Vreme čitanja: oko 3 min.

Klim Šipenko, reditelj filma "Izazov", o saradnji sa Bikovićem: Imamo još projekata koje planiramo zajedno...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šipenko je rekao da se oseća sjajno povodom "Izazova", koji je imao svetsku premijeru 12. aprila u Moskvi, a predstoji mu srpska 19. aprila, jer je želeo da ide svemir i tamo snimi film.

  • 0
"Izazov" je prvi film snimljen u kosmosu, a u njemu glumi Miloš Biković Foto: Kanal Jedan Rusija/Filmske kuće Yellow, Black, and White/START/Promo

Ruski reditelj Klim Šipenko je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o svom ostvarenju "Izazov", prvom filmu snimljenom u svemiru, unutar Međunarodne svemirske stanice.

Šipenko je rekao da se oseća sjajno povodom "Izazova", koji je imao svetsku premijeru 12. aprila u Moskvi, a predstoji mu srpska 19. aprila, jer je želeo da ide svemir i tamo snimi film.

"To je bio moj san i ostvario se. Naravno, bilo je dosta poteškoća koje smo morali prevazići, ali bili su to uzbudljivi izazovi. Tako je nazvan i film, i uskoro će gledaoci videti kako smo sve to uradili", rekao je reditelj.

Snimanju su prethodile dugačke pripreme, pošto je godinu dana prepravljao scenario i tražio glavnu glumicu koja će poći na Međunarodnu svemirsku stanicu sa njim, da bi na kraju bila odabrana Julija Peresild.

"Potom smo počeli fizičke pripreme da odemo u svemir i pokušavali smo ustanoviti kao ćemo tamo snimati film. Vežbali smo sa astronautima koji su postali i glumci u filmu. Pokušavali smo do njih saznati kao da radimo neke stvari u svemiru. Svi astronauti su bili već u svemiru. Pomagali su nam da pronađemo odgovore", objasnio je Šipenko.

Prema njegovim rečima, priča filma "Izazov" je jednostavna: žena plućni hirurg jednog dana dobija poziv da posavetuje astronaute jer se jedan povredio u svemiru, i potom je poslata u svemir da izvede operaciju.

"Zapravo osnovno je to: obična osoba koja nikad nije sanjala da ide u svemir, koja o njemu ne zna mnogo, dobija poziv i svemir upada u njen život i ona postaje deo toga. To je koncept, ideja koju sam hteo - da se gledaoci poistovete sa njom", istakao je reditelj.

Šipenko je naveo da u je glavni izazov bio tehnički, pošto niko pre nije snimao film u svemiru i nikog nije mogao pozvati i pitati za savet kako to da uradi.

"To sam morao da otkrijem. Nisam tamo imao filmsku ekipu, sve sam radio sam. Postavljao sam osvetljenje, dizajnirao set, snimao velikom kamerom, menjao objektive, slao materijal na Zemlju. Sam sebi sam bio ekipa", podsetio je Šipenko.

Pošto na Međunarodnoj svemirskoj stanici nema sile teže, bez nje su leteli u prostoru dok su snimali i "sve je bilo jedan veliki izazov".

Rad sa Milošem Bikovićem, koji u "Izazovu" ima glavnu mušku ulogu, za Šipenka je zadovoljstvo, pošto je srpski glumac "pametan i zgodan, darovit i ima organsko prisustvo na platnu".

Prema njegovim rečima, sve te stvari čine Bikovića sjajnim na platnu, uz to je dobra osoba i "uvek je zadovoljstvo raditi sa darovitim glumcem, koji je tako velika zvezda u Srbiji i Rusiji".

"Ovo je treći film kog smo radili zajedno, a učestvovao je i u jednom kog sam producirao, a režirala je moja supruga. Volim raditi sa njim. A imamo još projekata koje planiramo zajedno, možda jedan i u Srbiji", naveo je ruski sineasta.

Šipenko je rekao da mu je želja sa "izazovom" bila "da se svako od gledalaca oseća kao da je bio u svemiru, da izađu iz dvorane sa iskustvom svemira".

"To je moj cilj. Poruka i ideja ima mnogo u filmu. No glavna stvar je da gledaoce približim iskustvu odlaska u svemira, koji sam ja iskusio, kao i Julija. Film istražuje nova područja. I mora istraživati nova područja. Ovo je novo područje i verujem da je veoma plodno područje", naveo je Šipenko.

Izrazivši očekivanje da će posle "Izazova" sa tehničkim napretkom veće filmske ekipe ići u svemir i da će filmovi snimljeni u svemiru postati bolji i sofisticiraniji, Šipenko je rekao da će se ići i dalje i da će sledeći korak biti snimanje šetnji u svemiru.

Video: Održana svetska premijera filma Izazov u Moskvi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA