Vreme čitanja: oko 2 min.

Anica Dobra kao Dijana Budisavljević, Leon Lučev kao oficir Bobinac – stižu Zafranovićeva "Djeca Kozare"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među glumcima koje ćemo gledati u ovom ostvarenju su i: Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Irfan Mensur i Anica Dobra koja će tumačiti lik Dijane Budisavljević, humanitarke austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15 hiljada dece iz logora u NDH

  • 1
Djeca Kozare Foto: RTS

U godini u kojoj obeležava 65 godina rada, Radio-televizija Srbije predstavlja novi veliki projekat, dugo očekivanu seriju „Djeca Kozare“.

U okolini Vršca i Bele Crkve u toku je snimanje filma i TV serije „Djeca Kozare“ Lordana Zafranovića. TV serija u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji „Minakorda“, biće emitovana na RTS-u iduće godine.

Jedan od predvodnika "crnog talasa" u Jugoslaviji, autor čiji su filmovi oduvek uznemiravali duhove, Lordan Zafranović , "Decu Kozare" naziva svojim životnim projektom. Na ekranizaciju dela Arsena Diklića o stradanju dece u logoru Jasenovac, iz 1986. godine, čekao je nekoliko decenija.

Ovo ostvarenje bavi se jednom od najvećih tema u istoriji čovečanstva – temom zla, kaže Zafranović: „Zlo je jedna veličanstvena tema, inače, ali kada se ono spusti na naše prostore, kada vidite da je oko

vas, onda vas zaista uhvati strah da se ne ponovi".

Djeca Kozare Foto: RTS

Autorsku i glumačku ekipu čini više od 150 profesionalaca iz Srbije, Hrvatske i ostatka regiona. Među glumcima koje ćemo gledati u ovom ostvarenju su i: Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Irfan Mensur i Anica Dobra koja će tumačiti lik Dijane Budisavljević, humanitarke austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15 hiljada dece iz logora u NDH.

Oficira Bobinca igra Leon Lučev. „Moj lik je jedan od retkih koji nije povjesno utemeljen. Zašto je ovaj film bitan? Zato što se bavi u stvari zlom i dobrom, ali se bavi i nečim što je aktuelno, a to su ljudskost i ideologija, u stvari time koliko ideologija može da poništi ljudskost“, objašnjava Lučev.

Djeca Kozare Foto: RTS

U filmu i seriji pratimo sudbinu dece srpske nacionalnosti, jedne sestre i dva brata koji, bežeći od fašista 1942. godine, završavaju u logoru. „Glumim glavnu ulogu u ovom filmu, zovem se Zora i proživljavam, sa braćom i majkom, pakao logora i pokušavamo da izbegnemo taj pakao“, kaže mlada glumica Milica Stanković.

Djeca Kozare Foto: RTS

Za potrebe filma i TV serije na nekoliko lokacija u Srbiji i u Republici Srpskoj, izgrađena je scenografijačiji je autor Milenko Jeremić, legenda jugoslovenskog filma (“ Valter brani Sarajevo ”, “Okupacija u 26”, “Variola Vera”, Maratonci trče počasni krug ,  Čudo neviđeno ,  Poslednji krug u Monci , Boj na Kosovu...). Snimanje filma i serije "Djeca Kozare" trajaće do kraja avgusta, a sledeće godine publika će moći da uživa u ovom izuzetnom ostvarenju.

(Telegraf.rs)

Video: Miki Manojlović o filmu "Zlatni rez 42": "Ovo je izvrstan scenario. To je jako bitno"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    11. jul 2023 | 17:43

    Sad će ovaj film pokazati kako su Hrvatu bili divni ljudi koji su srpsku siročad učinili srećnom dajući im dom i ljubav.......ali pre toga su morali da im ubiju roditelje....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA