≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je "Tiha devojčica" nazvana jednim od "najtužnijih filmova"?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Film "Tiha devojčica" možete pogledati sutra, 17. marta u 21 sat u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Beogradskog irskog festivala.

  • 1
Catherine Clinch, The Quiet Girl Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Devojčica se zove Ket. Ima 12 godina, ne voli pažnju, ostaje skrivena i ćuti kada može. Živeći u ruralnom irskom selu ranih 1980-ih, ona je najmlađa u porodici koja deluje kao da je samo jedan kratak fitilj daleko od eskplozije. Tačnije, bila je najmlađa — njena mama je u šestom mesecu trudnoće. Što se tiče njenog tate, on je uglavnom odsutan, a kada uđe u kuću, inspiriše tišinu ispunjeno strahom. Čak i kada povede Ket sa sobom u pab, on je za nju i dalje samo zlokobna figura, još jedna odrasla osoba koja pije i još jedan razlog da se ne vidi niti čuje.

Tokom debiantskog igranog filma pisca i reditelja Kolma Berejda i irskog kandidata za najbolji međunarodni igrani film na ovogodišnjoj dodeli Oskara, upoznaćete ovaj mladi um.

Prvu trećinu filma Ket je misterija, neko ko drži svoje emocije zaključanim i potpuno bi nestao da može. Njen dom je noćna mora. Škola je gora. Život je težak za ovo dete.

Tišina, naravno, često govori mnogo, a kako je glumila Кetrin Кlinč, Кet jedva da treba da kaže bilo šta da bi saopštila da je hodajući vapaj za pomoć. Ovo je jedan od onih filmova u kojima vam svaki mali pomak, svaki pokret njenih očiju, svako zatezanje njenog držanja i oprezan pogled govore sve što treba da znate. Čak i kada nas Berejd namerno sprečava da vidimo lice njegove heroine tokom većeg dela uvodnog prologa "Tihe devojčice", imate osećaj da je ona pretrpela previše tuge za svoje mlade godine.

- Ona kaže onoliko koliko treba da kaže - napominje drugi lik u odbranu Кet. A gluma Klinčove odvela je ovaj film korak dalje do izvorno materijala, novele Foster Kler Kigan - to je transparentan pogled na nekoga ko pokušava da ostane na oprezu i istovremeno se zaštiti.

Dašak ekonomskih teškoća, institucionalnog očaja i bede slobodno lebdi nad ovom pričom. Pošto Ketini roditelji ne mogu da se zamaraju njom, odlučuju da je pošalju dalje od kuće na leto. Njeni sezonski staratelji biće stariji par, Eiblin (Кeri Кroli) i Šon (Endrju Benet), koji žive na farmi; činjenica da je žena možda u srodstvu se usputno pominje, mada je teško reći da li je to bela laž ili ne. Žena izgleda malo previše prisutna i dostupna u početku. Muškarac ne može biti udaljeniji.

tiha devojcica Printskrin: YT/Madman Films

Tada film počinje da nas nežno vodi i kroz njihovu situaciju.

- U ovoj kući nema tajni - kaže Eiblin svojoj mladoj štićenici. Ali dogodila se tragedija, i mnogo emocionalne sirovosti i tuge prošlo je kroz te sobe. Berejd ne menja svoje stilske trikove — ovo je film koji voli kadriranje likova između uskih vrata i kroz prozore; činjenica da on snima u kvadratnom, akademskom razmeru samo pojačava osećaj da je sve zamka - ipak on opušta ton filma. I polako, ono što se osećalo kao novo okruženje ispunjeno neizvesnošću i nestabilnošću počinje da ustupa mesto nečemu drugom...

Film "Tiha devojčica" možete pogledati sutra, 17. marta u 21 sat u Kinoteci (Kosovska 11) u okviru Beogradskog irskog festivala.

Video: Trudna Rijana je bila zvezda sinoćnje dodele Oskara

(Telegraf.rs/The Rolling Stone)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA