≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

40 godina od filma "Flešdens": Kako je Dženifer Bils dobila glavnu ulogu, trebalo je da ima drugog partnera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako na početku nije bio miljenik kritike, postao je apsolutni svetski hit

  • 0
Flešdens, Flashdance Printskrin: Youtube/With love for you

Jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, "Flešdens" ("Flashdance",prim.aut) slavi svoj 40. rođedan, a tim povodom podsetićemo se i nekih zanimljivosti tokom snimanja ovog klasika.

Kompanija "Paramaunt film" je tada označila prvu saradnju producenata Džerija Brukhajmera i Dona Simpsona, kasnije poznatih po blokbasterima kao što su "Policajac sa Beverli Hilsa" i "Top Gan". Po scenariju, koji je napisao Džo Esterhas (autor scenarija za film "Niske strasti",prim.aut), "Flešdens" se fokusira na Aleks, tinejdžerku koja radi kao zavarivač u Pitsburgu koja provodi noći nastupajući u kabare baru, ali sanja da postane profesionalna plesačica.

Brukhajmer se seća da se tim filma borio da izabere glavnu glumicu, a reditelj Adrijan Lejn je taj posao poverio novopridošlici Dženifer Bils.

"Šefovi u Paramountu nisu mogli da se odluče, pa su doveli sve sekretarice da pogledaju ekranske testove, i svi su izabrali Dženifer", rekla je Brukhajmer za The Hollywood Reporter.

Kada je reč o glavnoj muškoj ulozi, ulozi Nika, vlasnika čeličane koji se zaljubljuje u Aleks, za nju je konkurisao i tada mladi Kevin Kostner, koji je čitao scene iz audicije zajedno Bilsovom i drugim glumicama.

"Definitivno je razmatran", priseća se Brukhajmer.

Ipak, uloga Nika na kraju je poverena Majklu Nuriju. Džeri Brukhajmer je objasnio i zašto.

"On je zgodan i veoma dobar glumac, i uradio je odličan posao", rekao je producent.

Zanimljivo je da su Majkl Nuri i Kevin Kostner delili scenu u hit seriji "Jeloustoun".

"Kevin je prijatelj i on je, u danima od tada, potvrdio da jeste, bio je na audiciji za tu ulogu (ulogu Nika u filmu "Flešdens",prim.aut)", rekao je Nuri, koji naglašava da je veliki kompliment bio kada je dobio posao u odnosu na Kevina Kostnera.

Što se tiče Dženifer Bils, ona je u intervjuu za The Hollywood Reporter navela da je pre audicije radila u Parizu nakon što je završila srednju školu i da se nadala da će uštedeti nešto novca. Kada je nameravala da se vrati kući u Čikago, dobila je pismo od svog agenta da svrati u Njujork na audiciju.

Po sletanju u "Veliku jabuku", glumica je provela noć spavajući napolju u parku dok ju je njena majka preklinjala da ostane kod rođaka u gradu tokom procesa audicije.

Irene Cara Flashdance, Kara Flešdens Dženifer Bils Foto: PARAMOUNT PICTURES / Entertainment Pictures / Profimedia

Kada je saznala da je uloga bila njena, Bilsova je te jeseni već nakratko počela da studira na Univerzitetu Jejl, a onda je stavila studije na "stend baj". Tokom snimanja, zamoljena je da uradi golišavu scenu, ali je odbila.

"Adrijan (reditelj Adrijan Lejn, prim.aut) me je zvao i pokušavao da me ubedi da će on to učiniti sa ukusom. Samo sam rekla: "Bez nepoštovanja prema tebi, ali ja te ne poznajem", rekla je Dženifer kroz smehaže ona kroz smeh.

Lejn je tada bio potresen, a Bilsova ističe da bi volela da ponovo radi sa rediteljem, koji je takođe poznat po brojnim Dženifer se priseća da je prethodno kreirala sopstvenu "uradi sam" duksericu tokom ranog kreiranja garderobe za film, što je pomoglo da inspiriše jedinstveni izbor haljine njenog lika.

"Ostavila sam duks predugo u sušilici, tako da nisam mogla da provučem glavu kroz rupu. Zato sam izrezala rupu da bude veća. A onda je (kostimograf) Majkl Kaplan samo učinio boljom”", rekla je Bilsova.

Film na početku nije bilo miljenik kritike, ali je kasnije postao veliki hit u svetu.

"Flešdens" je debitovao 15. aprila 1983. godine, inkasiravši 92,9 miliona dolara (280 miliona dolara danas). Dobio je četiri nominacije za Oskara, uključujući nagradu za najbolju pesmu za "Flashdance… What a Feeling", koja je izvodila Ajrin Kara.

I ceo saundret za film "Flešdens" je fantastičan, a možete ga poslušati OVDE.

(Telegraf.rs/izvor: Ryan Gajewski/The Hollywood Reporter)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA