Vreme čitanja: oko 11 min.

Nove igrane domaće TV serije do kraja 2023: Obim produkcije posustaje

Vreme čitanja: oko 11 min.

Ipak, utisak je da je hiper-produkcija koja vlada od 2018. godine, pomalo posustala, jer su trenutno u produkciji pretežno druge ili treće sezone već vidjenih i poznatih serija

  • 0
Film i serija "Kruna" Foto: Kinooko film

Domaće igrane televizijske serije i dalje se snimaju brzim tempom za publiku, tako da će auditorijum imati prilike da do kraja godine prati različite žanrove za svačiji ukus.

Ipak, utisak je da je hiper-produkcija koja vlada od 2018. godine, pomalo posustala, jer su trenutno u produkciji pretežno druge ili treće sezone već vidjenih i poznatih serija.

Novih naslova nema toliko kao ranije, odnosno više se očekuju serije izvedene iz već znanih filmova, ili oni projekti koji su duže najavljivani, i uskoro konačno očekujemo njihove TV premijere.

Od početka ove godine veliki broj serija je emitovan i završen na raznim kanalima – druga sezona “Mama i tata se igraju rata”, “Složna braća – The Next Đenerejšn”, mini serija “Zlatni dečko”, druga sezona serije “Beležnica profesora Miškovića", “Ubice mog oca” – šesta sezona, “Šetnja sa lavom” prema filmu “Ala je lep ovaj svet”, “Pad”, “Južni vetar: Na granici” Miloša Avramovića.

Takođe, publika je volela da prati istorijsku seriju “Vera” Nedeljka Kovačića, treću sezonu psihološke nadnaravne drame “Dug moru”, a trenutno se na RTS 1 emituju humoristički serijal u trećoj sezoni - “Kamiondžije D.O.O." (12 epizoda) u režiji Filipa Čolovića, prema legatu scenarija pokojnog Gordana Mihića, drugu sezonu serije “Kalkanski krugovi” (10 epizoda) tandema reditelja – Gordana Matića i Milana

Karadžića, kao i “U klinču” – trenutno se prikazuje druga sezona sa novih 30 epizoda.

Od licenciranih serijala, i dalje se emituju dugovečne sapunice “Igra sudbine”, pravi rekorder sa više od 700 epizoda, “Od jutra do sutra” sa više od 300 nastavaka, a tu je i “Lako je Raletu”, prema američkom

sitkomu “Svi vole Rejmonda”.

Autori će u narednom periodu ponuditi sasvim nove priče od serijskog sadržaja.

Prva sledeća nova domaća igrana TV serija “Nemirni” krenuće premijerno da se prikazuje od 6. maja na kanalu Superstar kompanije “Telekom Srbija”, najavila je nedavno autorska i glumačka ekipa u Mts Dvorani u Beogradu.

Serija od 12 epizoda prema romanu Marka Popovića na kablovskom programu Superstar, biće emitovana tokom šest vikenda, po dve epizode subotom i nedeljom.

Reditelj Darko Nikolić je postigao uspeh sa svojim debitantskim filmom “Jedini izlaz” (2021) od koga je takodje nastala serija iz 10 epizoda.

Serija “Nemirni” nudi mozaik likova i dešavanja, koji se vremenom spajaju i sudaraju, a svi su upravo takvi kako naslov kaže, veoma nemirni.

Velika ekipa glumaca je prisutna: Nikolina Friganović, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Anica Dobra, Boris Pingović, Jelena Stupljanin, Aleksandra Janković, Nebojša Dugalić, Gorica Popović, Dejan Aćimović, Vaja Dujović, Denis Murić, Igor Benčina, Marko Gvero, Vanja Ejdus, Ana Mandić, Ivan Đorđević.

Inspektorka Mirna Paligorić istražuje ubistvo medicinskog stažiste Mladena Voinovića, čiji su posmrtni ostaci iskopani na beogradskom gradilištu.

Glavni osumnjičeni za ubistvo je Vukašin Banović, Mladenov mentor sa Instituta za sudsku medicinu, koji je nestao čim je otkriven leš. Policija kreće u potragu za Vukašinom.

Produkcija “Firefly” završila je još 2021. snimanje projekta “Deca zla”. Ta nova serija je nastala po motivima istoimenog romana sudije Miodraga Majića (“Ostrvo pelikana”) i govori o ritualnim ubistvima, u režiji Vladimira Tagića i Ivana Stefanovića, prema adaptaciji scenarija režisera Bojana Vuletića i Katarine Mitrović. Okupljena je zanimljiva glumačka svita: Nikola Kojo, Anica Dobra, Ljubomir Bandović, Radovan Raša Vujović, Jovana Stojiljković, Milica Mihajlović i drugi.

Osim toga, “Firefly” radi i na medjunarodnim frontovima: poslednjih dana oktobra 2022. u Sarajevu je počelo snimanje TV serije “Frust”, koju kao reditelj potpisuje jedini dobitnik Oskara za režiju iz našeg regiona - Danis Tanović (za film “Ničija zemlja, 2001).

Publiku očekuje crna komedija sa primesama trilera, u kojoj je glavni lik Vedran, neuspešni mladi pisac koji je u stalnoj borbi da dobije bilo kakvu pažnju ili uvažavanje.

Kada slučajno ubije kriminalca koji teroriše njegovo naselje, iako ne otkriva svoj pravi identitet, biva proglašen za pravednog osvetnika i preko noći postaje lokalna zvezda.

Ovu originalnu priču donosi glumačka postava: Deni Mešić, Dunja Stojanović, Ermin Sijamija, Anđela Jovanović, Alban Ukaj, Aleksandar Dimitrijević, Milena Radulović i mnogi drugi

Režiser Petar Ristovski (“Bilo jednom u Srbiji”, “Kralj Petar Prvi”) će ponuditi publici svoj novi serijski proizvod, a to je krimi drama prema istinitim događajima - “Tunel”, u produkciji njegovog oca Lazara Ristovskog i kuće “Zillion Film” sa kompanijom “Telekom Srbija”.

U pitanju je priča iz 12 epizoda o pregovaračima MUP-a koji se suočavaju sa veoma napetim i kompleksnim situacijama gde dominiraju opasni likovi i teroristi.

Glavne uloge tumače Minja Peković i Jovan Belobrković kao članovi stalne pregovaračke grupe, a u epizodnim ulogama su - Zoran Cvijanović, Nebojša Dugalić, Lazar i Danica Ristovski, Miloš Timotijević, Sergej Trifunović, Miloš Ðorđević, Branislav Lečić, Dragan Boža Marjanović, Tamara Ćustić. Snimanje je uveliko gotovo, sledi montaža i premijera tokom ove godine.

Planirano je takodje i snimanje TV serije “Apsolutnih sto” bazirane na istoimenom filmu Srdana Golubovića iz 2001. godine.

U jednom ciklusu publika malih ekrana će gledati serije izvedene iz već vidjenih filmova.

Ratna filmska priča “Oluja” debitanta Miloša Radunovića, koji potpisuje scenario i režiju, sa 100 000 gledalaca u bioskopima širom Srbije, biće pretvorena u TV seriju iz 12 epizoda, a govori o čuvenom progonu 250 000 Srba iz Krajine, za vreme zlokobne “Oluje” 1995. godine, velikog rata na ovim prostorima.

Glavne uloge tumače – Jovo Maksić i Zlatan Vidović, a uz njih su - Marko Baćović, Novak Bilbija, Ljubiša Milišić, Marija Mikić, kao i pokojni - Davor Janjić.

Planira se i mini serija “Trag divljači” prema istoimenom filmu debitanta Nenada Pavlovića, kao adaptacija proze njegovog oca Živojina Žike Pavlovića (1933-1998).

Igra ista glumačka ekipa kao u tom trileru iz epohe 70-ih godina – Predrag Miki Manojlović, Radivoje Raša Bukvić, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Petar Zekavica, Jovo Maksić, Milena Pavlović Čučilović, o mističnom ubistvu koje otvara čitavu Pandorinu kutiju.

Već duže se očekuje i serija “Toma” iz osam nastavaka, prema istoimenom filmu u režiji glumca Dragana Bjelogrlića, koji je imao preko milion i 100 000 gledalaca u bioskopima Srbije i regiona tokom 2021. godine.

Serija čije je snimanje u decembru 2022. okončano u Sarajevu, na Baščaršiji, prikazaće detaljnije u osam poglavlja život i karijeru Tome Zdravkovića (1938-1991), jednog od najslavnijeg i najuspešnijeg pevača narodne muzike bivše Jugoslavije.

Takođe, filmsko ostvarenje “Nije loše biti čovek” (2021) Dušana Kovačevića, očekuje nas i kao mini serija uskoro. Podsetimo, značajna glumačka ekipa je u ovom projektu: Vojin Ćetković, Branka Katić, Lena Kovačević, Gordan Kičić, Srđan Žika Todorović, Nenad Jezdić, Hristina Popović, Andrija Milošević, Boris Milivojević, Andrija Kuzmanović.

Kada su u pitanju epohe, Radoš Bajić je snimio ratnu dramu – film “Heroji Halijarda”, od čega će nastati mini serija “Vazdušni most” od šest epizoda. Osim Bajića, scenario potpisuje i Dušan Kovačević, naš vodeći dramski pisac.

Glumački tim predvodi Žarko Laušević, a uz njega su tu i Petar Božović, Nela Mihajlović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, i mnogi drugi, čak i američki i britanski glumci.

Od statusa slobodnog kraljevskog grada, preko Srpske Atine, sve do današnje Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedan od retkih u Evropi koji dobija prvu filmsku sagu o rađanju grada, pod nazivom „Liberta –Rađanje grada”, od čega će naravno biti i TV serija.

Novo ostvarenje koje potpisuju reditelji i scenaristi Žanko Tomić i Gvozden Đurić, prikazaće oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa jedinstvenog grada, a igraju - Zlatan Vidović, Ana Mandić, Tamara Krcunović, Daniel Sič, Igor Filipović, Aleksandar Đurica, Jovana Balašević, Saša Torlaković i takodje nedavno nažalost preminuli – Davor Janjić.

Reditelj Lordan Zafranović trenutno snima dugo najavljivani film “Zlatni rez 42” prema scenariju Arsena Diklića, poznat kao “Djeca Kozare”, a od projekta će biti i mini serija iz 6 nastavaka. Igraju – Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Jack Dimich, Irfan Mensur, i drugi.

Tematski se radnja bavi strahotom stradanja srpskog naroda logora u Jasenovcu, što je bila okosnica i drame “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića.

Novi film “Što se bore misli moje” u režiji Milorada Milinkovića obrađuje temu događaja pred ubistvo kneza Mihaila Obrenovića, a od toga je planirana i mini serija.

Očekuje nas još jedna velika epoha, istorijska priča, a planirano je da se realizuje i mini serija, budući da je koproducent naravno “Telekom Srbija” uz “Bombona Production”.

Uloge tumači čitava plejada naših vodećih dramskih umetnika: Dragan Mićanović, Nataša Ninković, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković Kubura, Miloš Timotijević, Zoran Cvijanović, Olga Odanović, Luka Grbić.

Muzička bajka „Kruna” sa elementima trilera, u režiji Vasilija Nikitovića, dobila je podršku Filmskog centra Srbije u novembru 2021. na konkursu. Naravno, kada se završi bioskopska distribucija, krenuće i istoimena serija na malim ekranima.

“Kruna” prati život četvoro muzički nadarenih vršnjaka koji osamdesetih godina beže iz doma za nezbrinutu decu, jer im uprava ne dozvoljava da pevaju i sviraju. Kada se upuste u nepoznato, upoznaće Romana – kralja muzike, koji će im promeniti živote.

Producenti “Krune” su Dušan Stojaković i Vasilije Nikitović, reditelj i koscenarista filma, koga je domaća publika upoznala zahvaljujući njegovom debitantskom filmu “Četiri ruže”.

U filmu i TV seriji od 12 epizoda, koja se istovremeno snima, glume: Dragan Gagi Jovanović, Sonja Kolačarić, Nikola Vujović, Srđan Žika Todorović, Vanja Ejdus, Gordan Kičić, muzičari Goran Bregović, Antonije Pušić – Rambo Amadeus, Jana Ilić Milić, Nada Macanković, Vuk Kostić, Nenad Stojmenović, Nikola Kolja Pejaković, Vahid Džanković, Iva Štrljić, Igor Benčina.

Planirano je da se premijera film “Kruna” održi na jesen 2023, a kasnije onda i serija.

Produkcija Radoša Bajića - “Contrast Studio” realizuje uveliko i drugu sezonu uspešne TV serije “Azbuka našeg života” u režiji Jelene Bajić Jočić, prema romanima Mirjane Bobić Mojsilović - “Muška azbuka” i “Azbuka mog života”.

Snimanje je nedavno tek završeno, i premijera se očekuje verovatno do kraja kalendarske godine.

Oprobanoj glumačkoj ekipi (Aleksandra Janković, Isidora Simijonović, Nebojša Milovanović, Anđelka Prpić,Jadran Malkovič, Miona Marković) pridružuju se i neka nova lica kao – Radivoje Raša Bukvić.

Otkačena komična serija “Drim tim” dobija svoj nastavak i snimanje druge sezone uveliko je u toku, u koprodukciji kompanije Telekoma Srbija i kuće “Zillion film” vlasnika Lazara Ristovskog, koji ponovo igra glavnu ulogu.

U nastavku sage o Iliji Srdiću, njegovoj ženi Cigi i njihovih 11 sinova, ova porodica suočava se sa novim izazovima i nevoljama u želji da očuvaju svoj originalni, nezavisan način života na beogradskom Bulbuderu.

Snimanje nove sezone počelo je pre dva meseca, a glavni glumac i producent Lazar Ristovski je podsetio da su na kraju prve sezone junaci postali prvaci u fudbalu, ali su im svi rezltati poništeni zbog toga što je Ika završio u zatvoru.

U novim epizodama Ika je smislio novi način da profitira. Novih 12 novih epizoda popularne komedije, potpisuje isti tandem - scenarista Miloš Radović i režiser Dejan Zečević.

Glumačku postavu čine Lazar Ristovski, Tatjana Šojić, Bane Zeremski, Milica Tomašević, Milutin Mima Karadžić, Jelisaveta Orašanin Teodosić i mnogi drugi.

Dok je u prvoj sezoni horor TV serije "Crna svadba" akcenat bio na vlaškoj magiji, ovaj put kroz novih 10 epizoda produkcije “Firefly” razrađuje se ideja Balkana kao centra sveta i fronta večne borbe dobra i zla.

Tako se prate dva vremenska toka - prvi je smešten u 2002. godinu, gde Petar (Uliks Fehmiu) istražuje seriju bizarnih samoubistava tinejdžera, povezanih sa misterioznim i zlokobnim kultom "Crne ruže".

Drugi vremenski tok se odigrava u sadašnjosti, gde se prati sudbina junakinje Nataše (Jelena Đokić), sada monahinje koja se od zakona skriva pod okriljem Crkve, i Tomića (Nikola Kojo), policajca koji se našao na poternici, takođe se krijući od bivših kolega dok pokušava da pronađe nestalog Petra i otkrije ko mu je namestio svirepo ubistvo ljubavnice (Jelena Stupljanin).

Režiju potpisuje opet Nemanja Ćipranić, dok glumačku postavu čine poznata, ali i neka nova glumačka imena - Jelena Đokić, Zlatan Vidović, Uliks Fehmiu, Nikola Kojo, Dara Džokić, Peđa Bjelac, Borka Tomović, Miodrag Krstović, Dragan Mićanović, Monika Romić, Petar Strugar, Jelena Stupljanin, Nenad Stojmenović, Ana Lečić, Sonja Vukićević, Zoran Cvijanović, Svetozar Cvetković, Joakim Tasić, Ana Sofrenović, Andrija Kuzmanović, Bojan Dimitrijević, Milutin Milošević i mnogi drugi.

Produkcija “Firefly” je uveliko snimila i drugu sezonu brutalne serije “Tajkun” u režiji Ivana Stefanovića i Jelene Gavrilović, gde ponovo naslovnu rolu tumači Dragan Bjelogrlić, uz neka nova lica (Nada Šargin, Marko Grabež), te se igre u tajkunskom univerzumu nastavljaju.

Drugu sezonu dobija i serija “Pevačica” Predraga Gage Antonijevića, koji potpisuje scenario sa glumcem Igorom Đorđevićem, koji ponovo tumači ovde ulogu inspektora.

Naslovnu rolu igra folk zvezda Milica Todorović, a uz nju je tu opet poznata ekipa – Jelena Mur, Zlatan Vidović, Branka Pujić, Isidora Minić, Marko Janketić, i drugi.

Krajem marta počelo je snimanje igrano-dokumentarnog serijala "Drug Marko", nastalog po scenariju Svetka Kovača, u režiji Nedeljka Kovačića, nova šansa za autora nakon uspeha sa filmom i serijom “Vera” i ranijim serijalom “Jovanka Broz i tajne službe”.Posle tumačenja uloge Josipa Broza Tita, Aleksandra Rankovića igra sigurno najzaposleniji glumac u domaćim TV serijama - Nebojša Dugalić.

Rankovića u mladosti igraće Pavle Čemerikić, a Slobodana Rankovića, sina Aleksandra Leke Rankovića, u seriji igra mladi glumac Đorđe Kadijević.

Posebno mesto zauzima njegova supruga Ladislava Slavka Ranković, koja je snosila velike posledice zbog optužbi i smene svog muža, a nju tumači Vaja Dujović.

Ovog puta Tita igra Dragan Vujić Vujke, a Jovanku Broz ponovo mlada Milica Tomašević.

Epska saga “Vreme smrti” prema romanu Dobrice Ćosića, imaće dve sezone i ukupno 30 epizoda, a kreira ga isti tim koji je realizovao serije “Koreni” i “Vreme zla” - reditelj Ivan Živković i producent/glumac Goran Šušljik, za produkciji “United Media” i televiziju Nova S.

Posle izuzetnog uspeha serija „Meso“ i „Kosti“, treći deo čuvene banjalučke trilogije – „Koža“, krenuo je konačno sa snimanjem. Biće to najličnija priča scenariste i glumca Nikole Kolje Pejakovića, a premijera se očekuje na RTS-u od jeseni ili zikme.

Posle snimanja u Roterdamu i Beogradu, sledi Banj Luka i Sarajevo.

“Koža” stavlja tačku na trilogiju, ali i tri tačke na sudbinu našeg naroda i njegovog prolaska kroz ratne strahote, prema zamisli scenariste Kolje.

Osim Kolje u glavnoj ulozi, ponovo igra velika ekipa glumaca: Ljubomir Bandović, Vesna Trivalić, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Ljubiša Savanović, Aleksandar Đurica, Vahid Džanković, Jovana Gavrilović, Marko Todorović, Branislav Bane Vidaković, Aleksandar Stojković, Milica Janevski, Jovo Maksić, Boris Isaković, Marko Gvero, Željko Erkić, Vuk Kostić, Aleksandar Jovanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA