Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva Nedelja rumunskog filma od 5. do 8. juna u Beogradu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je najavljeno, festival otvara 5. juna (19:00) u KCB-u drama "Magnetna rezonanca" reditelja Kristijana Munđijua

  • 0
Film bioskop Foto-ilustracija: Pixabay

Prva "Nedelja rumunskog filma" biće održana od 5. do 8. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda (KCB), uz predstavljanje šest naslova najnovije produkcije, najavili su danas organizatori.

Savetnik ambasadorke Rumunije Adrijan (Adrian) Abrudan je na konferenciji za novinare u KCB-u istakao da je film jedan od najboljih rumunskih kulturnih proizvoda, jer imaju "dobre reditelje i stvarno dobre filmove".

Kako je najavljeno, festival otvara 5. juna (19:00) u KCB-u drama "Magnetna rezonanca" reditelja Kristijana Munđijua, nakon koga će biti održan razgovor sa glavnim glumcem Marinom Grigoreom, a sledi 6. juna (20:00) mračna komedija "Dobri ljudi" reditelja Paula Negoeskua.

Na programu 7. juna su (18:00) "Ti si za mene Čaušesku" Sebastijana Mihaileskua, koji kroz spoj dokumentarca i fikcije govori o audiciji za ulogu rumunskog diktatora Nikolaea Čaušeskua, kao i (od 20:00) intimistički film "Ne dodiruje me" Adine Pinitilije.

Završnog dana "Nedelje rumunskog filma" 8. juna biće prikazana dva dokumentarna filma Radua Žudea "Potemkinisti" (19:00) i "Velika slova" (20:00), a sva ostvarenja festivala pratiće titl na srpskom i engleskom jeziku.

"Svaki film na jedinstven način prikazuje likove koji se kreću kroz složene lične i društvene izazove, izazivajući ili dočaravajući empatiju, introspekciju i čistu genijalnost", najavili su organizatori.

Gostujući urednik filmskog programa Dvorane KCB Ivan Aranđelović je istakao da je rumunska kinematografija vrlo cenjena i voljena u Srbiji, a filmovi gledani i često nagrađivani, kao "Magnetna rezonanca" koja je na Paliću osvojila "Zlatni toranj" za najbolji film.

Festival organizuje ambasada Rumunije, u partnerstvu sa Rumunskim institutom za kulturu i KCB-om.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA