Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste znali da su Genzbur i Birkin glumili u jugoslovenskom filmu? Džejn je imala lepe reči za Hercegovinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džejn je glumila partizanku Milju, a Serž lik partizanskog komandira

  • 0
Džejn Birkin, Serž Genzbur Foto: Tanjug/AP/Jean Jacques Levy

Džejn Birkin i Serž Genzbur bili su svetski popularan par. Ono što je zanimljivo jesu da su njih dvoje glumili u jednom jugoslovenskom filmu. Tačnije, u ostvarenju "Devetnaest djevojaka i jedan mornar" iu 1971. godine reditelja Milutina Kosovca.

Džejn je glumila partizanku Milju, a Serž lik partizanskog komandira. U ovom filmu su još igrali i Špela Rozin, Mira Nikolić, Dina Rutić...

Birkinova je imala samo reči hvale za Hercegovinu, gde se snimalo, piše Plavi vjesnik, a prenosi Yugopapir.

"Pejzaž u Hercegovini je kao u Škotskoj, lep, dramatičan, kao iz priča za decu. Nikad pre nisam videla konje i ovce. Snimala sam u filmovima naga. Režiseri su mislili da nisam za ozbiljne, akcijske uloge. Zahvaljujem Milutinu Kosovcu što mi je omogućio da glumim vašu partizanku. Serže i ja..."

"Džejn i ja", prekinuo je Serž Genzbur Birkinovu i dodao, "simpatišemoljude koji su u prošlom ratu davali otpor Nemcima u Parizu. Često sam ih gledao na ulicama. Ostali su mi u sećanju. Uz to sam ruskog porekla. Ima u meni one slovenske nežnosti, ali i potrebe da se borim za ljude, humano društvo. Uloga partizanskog komandira odgovara mi u potpunosti. Nadam se da ću prodati film u Parizu."

Ballade a Sarajevo Poster za film "Devetnaest djevojaka i jedan mornar" Foto: Bosna Film / AFP / Profimedia

"Džejn Birkin i Serža Genzbura sam video u nekoliko filmova. Džejn će dostići svetsku slavu. Njeni kadrovi odišu životom, iskrenošću, njenoj glumi se veruje. Ona je neverovatno hrabra i emocionalna. U liku Serža Genzbura ima nešto neobično, čudno. Nametnuo se svojom ležernošću, prirodnošću i šarmom. Uzeo sam ih, priznajem, i iz komercijalnih razloga, jer će film ugurati u centralne bioskopske-dvorane Pariza, a ne u periferne, u kojima se obično prikazuju naši filmovi", rekao je svojevremeno Milutin Kosovac, prenosi Index.hr.

Opis filma

Ratne 1943 godine našlo se u nemačkom obruču 19 devojaka, partizanskih bolničarki. Zadatak je težak: probiti se sa ranjenicima do slobodne teritorije. Tajna, koju jedino zna Irena komandant ove ženske jedinice, nije tajna i za Nemce. Među ranjenicima se nalazi poznati partizanski komandant, koga se Nemci žele dokopati, kako bi ga zamenili za svog generala, partizanskog zarobljenika. Ali, ko je špijun, da li neka od devojaka, neko od ranjenika ali možda i tajanstveni mladić sa nadimkom Mornar. S tim neobičnim mladićem, Milja, najpoetičniji lik, doživi ljubav. Sumnja, sukobi s Nemcima, pogibije i napori ne umanjuju poetičnost ove neobične priče. Devojke se bore, ginu, sukobljavaju između sebe, ali ostaju lepe i nežne žene. One se obnažene kupaju u modrom planinskom jezeru, ali ih pronalaze nemački psi tragači. Nastaje težak i beskrajan sukob, piše Wikipedia.

(Telegraf.rs/izvor: Yugopapir/Josip Grbelja (Plavi vjesnik, 1971.))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA