≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zlatni pečat za Jelisavetu Seku Sablić, Đorđa Kadijevića i Žiku Pavlovića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jugoslovenska kinoteka je otkrila dobitnike priznanja

  • 0
Najavljena treća sezona serije "Dug moru" Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Jugoslovenska kinoteka dodelila je ovogodišnja priznanja "Zlatni pečat" glumici Jelisaveti Seki Sablić, kao i rediteljima Đorđu Kadijeviču i posthumno Živojinu Žiki Pavloviću, izjavio je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović.

"Zlatni pečati" za doprinos filmskoj umetnosti biće uručeni Sablić i Kadijeviću 6. juna na Dan Jugoslovenske kinoteke, kada počinje i jubilarni 25. Festival nitratnog filma "Nitrat 25“, koji traje do 15. juna, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, priznanje je pripalo Pavloviću povodom 90 od rođenja i 25 godina smrti, a biće organizovana i njemu posvećena retrospektiva filmova, dok na jeseni izlazi monografija o reditelju u saradnji sa Slovenačkom kinotekom.

Kako je saopšteno, Kinoteka je svoju Plaketu dodelila Upravi odnosa sa javnošću Mininistarstva odbrane Srbije za uspešnu saradnju sa Kinotekom na "Letnjem bioskopu" prošlog leta na krovu Doma vojske u Beogradu, koji je "izazvao veliko interesovanje".

Selektor "Nitro 23" i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da će u okviru svečarskog izdanja festivala biti prikazano 43 filmova iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike, među kojima je "pregršt remek dela".

Erdeljanović je izdvojio ostvarenje Ernsta Lubiča "Rozita", koji nije prikazivan kod nas, integralnu kopiju od 199 minuta "Legende o Gesti Berlingu" sa Gretom Garbo, kao i poslednji film holivudskog komičara Roska Fetija Arbakla.

Festival 6. juna otvara svetska bioskopska premijera nemontiranog materijala "Kodakolor zabava, Ročester, Njujork 1928“, što nedavni "spektakularni pronalazak" kao jedino pojavljivanje na filmu velikog naučnika Mihajla Pupina, istakao je Erdeljanović.

Prema njegovim rečima, vredna pažnje je i do sada nepoznata francuska žurnalska storija „Sahrana pukovnika Vojislava Pavlovića“ iz 1916. u kojoj se pojavljuje istorijski značajni pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis.

Festival, uz ekskluzivno pravo, 15. juna zatvara epsko italijansko ostvarenje "Mi živi“ iz 1942. godine, neautorizovana adaptacija dela američke književnice Ajn Rand, u režiji Gofreda Alesandrinija, rekao je Erdeljanović.

Kako je najavljeno, u pratećem programu festivala 7. juna biće održan okrugli sto "110 godina od Balkanskih ratova – pogledi na filmska snimanja“ na kojem će svoje prezentacije imati arhivisti i istoričari filma iz zemalja učesnica.

U Kinoteci će 5. juna biti otvorena izložba plakata posvećenih filmovima Velimira Bate Živojinovića, koju su priredili studenti Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, profesora i dizajnera Slavomira Stojanovića Futra.

Biće organizovan i maraton sa pet glumčevih filmova, a Vujović je rekao da će Kinoteka dobiti u dve replike "Zlatnih arena" koje je Živojinović osvojio u Puli.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA