Vreme čitanja: oko 3 min.

Da je on rekao "ne", verovatno grupa Queen ne bi bila angažovana da napravili muziku za film "Flash Gordon"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brajan Mej, gitatista grupe Queen, se prisetio priče

  • 2
Fleš Gordon Printskrin: Youtube/Movieclips

Grupa Queen je napravila veliki broj hitova, a tokom svog postojanja stvorila je i muziku za čuveni film "Flash Gordon" ("Fleš Gordon").

"Želeli smo da napišemo prvu rokenrol muziku za film koji nije muzički. U to vreme, rokenrol se nije koristio u filmovima osim ako nisu bili posebno o muzici", rekao je bubnjar Rodžer Tejlor jemagazinu Mojo oktobra 2008.

"Želeli smo album sa zvučnim zapisima koji će vam omogućiti da se osećate kao da ste gledali film, pa smo poslali sve dijaloge i efekte i ispleli ih zajedno kao tapiseriju", rekao je Brajan Mej.

Ovaj pristup je uticao na način na koji se izdaju albumi sa soundtrackom, jer je sada uobičajeno da se na albume sa zvučnim zapisima uključuju retke dijaloga iz filma i druge citate. Dobri primeri su zvučni zapisi za "Life on Mars", "Ashes to Ashes", "Pulp Fiction" ("Petparačke priče"), "Reservoir Dogs" ("Ulični psi"), "Shaun of the Dead" i "Hot Fuzz".

Izdvojila se pesme "Flash", ali se nije se svima dopalo ono što je grupa Queen uradila. Brajan Mej, koji je napisao pesmu "Flash", se prisetio priče o pesmi za The Independent 23. marta 2012. godine.

"Za posao su nas angažovali Mike Hodžis koji je bio reditelj filma "Flash Gordon" i Dino De Laurentis, koji je bio taj poznati italijanski filmski producent koji je uvek mislio na veliko i neki ljudi bi rekli da nema nikakvu suptilnost. Ali, u stvari, imao je osećaj za nešto neobično. Napravio je taj ogroman rimejk "King Konga", milijarde dolara, ali kombinacija njega i Majka Hodžisa bila je veoma čudna jer je za Dina to bio veoma ozbiljan film koji je angažovao vrhunske talente u Italiji, a za Majka je to bila prevara.

Dakle, došlo je do ovog sukoba, i prilično sam siguran da je Majkova ideja bila da nas angažuje za posao i ono što se dogodilo je da smo ušli i videli neke delove filma i svidelo nam se to, i svi smo otišli ​​i napravili neke demo snimke odvojeno, Rodžer, Džon, Fredi i ja, i došao je dan kada smo svi ušli u studio i pustili ih Majku i Dinu i pitali: "Ovo je ono što smo smislili. Šta mislite?" Došao je užasan trenutak kada je Majk skakao gore-dole govoreći "sjajno je, sjajno je", a Dino je sedeo tamo sa pepeljastim i belim licem kao čaršav i očigledno nije uživao... Dino je rekao: "Vrlo je dobro, ali nije za moj film."

Tako da smo se svi pomalo smrknuli i otišli. Ali ono što mislim da se dogodilo je da je Majk otišao kod Dina i rekao: "Ovde moraš da veruješ. Ovo je nešto što će uspeti i Brajan (Mej) je zapravo uhvatio suštinu filma u ovom muzičkom delu." Ali to je bila velika avantura tih dana. Mislim da nikada ranije nije postojao igrani film sa pozadinskom muzikom koju je radio neki rok bend – bio je to zaista opasan izazov. Morali ste da imate svoju osnovu da biste stvorili emociju. To nikada nije urađeno. I za njegovu čast, Dino je došao i pružio mu veliku podršku", rekao je Mej.

(Telegraf.rs/izvor: songfacts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džoni

    29. jul 2023 | 16:01

    Realno film,kakav takav je,vrlo je nostalgičan i apsolutno je produkt osamdesetih godina,ali ono što je u ovom slučaju ispalo možda i najvrednija stavka je muzika Queen-a i film bi se drugačije posmatrao da nije njihova muzika upotrebljena. U ovom slučaju,rizik sa muzikom se definitivno isplatio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA