Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže novi serijal o Jasenovcu: Imaće tri emisije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Serijal o Jasenovcu biće emitovan u utorak 1. avgusta, sredu 2. avgusta, četvrtak 3. avgusta u 21:55 na RTS 1

  • 0
Jasenovac Foto: Muzej Jugoslavije

U serijalu od tri emisije pod nazivima "Jasenovac - koreni zla", "Jasenovac - uništenje" i "Jasenovac - kameni cvet" govore preživeli logoraši i istoričari iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Italije, Engleske i

Izraela. Serijal o Jasenovcu biće emitovan u utorak 1. avgusta, sredu 2. avgusta, četvrtak 3. avgusta u 21:55 na RTS 1.

U prvoj emisiji gledaoci će saznati kakvi su bili odnosi Srba i Hrvata u Kraljevini Jugoslaviji, gde i kada je formiran ustaški pokret, kako je stvorena Nezavisna država Hrvatska i gde je u tom trenutku bio budući poglavnik Ante Pavelić . U emisiji će biti reči i o progonu Srba, Jevreja i Roma odmah po nastanku NDH, prvim masovnim ubistvima i formiranju prvih logora.

Druga emisiji "Jasenovac – uništenje" posvećena je zločinima u logorima Gospić, Jadovno i Pag i formiranju i fukcionisanju sistema logora Jasenovac, dovođenju zatočenika i monstruoznim metodama ubijanja nad kojima su se prema svedočenju generala Glez fon Horstenaua zgražavali i nemački komandanti. Jedan deo emisije posvećen je i ustaškim zločinima nad Romima u selu Uštice i u srpskim selima Drakulić, Motike i Šargovac kod Banjaluke gde su ustaše 7. februara 1942. godine ubile više od 2 000 Srba. U emisiji se govori i o sudbinama dece iz srpskih sela sa područja NDH i akcijama Dijane Budisavljević u njihovom spasavanju. Gledaoci će saznati i kakav je bio odnos nemačkih komandanata prema ustaškim zločinima.

U trećoj emisiji "Jasenovac – kameni cvet", psiholog Jovan Mirić govori o psihološkom profilu ustaških koljača i o sudbini logoraša Vukašina Mandrape, a istoričari, po čemu se sistem logora Jasenovac razlikuje od drugih koncentacuinih logora. Biće reči i o oslobađanju Jasenovca, krahu ustaškog režima i NDH i posleratnim sudbinama Ante Pavelića, Maksa Luburića, Dide Kvaternika i drugih ustaških zločinaca.

U emisiji istoričari iznose i procene o broju žrtava.

Autor: Dragan Stanojević, Montaža: Olivera Daničić, Snimatelj: Vladimir Zakonović, Tonski snimatelj: Zoran Tarabanović, Rasveta: Goran Kalanj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA