Vreme čitanja: oko 1 min.

Holivudski pisci stupaju u štrajk: Poznato je šta traže od studija da se prekid rada obustavi

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Iako je naš pregovarački odbor započeo ovaj proces sa namerom da napravi fer posao, odgovori studija su bili potpuno nedovoljni", navodi se u saopštenju Saveza američkih pisaca

  • 1
Holivud znak dolari Foto: Pixabay, Shutterstock

Pisci u Holivudu stupaju u štrajk prvi put posle 15 godina, saopštio je Savez američkih pisaca (WGA).

Upravni odbor WGA West i Savet WGA East su jednoglasno glasali za raspisivanje štrajka, prvog od 2007. godine. Štrajk je na snazi od 17 časova, 2. maja.

Štrajk dolazi, saopštio je Savez američkih pisaca, nakon šest nedelja pregovora sa Netflix-om, Amazonom, Apple-om, Diznijem, Varner Bros-om. Discovery-jem, NBC Universal-om, Paramount-om i Sony-jem pod okriljem kalifornijskog trgovinskog udruženja Alijanse filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP).

"Iako je naš pregovarački odbor započeo ovaj proces sa namerom da napravi fer posao, odgovori studija su bili potpuno nedovoljni s obzirom na egzistencijalnu krizu sa kojom se pisci suočavaju", saopštio je Savez američkih pisaca.

Jedan značajan predlog saveza je rezidual striminga koji bi uticao na uspeh emisija, što su studiji odbili. Predlog udruženja iznosio je 429 miliona dolara godišnje, dok su studiji nudili 86 miliona dolara godišnje.

Drugi predlozi saveza se fokusiraju na doprinose za penziju i zdravstvo, garancije za zapošljavanje i propise o veštačkoj inteligenciji. Sve je to odbila Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača.

Navedeno je da veštačka inteligencija "ne može da piše ili prepisuje književni materijal" i da se ne može "koristiti kao izvorni materijal". Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača je odbila predlog, nudeći da se svake godine revidira napredak tehnologije, piše NME.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA