Vreme čitanja: oko 4 min.

Zanimljivosti iz "Petparačkih priča": Psovki je bilo na pretek, Tarantino je poštedeo Travoltu za jednu scenu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ima puno zanimljivosti koje su vezane za ovaj klasiki, a mi ćemo ih se prisetiti

  • 1
petparacke price, pulp fiction Printskrin: YT/Movieclips

Kventin Tarantino je snimio mnogo nezaboravnih filmova, a jedan od najpopularnijih je svakako ostvarenje "Petparačke priče" iz 1994. godine. Ima puno zanimljivosti koje su vezane za ovaj klasiki, a mi ćemo ih se prisetiti.

Film je objavljen u Južnoj Koreji, Japanu, pa čak i Slovačkoj pre nego što je stigao u Ameriku

Tarantinov film je prvi put prikazan na Kanskom filmskom festivalu u maju 1994. Prikazan je na drugim festivalima širom sveta, od Minhena do Lokarna, pre nego što je stigao na američke obale 23. septembra 1994. na Filmskom festivalu u Njujorku.

Film je objavljen u Južnoj Koreji, Japanu i Slovačkoj pre nego što je zvanično prikazan u SAD 14. oktobra 1994. Film je prikazan širom Azije i Evrope tokom 1994. i 1995. godine.

Hani Bani (Honey Bunny) je dobila ime po stvarnom zecu

Zec pod imenom Hani Bani (Honey Bunny) je pripadao Lindi Čen, koja je otkucala Tarantinov rukom pisani scenario za "Petparačke priče". Umesto plaćanja, zamolila je Tarantina da pripazi na njenog zeca kada ona nije bila tu. Međutim, Tarantino to nije hteo da uradi, a kada je zec kasnije uginuo, dao je ime liku Amandi Plamer po ljubimcu Čenove.

Možete pogledati film hronološki ... nekako

Narativna struktura filma igra se van redosleda, ali je dovoljno lako podeliti je na sedam različitih delova (prolog, epilog, dva uvoda i tri velika segmenta) koji se zatim mogu preurediti u hronološki narativ.

Film ima puno psovki.

Da, bilo je mnogo psovki u "Petparačkim pričama". Konkretno, onih što počinje na "j" 265.

Ševel Malibu Vinsenta Vege iz 1964. ukraden je nakon snimanja

Auto koji je vozio Vinsent Vega, lik Džona Travolta, pripadao je u stvarnom životu Travolti. Nakon snimanja filma, vozila je ukradeno. Auto je pronađen posle dve decenije.

Petparacke price, Džon Travolta, Uma Turman Printskrin: YT / Movieclips

Film  je koštao samo oko 8,5 miliona dolara

Pet miliona je otišlo na plate glumaca. Film je zaradio preko 100 miliona dolara.

Uloga Vinsenta Vege napisana je za Majkla Medsena

Tarantino je posebno napisao brojne uloge u filmu za odabrane glumce (uključujući Semjuela L. Džeksona, Harvija Kajtela, Tima Rota i Amandu Plamer), ali ništa u poređenju sa njegovom posvećenošću da Majkl Medsen igra Vinsa.

Madsen, koji je znao za Tarantinove planove i rekao da želi da igra ulogu, odustao je dve nedelje pre nego što je scenario završen za glavnu ulogu u Vajatu Erpu. Međutim, nije bio uznemiren zbog Travoltinog izbora.

Reservoir Dogs Majkl Medsen u filmu "Ulični psi" (1992) / Printskrin: YouTube/Movieclips

"Petparačke priče" su bile inspiracija za Top Gear-ovog Stiga

Misteriozni, anonimni Stig inspirisan je misterioznim, anonimnim Gimpom. Gimp je čak bio i originalni naziv za Stiga, sve dok nisu mogli da nađu trkača koji bi bio spreman da koristi to ime.

Buč je trebalo da bude mnogo mlađi

Tarantino je smatrao da lik Buč treba mladi bokser i da ga glumi Met Dilon. "Napisao sam ga za Meta i činilo se da će ga biti lako dobiti. Ali on je to pročitao, i nije bio toliko siguran u to", objasnio je Tarantino u jednom podkastu.

Matt Dillon, Met Dilon Met Dilon Foto: Tanjug/AP Joel C Ryan/Invision

Jedna od velikih zamerki, prema Tarantinu, bila je to što je Dilon želeo da vidi Buča kako zapravo boksuje. Ali kada je glumcu oduzelo previše vremena za razmatranje uloge, ona je malo izmenjena da bi se prilagodila Brusu Vilisu.

Uma Turman zapravo nije bila Tarantinov prvi izbor za Miju Volas

Izabela Roselini, Džulija Luis-Drajfus, Meg Rajan, Alfri Vudard, Hale Beri, Deril Hana, Rozana Arket, Džoan Kjuzak i Mišel Fajfer. Sve one su bile u konkurenciji da dobiju ulogu Mije Volas, koja je na kraju pripala Umi Turman. Tarantinov prvobitni favorit je navodno bila Mišel Fajfer.

Michelle Pfeiffer, Mišel Fajfer Mišel Fajfer Mišel Fajfer; Foto: Profimedia/ZUMAPRESS.com/MEGA /The Mega Agency

Uloga Džulsa je možda bila napisana za Semjuela L. Džeksona, ali on je zamalo izgubio ulogu

Tarantino je jako mislio na Džeksona i nameravao je da mu da ulogu Džulsa, ali kada je bio na audiciji Pola Kalderona, bio je toliko zadivljen izvođenjem da ga je umalo angažovao. Džekson, očajnički želeći da vrati "svoju" ulogu, odleteo je u Los Anđeles i ponovo se našao na audiciji za Tarantina.

Robert Rodrigez je režirao delove filma

Kada je Tarantino glumio Džimija, neko drugi je morao da bude iza kamere - a taj neko je bio Robert Rodrigez.

Travolta zapravo nije ubrizgao injekciju Umi Turman u čuvenoj sceni

Zloglasna scena u kojoj je Mia Volas ubodena preko neophodnim adrenalinom bila je dovoljno stresna, pa je Tarantino skinuo deo pritiska: Igla je ubačena, a onda ju je Travolta izvukao. Scena je preokrenuta u postprodukciji, tako da izgleda kao da Vinsent Vega zaista zabija taj špric u nju. Filmska magija!

(Telegraf.rs/izvor: Mental Floss/Kate Erbland)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    2. avgust 2023 | 02:32

    I sta kazete, Tarantino nije hteo da pricuva zeca, ali je kasnije iskoristio njegovo ime. Kakav baksuz od coveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA