≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Timoti Džon Bajford je celoj Jugi ulepšao detinjstvo: 34 godine je morao da obnavlja vizu, nikad nije žalio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetimo se legende koja je stvarala program uz koje su odrastale generacije

  • 3

Čovek koji je definitivno napravio revoluciju u dečjem televizijskom programu nekadašnje bivše Jugoslavije, i pritom mnogima ulepšao detinjstvo je svakako Timoti Džon Bajford. Legendarni režiser, koji se rodio 1941. godine u Salisberiju u Velikoj Britaniji, počeo je karijeru na BBC-ju, gde je radio kao reditelj dečje emisije "Blue Peter".

Njegov prvi TV dokumentarac "I Want to Be a Showjumper" osvojio je nagradu BAFTA Harlequin "Rediffusion Star Avard" (za dečije programe) 1970.

Početkom sedamdesetih, tačnije 1970. godine, došao je u Jugoslaviju, a za tadašnji TV Beograd pravio je dečje serije koje su ušle u legendu, poput "Nevena", "Poletarca", "Babino unuče". Za TV Sarajevo je režireao projekte kao što su "Nedeljni zabavnik" i "Na tragu ptice Dodo".

"Poletarac" je 1980. godine dobio Gran Pri na Međunarodnom festivalu u Minhenu.

Tokom svog rada bavio se i prevođenjem. Iako je decenijama radio u Jugoslaviji, državljanstvo je tek dobio 2004. godine.

Timoti Džon Bajford je 2011. godine razgovarao sa Tanjom Peternek u emisiji "Sav normalan svet" gde je objasnio kako se borio sa birokratijom.

"Ja sam navikao na to, 34 godine. Oni su mi rekli da imam zvanje turiste. Kao turista, svako godine sam morao da obnjavljam privremeni boravak, prvo u Jugoslaviji, a onda u Srbiji", rekao je tada Timoti Džon Bajford, koji ne žali što se došao u Jugoslaviju, odnosno kasnije Srbiju.

"Nikada. Ovde sam radio emisije koje sam želeo, što nikada ne bih mogao da radim na BBC-iju. Tamo samo morao da radim ono što su oni želeli. Posle "Poletarca", ja sam se vratio godinu dana u BBC, i oni su me stavili na isti tip emisije kao što smo radili pre 12 godina", rekao je Bajford.

Kada je prvi put bio u Beogradu, nije mu se uopšte dopalo, jer mu je grad bio prvljav. Kasnije se zaljubio, vratio se u prestonicu Jugoslavije i napravio karijeru. Bajford je bio u Banjičku šumu, gde je posmatrao ptice, a budući da su je pojedinci prljali, tražio je od tadašnjih beogradskih vlasti zaštitu. Na kraju je u tome uspeo. Nakon njegove smrti, Banjička šuma je dobila naziv Bajfordova šuma.

Timoti Džon Bajford je bio navijač Novaka Đokovića, a zbog Duška Radovića je navijao za Partizan.

"Sa sinom Džastinom sam bio na utakmici Crvena zvezda - Partizan, godinu dana nakon otvaranja "Marakane". Bili su smo Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Dragan Babić, ja i moj sin. Duško Radović je bio veliki Partizanovac i ja sam odmah počeo da navijam za Partizan", rekao je Timoti Džon Bajford u emisiji "Sav normalan svet".

Glumci su ga voleli, a od njih je uvek tražio da pruže nešto više od onoga što je očekivao. Što se tiče penzije, nacionalnu penziju je tek dobio 2012. godine.

Bio je dobitnik Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine, a godine 2013. je dobio Nagradu "Stefan Prvovenčani", koje dodeljuju Raške duhovne svečanosti.

Koju dečju emisiju Timotija Džona Bajforda najviše volite?

Pogledajte emisiju sa Timotijem Džonom Bajfordom:

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia, emisija "Sav normalan svet")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    8. maj 2023 | 13:09

    E, kakva su to vremena bila,Jugoslovenski školski program je bio medju najjačima u svetu,puštane emisije BBC i elitnih svetskih naučno-obrazobnih kuća,Timoti Džon Bajford ,laka ti zemlja!

  • Grof Bokula

    8. maj 2023 | 16:09

    Izuzetan gospodin koji je voleo Srbiju i Beograd i Banjičku šumu na način koji mi ne umemo još uvek. O kvalitetu programa za decu,.. pa,.. gledajte i učite. Duboki naklon, hvala za tekst.

  • S

    9. maj 2023 | 13:34

    Hvala sto ste se setili tog divnog gospodina i coveka, kojij je mnogo bolje dozivljavao Srbiju od nas Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA