Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je jedna od najvećih zvezda na svetu, a onda se prosto izgubio: Sve o misterioznom Everetu Mekgilu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostvario je zapažene uloge u "Dini", Bondovom filmu "Dozvola za ubijanje", kao i seriji "Tvin piks"

  • 0
Everett McGill Foto: Universal - Dino De Laurentiis Company - Estudios Churubusco Azteca S.A. / Christophel Collection / Profimedia

Ako ste fanovi svetske kinematografije osamdesetih, verovatno se sećate Evereta Mekgila. Ovaj pomalo zaboravljeni glumac je u toj dekadi bio velika zvezda. Gledali smo ga brojnim poznatim ostvarenjima kao što su "Dina", Bondovom filmu "Dozvola za ubijanje", "Potraga za vatrom", a kasnije i u seriji "Tvin Piks".

Bio je aktivan i devedesetih, a onda je bukvalno nestao.

Ko je Everet Mekgil?

Rodio se 1945. godine u Majami Biču. Bio je vođa popularnog plesnog benda iz Kanzas Sitija pre nego što je postao scenski glumac sa više od 1.300 nastupa na Brodveju, piše IMDB. Diplomirao je dramske umetnosti na Univerzitetu u Misuriju.

Na početku uspeo je da stekne izvestan nivo slave pojavljujući se u filmovima kao što je "Brubaker" sa Robertom Redfordom u glavnoj ulozi.

Mekgilove uloge uključuju Čeda Ričardsa u sapunici "The Guiding Light" 1975. i 1976. Ipak, osamdesete su bile njegove godine. Pažnju javnosti je privukao kada je u ostvarenju "Potraga za vatrom" iz 1981. godine glumio pećinskog čoveka. To je bila samo inicijalna kapisla za dalje uspehe.

Zapaženu ulogu ostvario je i filmu "Dina" Dejvida Linča, gde je igrao vođu Fremena Stilgara. Posle toga je usledio angažman u ostvarenju "Srebrni metak", film o vukodlacima iz 1985. godine, inspirisan kratkom pričom Stivena Kinga, kao i u nekim ratnim filmovima, poput "Heartbreak Ridge" Klinta Istvuda iz 1986. godine.

Bio je deo Bondovog filma "Dozvola za ubijanje" iz 1989. godine, gde je igrao agenta Eda Kilifera.

Mekgil je najviše sarađivao sa Dejvidom Linčom, a znamo ga i po ulozi Eda Harlija, poznatijeg kao Veliki Ed (Big Ed).

Devedesetih je bio aktivan, snimio je nekoliko filmova. Naravno, tu je opet bila saradnja sa Dejvidom Linčom, i to ostvarenju "The Straight Story" iz 1999. godine.

Everett Mcgill Foto: Alberto E. Rodriguez / Getty images / Profimedia

Nakon toga je nestao sa filmske scene. Napravio je veliku pauzu od glume, odlučio da napusti Kaliforniju i preseli se u Arizonu. Ipak, glumačkom poslu se vratio 2014. godine, gde je glumio u novijoj verziji "Tvin Piksa". I to Velikog Eda.

Otada se ponovo povukao u svoju intimu, ostavivši svetla Holivuda za sobom. Više nije stao pred kameru, a da li će Dejvid Linč bar još jednom uspeti da ga nagovori da se vrati, ostaje da se vidi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA