Vreme čitanja: oko 4 min.

Bogat i raznovrstan filmski program Beogradskog irskog festivala: Ove naslove ne smete propustiti

Vreme čitanja: oko 4 min.

U ponudi su drame, ekološke i muzičke teme, ali i izazovni dokumentarci

  • 0
Tiha devojcica Foto: Promo

Jedanaesto izdanje Beogradskog irskog festivala počeće danas, a pored raznovrsnog muzičkog, umetničkog i književnog programa, posebnu pažnju privlači izbor irskih filmova koji će ove godine biti predstavljen u Kinoteci i UK Parobrodu. Naslov koji se naročito ističe je "Tiha devojčica", prvi film iz ove zemlje koji je ušao u najuži izbor za najbolji internacionalni na predstojećoj dodeli Oskara.

Uz to, publika koja voli Šinejd O'Konor moći će više da sazna o njenoj karijeru u dokumentarcu "Ništa se ne može porediti", dok "100 godina Uliksa" ispituje vek dugu fascinaciju Džojsovim kapitalnim delom.

Ovo je sveokupan filmski program 11. Beogradskog irskog festivala.

An Cailín Ciúin / Tiha devojčica

Film Tiha devojčica nas vraća u seosku Irsku iz 1981. godine i prikazuje leto transformacije, porodičnih vrednosti, tuge, a najviše od svega ljubavi kroz oči tihe devetogodišnje Ket. Nosilac brojnih filmskih nagrada iz 2022, Tiha devojčica je prvi dugometražni film na irskom jeziku koji je nominovan za Oskara u kategoriji Najboljeg međunarodnog filma.

Publika može da ga pogleda večeras u 20h i 17.03. u 21h u Kinoteci, Kosovska 11.

Pas po imenu Novac

Pas po imenu Novac dolazi kao rezultat dugogodišnje saradnje između PJ Harvi i Šejmusa Marfija, i beleži njihova putovanja u Avganistan, Kosovo i Vašington DC, gde posmatraju ljude, njihovo ponašanje i njihov svakodnevni život. Projekciji 12. marta predstoji ceremonija otvaranja, a posle sledi razgovor sa režiserom Šejmusom Marfijem.

Nova projekcija biće 14.03 u 18h u Kinoteci.

Ništa se ne može porediti

Šinejd ostaje ikona koja inspiriše i dovodi u pitanje granice između umetnosti i aktivizma. Kroz objektiv Ketrin Ferguson podsećamo se njenog muzičkog talenta, njenog hita obrade Prinsove pesme Nothing Compares to You, ali i njene strasti da se zauzme za ono u šta veruje. Pridružite nam se u razgovoru sa Mikom Mahonom 16. marta nakon projekcije.

Dve projekcije predviđene su za ovaj film: 11.03 u 20h, a onda 16.03 u 21h u Kinoteci.

Traganje za vatrom

Pre projekcije filma Setanta: Stanje nezavisnosti, ove godine predstavljamo i audio-vizuelno iskustvo kroz radio-dramu, Digging for Fire, video - projekciju i komentare naših gostiju – Dare Duks, Ajena O’Kelija i Kevina Brua – kako bismo istražili prirodu mladalačke kreativnosti i muzičkih ambicija bendova iz Limerika 1990tih godina. Ostanite na razgovoru sa Darom, Ajenom i Kevinom nakon audio- projekcije.

SLOBODAN ULAZ obezbeđen je gledaocima koji 11.03 u 13.30 posete UK Parobrod u Kapetan-Mišinoj 6a.

Setanta: Stanje nezavisnosti

Ovaj film, u formi intervjua sa umetnicima kao što su Frenk i Volters, Edvin Kolins, muzičkim donatorima i muzičkim novinarima, dokumentuje istinsku uspešnu priču o pravoj nezavisnoj izdavačkoj kompaniji koja je pokušala da sačuva strast i autentičnost muzičkih ambicija i napora. Umetnici iz Traganje za vatrom su snimali sa muzičkom kućom Setanta i ostaće u razgovoru nakon projekcije.

SLOBODAN ULAZ 11.03 u 15h u UK Parobrod.

Mladi Platon

Dokumentaristi MekGrat i Ni Šinan odlaze u jedan od najopasnijih kvartova u Belfastu da istraže iskre slobodnog razmišljanja i nade unutar škole za dečake Sveti krst. Pridružite nam se u razgovoru sa režiserom Deklanom MekGratom nakon projekcije 17. marta u 17h u Kinoteci.

Pre toga film će moći da se pogleda 13.03 u 20h.

Lira

Lira MekKi je ubijena od strane Nove IRA u aprilu 2019. dok je posmatrala nerede u Deriju (Londonderi) u Severnoj Irskoj. Ubijena jednim metkom, ostavila je svoje voljene da ispituju stvarnost političke ideologije u ovoj zemlji. Ona i njena generacija bili su poznati kao Bebe primirja, termin koji je sama izmislila i kasnije preispitivala istražujući međugeneracijsku traumu i posledice sukoba.

Projekcije su 11.03 u 18h, a onda i 15.03 u 19h u Kinoteci.

Strašno stvorenje

Godine 1915. Džejms Džojs i Nora Barnakl putuju u Švajcarsku sa svojom malom decom Đorđom i Lucijom da bi izbegli strahote Prvog svetskog rata. Lucija se kasnije obučava za plesačicu i nastupa širom Evrope. Film istražuje njen težak porodični život, neustrašivu borbu i neosporni talenat. Nakon projekcija 12. marta (18h u Kinoteci) sledi razgovor sa režiserkom Anjom Stejplton.

Sledeća projekcija je 14.03 u 20h, Kinoteka.

100 godina Uliksa

Posle više od jednog veka Džojsov Uliks i dalje fascinira publiku i kritičare. U 100 godina Uliksa, Frenk Kalan, istaknuti istoričar i poznavalac Džojsa, i režiser Ruan Magan pokušali su da otkriju ovu fascinaciju kroz zanimljive intervjue.

Prva projekcija održaće se 13.03 u 18h, a druga 17.03 u 19h u Kinoteci.

Koraci slobode

U ovom dokumentarnom filmu pratimo priču o irskom plesu koji se menja kroz istoriju pod uticajem evolucije lokalnih događaja, ali i kulturne interakcije sa okolnim kontinentima. Pridružite se razgovoru sa režiserom Ruanom Maganom posle projekcije 16. marta.

Film će moći da se pogleda u dva termina - 15.03 u 21h, a onda sutradan 16.03 u 19h u Kinoteci.

Atlantik

Ričard O’Donel predstavlja svoj drugi nagrađivani dokumentarac koji istražuje manipulaciju okeanskim resursima. Kroz živote tri ribara u tri obalske zajednice vidimo uticaj ribarske i naftne industrije na morski svet u severnom Atlantiku, ali i napore za očuvanje tradicionalnog načina života uprkos političkim aspektima prekomerne eksploatacije. Pridružite se razgovoru sa kamermanom Edijem Godselom nakon projekcije.

Atlantik će moći da se pogleda 15.03 u 17h u Kinoteci.

Cev

Kada petrohemijski naftni gigant Shell napadne malo selo na zapadnoj obali Irske planirajući da kopa i instalira cev visokog pritiska pravo kroz njihovu zemlju i ribolovna područja, ugrožavajući time njihov način života, obični ljudi moraju da pokrenu proteste i da se bore za svoja prava.

Zadovoljstvo nam je da najavimo da će nam se pridružiti Bojan Simišić iz Eko straže u razgovoru sa režiserom Ričardom O’Donelom.

Cev je na porgramnu 16.03 u 17h u Kinoteci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA