Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bio je neprikosnoveni, nenametljivi, autentičan autoritet svima nama"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Scenarista i reditelj Sead Sabotić je na Fejsbuku napisao da je Koljević bio jedan od profesora koji je obeležio njegovo školovanje na Fakultetu dramskih umetnosti

  • 0
Srđan Koljević Foto: Petar Markovic/ATA Images

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) je povodom smrti svog profesora, scenariste i reditelja Srđana Koljevića (1966-2023) saopštio da je otišao voljeni i poštovani kolega, koji se sa opakom bolešću borio do kraja, gospodstveno i čojstveno.

Na Fejsbuk strani beogradskog FDU-a je navedeno da je tokom svoje borbe Koljević širio "oko sebe blagost i dobrotu, ljubav i svoj prepoznatljivi humor" i da je "do kraja bio umetnik, profesor, ljudski i profesionalni uzor i dobar drug".

"Bio je neprikosnoveni, nenametljivi, autentičan autoritet svima nama i našim studentima koji su imali sreću da rade sa njim", istakli su iz FDU.

Podsetivši da su iza Koljevića ostali "filmovi za koje je radio scenarija i koje je režirao, koji su oplemenjivali i inspirisali generacije", iz FDU-a je dodato da su iza njega "ostali i radovi njegovih studenata, kojima je bio mentor i uzor".

"Ostalo je mnogo iza njega, retko dostojnog profesora, kolege i umetnika, a mi smo tužni što ga više nema. I ponosni smo što smo delili vreme sa njim", zaključili su iz FDU-a.

Glumac Sergej Trifunovic je na Fejsbuku napisao da će pamtiti Koljevića "kao nasmejanog, prijatnog čoveka", još od kad ga je upoznao kao scenaristu filma “Ubistvo s predumišljajem"(1995).

"Otišao je i Koljević. Posle duge, iscrpljujuće, podmukle bolesti, iako mu je dobri Bojan Vuletić donirao jetru, što je jedan od najdivnijih gestova koje sam sreo u esnafu, nemamo ga više", naveo je Trifunović.

Sineasti su na svojoj Fejsbuk stranici poslednji pozdrav uputili glumac Milan Marić i televizijski reditelj Marko Novaković, dok se pisac Vule Žurić od zemljaka Sarajlije Koljevića simbolično oprostio napisavši naziv pesme Plavog orkestra "Odlazi nam raja".

Podsetili su da je Koljević bio jedan od osnivača katedre za Dramaturgiju na FDU - Cetinje.

Scenarista i reditelj Sead Sabotić je na Fejsbuku napisao da je Koljević bio jedan od profesora koji je obeležio njegovo školovanje na Fakultetu dramskih umetnosti.

"Kao neko ko je imao čast da uči od Koljevića, imam dužnost da se u ime svih njegovih studenata zahvalim na iskrenoj podršci i prenetom znanju", napisala je studentkinja dramaturgije na FDU Beograd Teodora Marković.

Prema njenim recima, Koljević je "ostavio neizbrisiv trag u našoj kinematografiji, napisavši scenarija za filmove poput ,'Klopke', ,'Žene sa slomljenim nosem', 'Krugova' i mnogih drugih".

Koljević je bio mentor diplomskog scearija Markovićeve, koja je istakla da je glavno što je "naučila od njega borba i požrtvovanost, čak i kad ništa više nema smisla".

Srđan Koljević preminuo je posle duge i teške bolesti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA