Vreme čitanja: oko 1 min.

Film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" u američkim bioskopima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom prva tri dana prikazivanja filma u ovom bioskopu, projekcijama će prisustvovati reditelj Stefan Arsenijević, glavni glumac Ibrahim Koma, producent Miroslav Mogorović i direktorka fotografije Jelena Stanković, koji će razgovarati sa publikom

  • 0
Stefan Arsenijević povodom premijere u Srbiji, Strahinja Banović Foto: Aleksandrija Ajduković

Višestruko nagrađivani domaći film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića otpočeće američku bioskopsku distribuciju svečanom projekcijom u petak 30. juna u čuvenom njujorškom IFC Centru.

Tokom prva tri dana prikazivanja filma u ovom bioskopu, projekcijama će prisustvovati reditelj Stefan Arsenijević, glavni glumac Ibrahim Koma, producent Miroslav Mogorović i direktorka fotografije Jelena Stanković, koji će razgovarati sa publikom.

IFC Centar je kultni njujorški bioskop poznat po prikazivanju kvalitetnog umetničkog filma. Američki distributer filma je ArtMattan Films.

Snažna i autentična ljubavna priča, film "Strahinja Banović" je svetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije. "Strahinja Banović" je do sada učestvovao na 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio preko 30 nagrada.

Film je inspirisan čuvenom srpskom epskom pesmom "Banović Strahinja", osavremenjenom i smeštenom u kontekst savremene izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja.

Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Ababuo nestaje bez objašnjenja.

Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih - iz ljubavi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA