Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je "Sound of Freedom" Džima Kazivela, film zasnovan na veri, postao hit na američkim blagajnama

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dobijamo poruke iz cele zemlje koje nam govore o prepunim bioskopima, rasprodatim bioskopima i spontanim ovacijama za film na brojnim lokacijama", rekao je Brendon Purdi, šef bioskopske distribucije u Angel Studios-u, nezavisnom studiju koji podržava film

  • 0
Jim Caviezel, Film Sound of Freedom Foto: Santa Fe Films / Christophel Collection / Profimedia

"Sound of Freedom", religiozni triler koji vodi zvezda "The Passion of the Christ" Džim Kavizel, postao je pravi bioskopski hit ovog leta u Americi. Film zasnovan na veri o trgovini decom sakupio je impresivnih 40 miliona dolara nakon šest dana objavljivanja, piše Variety.

"Sound of Freedom" je počeo da se prikazuje prošlog utorka, i uspeo je da zaradi impresivnih 14,2 miliona dolara na praznik Dana nezavisnosti. Film je u periodu od petka do nedelje zaradio još 18,2 miliona dolara, što je dovoljno da zauzme treće mesto na američkoj listi bioskopskih blagajni.

Prikazuje se u 2.850 bioskopa u Severnoj Americi, što je manje od ostvarenja "Insidious" i "Indiana Jones" (3.188 bioskopa i 4.600 bioskopa, respektivno).

"Kao i sa našim brojevima od 4. jula, današnji brojevi premašuju naša očekivanja i nastavićemo sa ovim zamahom. Dobijamo poruke iz cele zemlje koje nam govore o prepunim bioskopima, rasprodatim bioskopima i spontanim ovacijama za film na brojnim lokacijama. Gledanje ovog filma postalo je obavezno", rekao je Brendon Purdi, šef bioskopske distribucije u Angel Studios-u, nezavisnom studiju koji podržava film.

Purdi je takođe zahvalio AMC-u, Cinemark-u i Regal-u, koji su tri najveća lanca bioskopa u zemlji, što su "imali hrabrosti da prikažu "Sound of Freedom" tokom najprometnije filmske sezone u godini."

Ovo je jedno od najvećih otvaranja u poslednje vreme za film zasnovan na veri, prema Comscore-u.

Holivud retko podržava filmove koji su usmereni na ovu demografsku kategoriju. Ali kada to urade, to je sektor koji se pokazao pouzdano na snazi. Slična gužva pomogla je da se niskobudžetno ostvarenje "Isus revolucija" podigne na 53 miliona dolara, što je dovoljno da se svrsta među 25 najboljih domaćih izdanja ove godine.

Publika na otvaranju vikenda bila je oduševljena, dodelivši filmu ocenu "A+". To je jedini film koji se trenutno prikazuje u bioskopima sa tako visokom ocenom. Kupci karata su uglavnom bile žene, dok je više od 50% bioskopa bilo starije od 45 godina.

"Postoji podrška za film od strane belih konzervativnih političkih grupa, ali trećina publike su Hispanoamerikanci. Inspiracija, akcija i priča zasnovana na Latinskoj Americi privlače raznoliku publiku, ne samo etnički, već po godinama i polu."

Kritičari su uglavnom bili pozitivni prema filmu, koji ima 76% na Rotten Tomatoes-u. Glavni filmski kritičar Variety-a Oven Gliberman pohvalio je "Sound of Freedom" kao "ubedljiv film koji osvetljava jedan od ključnih kriminalnih užasa našeg vremena, od kojih se Holivud uglavnom klonio".

"Sound of Freedom" je takođe izazvao kontroverzu, a klevetnici optužuju film da ulepšava realnost eksploatacije dece i podstiče teorije zavere.

Analitičari blagajne kažu da je vredno pažnje da je "Sound of Freedom" uspeo da probije prvih pet na američkim top listama tokom leta, godišnjem dobu koje je tradicionalno rezervisano za visokobudžetne akcione filmove, nastavke filmova o superherojima.

"Snažan odgovor na filmove zasnovane na veri odražava potražnju nedovoljno zaslužene publike koja je gladna zabave koja odražava njihove vrednosti i uverenja", kaže Pol Dergarabedijan, viši analitičar Comscore-a.

(Telegraf.rs/izvor: Variety/Rebecca Rubin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA