≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Arsenijević o Karanoviću: "Iskreno se nadam da će se predomisliti i snimiti neki novi i dobar film"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stefan Arsenijević je objasnio zašto njegova knjiga ima 11 razgovora sa Srđanom Karanovićem

  • 0
Promocija knjige "Malo iznad tla" Stefana Arsenijevića o filmovima Srđana Karanovića Foto: Marija Mlađen/ATAImages

Poznati reditelj Stefan Arsenijević promovisao je svoju prvu knjigu „Malo iznad tla“ o filmovima Srđana Karanovića, a specijalno za agenciju Tanjug je istakao da se iskreno nada da će veliki reditelj ipak snimiti još filmova u budućnosti, iako se uveliko povukao.

Arsenijević je u poslednje vreme aktuelan sa svojim drugim dugometražnim igranim filmom "Strahinja Banović" koji od 2021. i dalje putuje po svetu i osvaja značajne nagrade, a sada se našao pred novim izazovom koji je možda bio i kompleksniji nego kada piše scenario i režira bilo koji film.

"Definitivno je bilo sasvim drugačije, čak se proces pisanja knjige čini jednostavnijim, jer ne zahteva toliki broj ljudi sa kojima treba da sarađujem, kao kada snimam film. Međutim, na teži način sam naučio koliki je izazov pred ljudima koji pišu knjige", objasnio je Arsenijević.

Promocija nove knjige u izdanju Filmskog centra Srbije, održana je večeras u Dvorani kulturnog centra Beograda pred velikim brojem kolega pretežno iz sveta sedme umetnosti.

Stefan Arsenijević je otkrio za agenciju Tanjug da je knjigu pisao skoro dve godine, i koncept je bio u tome da se razgovor vodi o svakom filmu Srđana Karanovića.

"Na tome smo radili veoma detaljno, temeljno, polako, i na kraju smo imali čak 30 sati razgovora, pri čemu sam bio pred velikim zadatkom da sve to nekako sažmem i da sve ono najbolje i najzanimljivije stane u knjigu. Naša knjiga sadrži 11 razgovora, jer Karanović je snimio 10 filmova i jednu TV seriju "Grlom u jagode", koju on vidi kao film u nastavcima", istakao je reditelj i pisac knjige Arsenijević i dodao da mu je upravo taj serijal omiljeni i najbolji svih vremena.

Promocija knjige Foto: Marija Mlađen/ATAImages

Odlučili su da u knjigu uključe i taj projekat na kome su generacije odrastale, mada Arsenijević smatra da je ta serija jako važna i u hronološkom sagledavanju Karanovićevog opusa.

Knjiga "Malo iznad tla" može da se posmatra kao idealno štivo za filmofile, ili ljubitelje srpske i jugoslovenske kinematografije, poznavaoce opusa Srđana Karanovića, a mlađi kolega Arsenijević smatra da se može obraćati i široj ciljnoj grupi.

"Iako knjiga jeste o razgovoru dvojice filmskih reditelja i prijatelja i možda deluje usko stručno, ali zaista mi se čini da nije, i to svedoče i prve reakcije koje smo dobili od mnogih ljudi. Ova knjiga je za znatno širi krug čitalaca, svakako za filmofile. Osim tog umetničkog dela, koji je zaista potpuno drugačiji, ono što mi je bilo posebno važno jeste da se pozabavimo društveno - političkim kontekstom koji je uvek kod nas veoma uzbudljiv", istakao je priređivač knjige.

Taj kontekst, po njemu, na direktan ili indirektan način zaista uvek utiče na filmove koji se snimaju i "zato ova knjiga može da se čita kao mali pogled na jednu epohu u poslednjih 50 godina na ovim prostorima iz jednog vrlo specifičnog ugla snimanja filmova".

Kako je Karanović jugoslovenski, a ne samo srpski reditelj sa toliko antologijskih ostvarenja iz SFRJ ("Petrijin venac", "Virdžina", "Miris poljskog cveća", "Nesto između", "Jagode u grlu"), Arsenijević otkriva Tanjugu da već postoji veliko interesovanje za novu knjigu na prostorima svih republika bivše Jugoslavije. Mladi reditelj i pisac knjige o svom mentoru i najdražem profesoru sa FDU - Karanoviću, naveo je da su neki primerci dela već poslati za Sloveniju i Hrvatsku, javili su se mnogi iz Bosne i Hercegovine, tako da je interesovanje ogromno.

"Svakako da Karanović jeste pre svega jugoslovenski autor, koji je snimao jugoslovenske filmove. Tako verujem da će knjiga moći da se čita širom naše bivše domovine", poručio je Arsenijević i dodao da verovatno neće u skorijoj budućnosti pisati neku novu knjigu o drugim rediteljima, već bi se posvetio snimanju novog filma, barem u fazi stvaranja scenarija.

Reditelj Srđan Karanović je u poslednjih nekoliko meseci objavio dve knjige. Prva je izašla u decembru 2022, "Sam o sebi" (Geopoetika), kao vid autobiografije.

"Upravo ta knjiga pokriva period od detinjstva do kraja školovanja u Pragu, a zapravo je rad na toj njegovoj knjizi krenuo kao uvod u naše delo. Međutim, ta ideja je tokom pandemije korona virusa toliko rasla i otvarala mu se, da je Karanović napisao čitavu samostalnu knjigu koja je već veliki hit, što mi je veoma drago. A naša knjiga "Malo iznad tla" nastavlja tamo gde je prethodna stala", najavio je Arsenijević i primetio da su obe knjige veoma kompatibilne i da kada se pročitaju jedna za drugom, daju celokupnu sliku o Srđanu Karanoviću kao reditelju i kao ličnosti.

Karanović je nedavno izjavio na promociji knjige "Sam o sebi", da više ne želi da snima filmove, te je kultura i kinematografija naše zemlje ostala uskraćena i siromašna za buduća remek dela ovog sineaste.

"Stalno mu govorim da bi bilo zaista lepo da ponovo stane iza kamere i snimi film, ali on je apsolutno odlučan u nameri da više nikada ne snima. Poslednji film "Besa" snimio je 2008. godine. Odlučio sam da mu verujem u tome, mada iskreno se nadam da će se predomisliti i snimiti neki novi i dobar film", zaključio je Stefan Arsenijević za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA