Vreme čitanja: oko 2 min.

Za sve ljubitelje Šinejd O'Konor: Film o naglom uspehu, licemerju medija i ženi koja je odbila da bude filna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradska publika ima priliku da ovaj zadivljujući dokumentarac pogleda večeras, 16. marta u 21h u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Beogradskog irskog festivala

  • 0
Šinejd O'Konor, Sinead O'Connor Foto: DPA / AFP / Profimedia

Sudbina pevačke legende Šinejd O'Кonor bila je da bude ispred svog vremena svojim stilom i političkim stavovima, ali i da zapoveda svetom kasnih '80-ih i ranih '90-ih svojim prelepim, oštrim, jodlajućim glasom, svojom neverovatnom harizmom obrijane glave i zadivljujućim kaverom Princove pesme "Nothing Compares 2 U". Ali ona se razlikovala od modernog sveta u jednom ključnom pogledu: njenom odbijanju da se bude fina, da govori ono šta drugi žele da kaže – što su neoprostivi gresi u dobu društvenih mreža.

Ta je priča ispričana u zadivljujućem dokumentarcu Кetrin Ferguson "Nothing Compares" – koja slučajno otkriva licemerje medija. Svi oni koji su sada saglasni po svim pitanjima koja su O'Konorovu učinila popularnom, tada su joj se rugali.

A da je O’Кonor zadesila ista smrt kao Ejmi Vajnhaus, za razliku od smrti njene karijere, ona bi odavno bila kanonizovana. Iznad svega, O’Кonor je hulilana etos uspeha, prestup koji je zgrozio svet muzike 1992, a verovatno bi tako bilo i danas. O’Кonor je imala sve, imala je uspeh na nivou stadiona na dohvat ruke i bacila ga je govoreći na načine na koje se U2, recimo, nikada ne bi usudio. Prvo: efektivno zabranivši američku himnu pre emisije u Nju Džersiju zbog gnušanja nacionalizma, a zatim i cepanjem fotografije pape na televiziji uživo.

Ovim rečima je u Gardijanu opisan dokumentarac "Nothing Compares", objavljen prošle godine, koji će beogradska publika imati priliku da pogleda večeras u 21h u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Beogradskog irskog festivala.

Film se fokusira na ključne godine tokom kojih se odigrao njen vrtoglavi i svetski uspeh, prepričavajući u isto vreme kako je njena ikonoklastička ličnost dovela do njenog izgnanstva iz mejnstrima popa. Fokusirajući se na njene proročke reči i dela iz perioda 1987-1993, film se osvrće na nasleđe ove neustrašive žene kroz savremeno feminističko sočivo.

Danas slavni mogu da kontrolišu sopstvenu izloženost i komuniciraju sa svojim fanovima putem društvenih medija: O’Кonor je više zavisila od intervjua sa ljudima kao što su Gej Birn i Čarli Rouz. To što je nastavila da se bavi muzikom svedoči o njenoj hrabrosti i čvrstini.

Beogradska publika imaće retku priliku da dokumentarac o ovoj jedinstvenoj ženi pogleda večeras, a nakon projekcije uslediće razgovor sa editorem Mikom Mahonom.

Beogradski irski festival traje do 19. marta, a celokupan program možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA