasta kosa (pričalo se da je reč o perici) bili znaci da je reč o potpuno razvijenoj osobi.

Glasine su toliko izmakle kontroli da je Vatikan – koji je često korišćen u ovakvim situacijama kao neutralna treća strana – poslao istražitelja da utvrdi da li je Širli Templ dete ili ne.

Kako je Širli kasnije pisala u svojoj autobiografiji "Child Star", otac Silvio Masante posetio je nju i njenu porodicu u ime Vatikana da bi se lično uverio da li je ona zaista dete. Glumica se prisetila da su se „majčine oči raširile od zaprepašćenja“ dok je Masante prepričavao porodici tračeve.

- U Italiji, kao i u nekim drugim zemljama u Evropi, uporno se priča da Širli uopšte nije dete - rekao je sveštenik.

- Očigledno, ona nije (punoletna) - utvrdio je otac Masante.

Uz uveravanje Vatikana, bizarna teorija zavere se brzo ugasila.

Šta se desilo sa Širli Templ?

Holivudski anđelak je igrala u 29 filmova u dobi od treće do 10. godine, ali kako je sazrevala, javnost je postajala sve manje zainteresovana za dečju zvezdu. Nakon što je kao tinejdžerka dobijala vrlo malo ponuda, povukla se iz glume 1950. u dobi od 22 godine.

Godine 1969. započela je diplomatsku karijeru kada ju je predsednik Nikson imenovao za delegata na 24. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da predstavlja Sjedinjene Države. Takođe je služila kao ambasador Sjedinjenih Država u Gani od 1974. do 1976. i bila je prva žena šefica protokola Sjedinjenih Država. Između 1989. i 1992. služila je kao američki ambasador u Čehoslovačkoj, prva i jedina žena ambasadorka u regionu.

Shirley Temple, Širli Templ Širli Templ / Foto: Walter McBride / INSTAR Images / Profimedia

Dana 10. februara 2014, Templ je umrla od hronične opstruktivne bolesti pluća koju je stekla najverovatnije zbog doživotnog pušenja cigareta – loše navike koju je skrivala od štampe veći deo svog života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA