Vreme čitanja: oko 4 min.

Održana svečana premijera domaćeg filma “Usekovanje” u MTS dvorani: Bili su brojni ljudi iz sveta filma

Vreme čitanja: oko 4 min.

Publika je sinoć dugotrajnim aplauzom nagradila umetnike koji su stvarali ovaj film na samom kraju, kada su se svi poklonili na velikoj pozornici.

  • 0

Svečana premijera novog domaćeg filma “Usekovanje” debitanta reditelja Siniše Cvetića održana je u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu, uz prisustvo skoro kompletne glumačke i autorske ekipe.

Publika je sinoć dugotrajnim aplauzom nagradila umetnike koji su stvarali ovaj film na samom kraju, kada su se svi poklonili na velikoj pozornici.

Jedan od glavnih glumaca u ovom ostvarenju Bojan Žirović specijalno za agenciju Tanjug je uoči premijere izjavio da je često veoma samokritičan kad gleda sebe na malom ili velikom ekranu, tako da nema jasan uvid kakvu je ulogu podario i izneo u novom projektu.

"Osim toga, sve ostalo je zaista izvrsno i srećan sam što se sve to desilo - i tako dobar scenario, i mladi reditelj, i na ovako uspešan način ispričana filmska priča", istakao je Žirović, jedan od najangažovanijih glumaca već duže vreme u TV serijama i filmovima.

On je napomenuo da veoma podržava mlade autore da snimaju svoje debitantske filmove, kakvi su i autori filma "Usekovanje" - reditelj Siniša Cvetić i scenarista David Jakovljević.

Glavnu žensku ulogu u porodičnoj drami "Usekovanje" tumači slovenačka glumica Aleksandra Balmazović, koja se vraća u srpski film nakon velikog uspeha sa poznatim ostvarenjem "Sivi kamion crvene boje" (2004) Srđana Koljevića.

"Veoma mi prija povratak u srpsku kinematografiju, i pomislila sam odmah - evo mene opet za narednih 15 godina. Stvarno volim i apsolutno obožavam srpski film, i čini mi se da je ovde kod vas profesionalizam zaista na visokom nivou, što je prepoznato u čitavom regionu", ocenila je Aleksandra Balmazović za Tanjug, koju je srpska publika gledala u domaćim TV serijama - “Koreni”, “Junaci našeg doba”, “Beležnica profesora Miškovića”.

"Naravno, taj profesionalizam je uvek postojao u Srbiji, a podrazumeva se i kvalitet filmova koji imate, jer se on svaki put diže sve više. Sigurna sam da je Srbija znatno daleko ispred svih zemalja u našoj okolini.

Veoma volim taj huk, to navijanje koje osećam za domaći film, za koji mi se čini da je prisutan od procesa snimanja do same premijere", primetila je dramska umetnica i dodala da joj se čini da je to pravi put da se podržava domaći film, što iskreno pozdravlja.

Premijera filma Foto: ATA Images/Marija Mlađen

Aleksandara Balmazović je za Tanjug zamislila da je u ulozi menadžera filma "Usekovanje" i u kratkim crtama predstavila projekat ne bi li privukla što više publike i stručnu javnost u bioskope.

"Rekla bih da je suština filma - jedno okupljanje sa najboljim ciljem, ali se zbog nedostataka kojih niko nije svestan, desi raspad sistema", opisala je Aleksandra Balmazović "Usekovanje".

Jedna od trenutno traženijih glumica Milica Janevski rekla je za Tanjug da još uvek nije gledala ceo film, u kome igra zapaženu ulogu rođene sestre glavne junakinje, te da je veoma radoznala i uzbuđena da konačno pogleda večeras.

Janevski je podelila svoj utisak da je već na osnovu scenarija i snimanja filma znala, osećala i verovala da će ovo sigurno biti kvalitetan i uspešan film, svidela joj se priča, te veoma zdušno podržava novu, mladu generaciju filmskih autora koji su, prema njenim rečima - hrabri, slobodni, drski, i navija za njih da rade što više danas.

Milica Janevski je bila zapažena u serijama “Koreni”, “Kosti”, “Advokado”, filmovima “Otac” i “Asimetrijja”, a trenutno je publika gleda u TV serijama “Bunar” i “Pad”.

Osim troje navedenih glumaca, u ostvarenju “Usekovanje” igraju – Pavle Mensur, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić i Vahid Džanković.

Psihološka porodična drama odvija se samo u jednom danu, pretežno u enterijeru, jednom većem stanu, za vreme krsne slave - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Filmska priča prati sve članove porodice od jutra do mraka, gde se poštuje jedinstvo mesta, vremena i radnje, kao da je u pitanju pozorišna jednočinka.

U tom vremenskom tesnacu, roditelji kriju od svog sina i svih gostiju da se razvode, želeći da sačuvajju svoju intimu i probleme, mada razlozi nisu toliko poznati i jasni gledaocima, osim da se pretpostavlja da su jednostavno prestali da se vole.

Takođe, njihov sin koji živi sa njima – Jovan, uveliko je u beznađu, teškoj depresiji, melanholiji, te je u pravoj dosadi i letargiji, postao i narkoman.

Sa treće strane, njegov rođeni brat Dušan, naizgled je uspeo da se izvuče iz te disfunkcionalne porodice, jer se odavno odselio iz tog doma, ima stalan uspešan posao, živi sa devojkom koju je doveo na slavu, ali ni njemu nije sve potaman, što se postepeno otkriva kroz razvoj odnosa i priče.

“Usekovanje” zapravo predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana, Jovana, ali kroz mozaičan presek svih likova, glavnih i sasvim sporednih, predstavlja ilustraciju makrokosmosa društva kroz mikrokosmos sudbina urbanih ljudi.

Tako se porodica malo uznemiruje dolaskom jednog nepozvanog i neočekivanog gosta na slavu, odnos junaka Jovana sa celom okolinom je ambivalentan i nedefinisan, a razlozi njegovog pada, nezadovoljstva, lenjosti i prepuštanju sivilu, nisu do kraja istraženi, samo se naslućuju.

Video: Konačno imamo srpski film koji će biti upisan u istoriju kinematografije: Premijera Usekovanje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA