≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zanimljivosti o "Ratovima zvezda": Tupak Šakur je konkurisao za čuvenu ulogu, jedna replika je u svakom filmu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Koja zanimljivost vam je najzanimljivija?

  • 0
Star Wars, Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford Foto: Shooting Star / ddp USA / Profimedia

Kao što je poznato, 4. maj se obeležava kao dan franšize "Ratovi zvezda". Jedan je od najuspešnijih serijala svih vremena, a ovo su neke zanimljivosti vezane za ostvarenje Džordža Lukasa.

Reč "Evok" se zapravo nikada u filmovima "Ratovi zvezda" ne izgovara naglas

Svi znamo kako da nazovemo krznena stvorenja Endora, a većina ljudi bi verovatno pretpostavila da smo čuli reč od našeg omiljenog protokolarnog droida C-3PO. Ispostavilo se da je to još jedan deo popularne kulture kojeg se pogrešno sećamo. Međutim, reč se pojavljuje u poslednjim špicama "Povratka Džedaja".

Tupak Šakur je mogao biti Mejs Vindu...

Da, dobro ste pročitali. Tupak Šakur je navodno rekao Riku Klifordu, bivšem glavnom inženjeru u izdavačkoj kući "Death Row Records", da treba da čita scenario za Džordža Lukasa i da žele da on bude džedaj. Tačnije, bio je u izboru da dobije ulogu Mejsa Vindua.

Tupac Shakur, Tupak Šakur Tupak Šakur Foto: Columbia Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Ali ulogu je na kraju dobio Semjuel L. Džekson, a snimanje filma "Fantomska pretnja" počelo je manje od godinu dana nakon Tupakove prerane smrti.

I Alan Rikman je bio na audiciji za ulogu u "Povratku džedaja"

Zamislite čuvene reči "Lorde Vejder, ovo je neočekivano zadovoljstvo. Počastvovani smo Vašim prisustvom." čuvenim, sporim, tihim glasom. Ovako je Alan Rikman želeo da igra Tijana Džereroda, koji je prvobitno imao veću ulogu, u trećem delu originalne trilogije.

Alan Rikman, Alan Rickman Alan Rikman kao Severus Snejp u filmskom serijalu "Hari Poter" / Фото: Profimedia/Warner Bros / Pacific coast news

Majkl Penington je na kraju dobio ulogu.

Džar Džar Binks je navodno odgovoran za uništenje džedaja

Činjenica da je Džar Džar Binks direktno predao Palpatinu sredstva za izvršenje Naredbe 66. Džar Džar Binks je održao strastveni govor pred Galaktičkim Senatom i ubedio ih da glasaju za davanje vanrednih ovlašćenja kancelaru. To je Palpatinu dalo moć da zbaci Senat i skoro zbriše svakog živog džedaja jednim potezom.

Replika "Imam loš predosećaj u vezi ovoga" je u svakom filmu

Taj izraz je prvi izgovorio Luk Skajvoker u "Novoj nadi", a poslednji BB-8 u ostvarenju "Poslednji džedaj". Han Solo je ovu repliku najviše izgovarao.

Boje lajtsejbera su imale značenje

U ranijim periodima džedaja, različite boje su korišćene za razlikovanje činova. Svetlosni mačevi, takozvani lajtsejberi su napravljeni od plavih ili zelenih kristala pokazivali su da li je džedaj čuvar ili konzul.

Egzotičnije boje su napravljene od kristala do kojih je bilo veoma teško doći, a često su se prenosile kroz generacije. U kasnijim godinama, ova razlika je ispala iz prakse kod džedaja.

"Imperija uzvraća udarac" ima najviše stop-motion animacija

Stop-motion animacija je svakako dug i naporan proces, sa celodnevnim radom koji obično iznosi samo pet sekundi filma. Originalna trilogija "Ratovi zvezda" je sadržala mnogo stop-moution-a, a najviše epizoda V - "Imperija uzvraća udarac".

Bilo je potrebno tri sata da se snimi prva najavna špica

Jednom od najprepoznatljivijih filmskih uvoda u istoriji ne bi trebalo mnogo vremena da se imitira sa današnjom tehnologijom. Ali davne 1977. godine, kada je napravljena "Nova nada", efekat je stvoren korišćenjem žutih slova širokih dva metra preko pozadine crnog papira od šest stopa. Kamera je zatim korišćena da se napravi spori prolaz iznad glave, a rezultat nam je dao puzanje koje smo očekivali u svim filmovima.

"Ja sam tvoj otac" je čuvana tajna, čak i od glumačke ekipe...

Jedno od najvećih bioskopskih otkrića svih vremena čuvano je u veoma strogo čuvanoj tajni tokom snimanja. Čuvena rečenica "Ja sam tvoj otac" napisana je u scenariji kao "Obi-Van je ubio tvog oca". I glumci i ekipa verovali su da je ovo prava replika, osim Marka Hamila, kome je bukvalno nekoliko trenutaka pre snimanja scene rečeno o istini Lukovog nasleđa.

Nemoguće je nabaviti originalnu bioskopsku verziju "Ratova zvezda"

Svako izdanje je na neki način izmenjeno; čak su i neka od kasnijih bioskopskih izdanja distribuiranih 1977. (kada je prvi film premijerno prikazan) imala izmene. Mnoge promene su bile usredsređene na vizuelne efekte i kvalitet zvuka, pošto je Lukas bio nezadovoljan originalnim verzijama sva tri filma u originalnoj trilogiji.

 "Osveta Sita" ima više vizuelnih efekata od bilo kog filma u istoriji

Izdanje iz 2005. ima 2.151 odvojenu scenu koje koriste specijalne efekte, postavljajući svetski rekord.

Porgovi zapravo postoje iz dobrog razloga

Ideju o Porgovima, koji se nalaze na planeti Ah-To u ostvarenju "Poslednji džedaj", osmislio je reditelj Rajan Džonson da bi prikrio pernati problem. Lokacija za snimanje koja se koristi za ostrvo izgnanstva Luka Skajvokera, pod nazivom Skelig Majkl, dom je ogromnog broja pafina. Njihovo fizičko uklanjanje bio bi monumentalan zadatak (i vrlo verovatno nezakonit), a pokušaj da se to uradi digitalno bi skupio neverovatan račun.

Glas Jodi i Mis Pigi iz "Mapetovaca" daje ista osoba

Frenk Oz, lutkar, glumac i filmski stvaralac rođen u Engleskoj, dao je glas i Jodi i Mis Pigi.

Danijel Krejg je igrao Stortrupera u "Buđenju sile"

Uprkos tome što je to poricao u intervjuu, zvezda Džejmsa Bonda je zaista igrala Stormtroopera u jednoj od smešnijih scena Buđenja sile".

Joda je sanskritska reč za ratnika, na hebrejskom - "onaj koji zna"

Zapravo, čini se da je ovo predmet debate – takođe bi se moglo zasnivati na hebrejskoj reči Yode'a, "onaj koji zna". U ranim nacrtima scenarija, on se zapravo zvao Bafi, pre nego što je promenjen u Minč Joda, i na kraju samo Joda. Njegova vrsta nikada nije imenovana.

Harison Ford je dobio ulogu Hana Soloa srećnim slučajem

Bila je navala za ulogu Hana Soloa. Kurt Rasel je bio u konkurenciji, Al Paćino ju je odbio. Na kraju, Harison Ford je ubedio Lukasa na kastingu, a ostalo je istorija.

Džejms Erl Džons je snimio sve svoje replike Darta Vejdera u jednom danu

U stvari, Džonsu je trebalo samo 2 i po sata da završi posao za originalni film. Plaćen je navodno 7.500 dolara (ili 3 hiljade dolara na sat) za svoje usluge – uopšte nije loše kada se uzme u obzir da je Harison Ford navodno plaćen 10.000 dolara za svoju ulogu u "Ratovima zvezda: Epizoda IV – Nova nada". Džons je od tada objasnio da je "Vejder čovek koji nikada nije naučio lepote i suptilnosti ljudskog izraza..."

Vorvik Dejvis je igrao Evoka Viketa jer je Keni Bejker, koji je glumio droida R2-D2, dobio trovanje hranom

Keni Bejker, koji je igrao R2-D2, takođe je trebalo da igra Evoka Viketa, sa Vorvikom Dejvisom kao statistom Evoka. Ali kada se Bejker otrovao hranom na dan kada je trebalo da počne da snima svoje scene Evoka, Dejvis je dobio unapređenje i uskočio u ulogu.

Jodu je prvobitno trebalo da glumi majmun

Tako je ... majmun. U maski. Sa štapom.

(Telegraf.rs/izvor: hmv.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA