≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Guadanjinov film "Kosti i sve" na FEST-u: Nagrađen je za najbolju režiju u Veneciji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni junaci ovog romantičnog horora o "identitetu" i društvenim "izgnanicima", kako ga je opisao Gvadanjino, su Maren i Li, dvoje neobičnih saputnika i usamljenika

  • 0
Film "Kosti i sve" Foto: CEBEF

U okviru 51. FEST-a biće prikazan film "Kosti i sve" (Bones and All) Luke Guadanjina, čime će naša publika jedina u regionu imati priliku da na velikom platnu pogleda ovo ostvarenje nagrađeno za najbolju režiju u Veneciji.

Glavni junaci ovog romantičnog horora o "identitetu" i društvenim "izgnanicima", kako ga je opisao Gvadanjino, su Maren i Li, dvoje neobičnih saputnika i usamljenika, koji zajedno kreću na putovanje po američkom srednjem zapadu osamdesetih godina prošlog veka.

U glavnim ulogama su Tejlor Rasel i Timoti Šalame, a pojavljuju se i Majkl Stulbarg, Kloi Sevinji, Dejvid Gordon Grin, Andre Holand, Džesika Harper i Mark Rajlans.

Ovo je prvi Guadanjinov film snimljen u američkoj produkciji. Na njemu je radio sa svojim dugogodišnjim saradnikom, američkim scenaristom Dejvidom Kajganićem.

Film je ekranizacija istoimenog romana Kamile DeAnđelis.

Ovim putem FEST nastavlja tradiciju prikazivanja filmova Luke Guadanjina ("Ja sam ljubav", "Rasprskavanje", "Neverovatna devojka", "Suspiria"), vodećeg italijanskog autora svoje generacije.

"Kosti i sve" biće prikazan u okviru selekcije Gala u sledećim terminima: 1. marta u 22 sata i 2. marta u 14.30 u Sali 1 mts Dvorane, 3. marta u 22 u Sali 1 Sinepleksa Ušće, 4. marta u 22 u Dvorani Kulturnog centra Beograd i 5. marta u 22 u Sali 5 Sineplek Galerije Beograd.

Svetsku premijeru film je imao u Veneciji, gde je nagrađen Srebrnim lavom za režiju i Nagradom "Marčelo Mastrojani" za najboljeg mladog glumca/glumicu (Tejlor Rasel).

Kratki igrani film "Cvat" dobio sredstva na konkursu u Francuskoj

Projekat kratkometražnog igranog filma "Cvat" rediteljke i scenaristkinje Tamare Broćić, dobitnik je glavne nagrade na nedavno održanom konkursu "European Short Pitch 2022/2023" u Francuskoj, u novčanoj vrednosti od 3.000 evra, saopštila je danas producentska kuća "Luća" iz Beograda, piše Tanjug.

Film producentkinje Jovane Jovičić osvojio je navedena sredstva koje dodeljuje region Bretanja u gradu Renu u Francuskoj, a ostvarenje je podržano i na konkursu Filmskog centra Srbije 2022. godine, za Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova.

Na "development grantu", odnosno razvoju projekata za dobijanje sredstva u Francuskoj, film "Cvat" je bio u konkurenciji od 12 projekata, gde je osvojio prvo mesto.

Projekat je prethodno osvojio i nagrade - "Lights On" na radionici u okviru Međunarodnog festivala "ShorTS" u Italiji, "TaborPRO 2022" na istoimenom festivalu u Hrvatskoj, "Bašta Pitch 2021" na

Međunarodnom filmskom festivalu "Bašta Fest" (Bajina Bašta) i nagradu na Pitching Forumu Međunarodnog festivala "Vox Feminae 2021" u Zagrebu.

Kratki film "Cvat" je drama o odrastanju sa elementima fantazije koja prikazuje ranu spoznaju seksualnosti, uz mitologiju.

Radnja filma se odvija 2004. i prati dve devojčice, osmogodišnju Saru i desetogodišnju Vesnu, koje u slabo naseljenom selu provode leto, prepuštene beskonačnoj dokolici i jedna drugoj. Dok se selo sprema za dolazak Ivanjdana, te dve devojčice posmatraju neobične rituale žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA