Vreme čitanja: oko 1 min.

Od Golog otoka do Brazila: Stiže dokumentarna serija "Utopija"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dokumentarna "Utopija" serija Borisa Miljkovića kreće od 15. maja, ponedeljkom u 22.25. Ima 10 epizoda

  • 0
Dokumentarna serija Utopija Foto: Vladislav Andrejević

Dokumentarni narativ „Utopija“ je serija od deset video eseja, koji razmatraju veoma specifičan razvoj moderne umetnosti u periodu od ranih pedesetih do šezdesetih godina prošlog veka na teritoriji Jugoslavije.

Fenomen nestanka agitpropa i nastanka apstraktne umetnosti na našim prostorima tesno je povezan sa istorijskim i politički kretanjima vremena, a začudnost ovog neobičnog puta, krije se u čvrstoj vezi države i umetnosti, prvi put viđenoj na čitavoj planeti, u onom trenutku.

U potrazi za razlozima, ključnim trenucima, akterima ove zanimljive priče, putovaćemo sa autorom, Borisom Miljkovićem, od Golog otoka do Brazila, od Brisela do Njujorka, od Sao Paola do Zagreba, Venecije, Velvegema, preko svetskih umetničkih bijenala do skrovitih kolekcija najbogatijih ljudi sveta i skrivenih malih galerija Beograda. Taj put će se opisivati kao mali, stilizovani noar narativ, potraga za izgubljenim činjenicama, kako već i očekujemo od ovog autora.

Sa nama će biti Jerko Denegri, Lidija Merenik, Ana Ereš, naši eksperti za ove teme, ali i Hose Olimpio da Veiga Pereira, predsednik Fondacije Bijenala u Sao Paulu i kolekcionar, Andre Pitol, ekspert za jugoslovensku umetnost u Južnoj Americi, Budimir Lončar, poslednji ministar inostranih poslova Jugoslavije i bivši konzul u Nujorku, Katrina London, menadžerka kolekcije Fondacije braće Rokfeler, Mia Vukojević, programska direktorka, Fondacija braće Rokfeler, Helen Harison, direktorka Polok-Krasner zaostavštine na Long Ajlendu, Vojislav Noveski, kolekcionar, Ivana Momčilović, dramaturg, inicijator međunarodne platforme za estetsko eksperimentisanje svih PhD In One Night, Henk Milekamp, direktor škole Sv. Pavla sa imenom Jugoslavija, u Belgiji, Aleksandar Genis, pisac.

Dokumentarna "Utopija" serija Borisa Miljkovića kreće od 15. maja, ponedeljkom u 22.25 na RTS-u 2. Ima 10 epizoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA