Vreme čitanja: oko 2 min.

Pulski filmski festival slavi 70. rođendan monografijom i izložbama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povodom brojnih aktivnosti za 70 godina festivala u Puli, direktorka Pula film festa Tanja Miličić je ocenila da je festival deo "identiteta, odrastanja, sazrevanja, starenja i sve nas uz njega vežu neke priče, emocije, sećanja, impresije, asocijacije, slike, reči"

  • 0
Pula amfiteatar Foto: Pixabay/Gaby Stein

Pulski filmski festival, koji će biti održan od 15. do 23. jula, saopštio je danas da će svoj jubilej obeležiti izdavanjem monografije "70 godina filma pod zvijezdama u Puli".

Tokom festivala biće predstavljena knjiga o njegovih 70 godina, nastala u saradnji Javne ustanove Pula film festival i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, a uredile su je Lana Skuljan Bilić i Sanela Pliško, nakon dvogodišnjeg rada, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, još 1978. objavljena je jedina dosadašnja monografija "207 festivalskih dana u Puli" Ranka Munitića, povodom 25 godina Festivala jugoslavenskog igranog filma u Puli.

“Istraženi su i pregledani raznovrsni fundusi arhiva, kinoteka, muzeja, filmskih centara, biblioteka i drugih institucija u Hrvatskoj i ostalim državama sa prostora nekadašnje države. Naročito su bile vredne i atraktivne lične arhive pojedinih sudionika festivalskih događaja. Publikacija podrobno izlaže zašto festival voli Pulu, a Pula festival”, navele su Skuljan Bilić i Pliško.

Pulski filmski festival je najavio i izložbu "Sedamdeset godina festivala", na trgi Đardini, koja će kroz fotografije i dokumente iz raznovrsnih arhiva, muzeja, kinoteka i filmskih centara prikazati sve segmente života festivalske Pule: od organizacijske strukture, filmskih plakata, filmova i nagrada, a uključiće i zanimljivosti koje su pratile Festival.

Kako je najavljeno, izložba fotografije "Dogodilo se osamdesetih" Igora Dražića će u bioskopu Vali doneti dašak atmosfere oko Arene i u gradu za vreme festivala između 1983. i 1987.godine, dok će "Sjećanje na Enu" Slobodana Ivetića u Galeriji SKUC predstaviti crno-bele fotografije glumice Ene Begović (1960-2000), tada 20.godišnje zvezde u usponu.

Tokom festivala, “Dušan Vukotić Vud - izložba filmskih karikatura” prikazaće karikature na temu festivala oskarovca Vukotića (1927-1998), koji je u časopisu Filmska kultura imao stalnu kolumnu/karikaturu od 1957. do 1989. godine.

Povodom brojnih aktivnosti za 70 godina festivala u Puli, direktorka Pula film festa Tanja Miličić je ocenila da je festival deo "identiteta, odrastanja, sazrevanja, starenja i sve nas uz njega vežu neke priče, emocije, sećanja, impresije, asocijacije, slike, reči".

"Nije na odmet spomenuti činjenicu da festival izvan Pule, ali i u samoj Puli, nosi jednostavan naziv Pula. Drugim rečima - Pula je festival”, rekla je Miličić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA