Vreme čitanja: oko 3 min.

Glumio je u 5 filmova, svi su bili nominovani za Oskara: Meril Strip i Al Paćino i danas ne mogu da ga prežale

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je priča o Džonu Kazaleu

  • 0
LE PARRAIN Foto: Paramount Pictures - Alfran Prod / AFP / Profimedia

Glumac Džon Kazale ostavio je veliki trag u svetskoj kimenatografiji, iako je igrao samo u 5 dugometražnih filmova. Zanimljivo je da su sva ta ostvarenja bila nominovana za Oskara za najbolji film, a to su "Kum" (1972), "Prisluškivanje" (1974), "Kum 2" (1974), "Pasje popodne" (1975) i "Lovac na jelene" (1978).

Džon Kazale rodio se 12. avgusta 1935. godine u Reviru, gradiću u saveznoj državi Masačusets. Nakon diplomiranja, počeo je da radi kao taksista. Što se tiče pozorišne karijere, otpočeo ju je u Bostonu, u pozorištu "Charles Playhouse".

Seli za za Njujork, radio je kao fotograf, kao i kao kurir. Kako se navodi, 1966. godine je upoznao Ala Paćina. Kazale je glumio u pozorišnim predstavama, a 1971. godine filmski producent Fred Rus ga je prepporučio Fransisu Fordu Kopoli za ulogu Freda Korleonea u filmu "Kum".

To je bio pun pogodak, a Kazale je dobio ulogu i u nastavku - "Kumu 2". Džon je toliko oduševio Kopolu, da ga je režiser angažovao za film "Prisluškivanje" iz 1974. U ovom ostvarenju, Kazale je glumio lik Stena, pomoćnika paranoičnog stručnjaka za nadzor Herija Kola, kojeg je glumio Džin Hekman.

Džon je potom igrao u još jednom klasiku, "Pasje popodne" iz 1975. godine, zajedno sa Alom Paćinom.

Kazale je uporedo glumio i u pozorištu, pre svega u mnogim predstavama Izraela Horovica. Džon se vraća u "Charles Playhouse", kako bi podržao Ala Paćina u pozorišnim predstavama. Svoju poslednju predstavu je odigrao 1977. godine u pozorištu "Vivian Beaumont Theater". Njemu je neposredno nakon posljednjeg pozorišnog nastupa dijagnostikovan karcinom pluća. Kazale je bio hromični pušač.

Iako je mučio muku s bolešću, Kazale je sarađivao sa svojom emotivnom partnerkom Meril Strip. Poslednju filmsku ulogu je ostvario u filmu "Lovac na jelene" iz 1978. godine, gde su još glumili i Robert de Niro, Kristofer Voken i Džon Sevidž.

Reditelj Majkl Ćimino je preuredio raspored snimanje scena, tako da je prvo snimio sve kadrove sa Kazaleom. Džon je uspešno odradio sve svoje scene. Nažalost, preminuo je pre njegovog objavljivanja. Imao je 42 godine.

Kako je rekla Meril Strip, Robert de Niro je finansirao Kazaleovo zdravstveno osiguranje kako bi se Džon pojavio u filmu.

Inače, jedinu ulogu u seriji Džon je ostvario 1968. godine u ostvarenju "N.Y.P.D." Takođe, igrao je u kratkometražnom filmu "The American Way" davne 1963. godine.

Kazale, kako su ga bliski njemu ljudi opisivali, je bio stidljiv i veoma emotivan. Iako je glumio nepromišljene i žestoke likove, bio je ljubazna i nežna osoba. Kako se navodi, Ala Paćina je smatrao za najboljeg prijatelja.

"Sve što sam želio je da radim sa Džonom do kraja života. On je bio moj scenski partner“, rekao je svojevremeno Paćino o Kazaleu.

House of Gucci, Njujork Foto: Tanjug/Evan Agostini/Invision/AP

Al je jednom rekao da je Džon bio jedan od najvećih glumaca njihovog vremena.

Meril Strip je bila vezana za Džona. Upoznali su se 1976. godine i bili su u romantičnoj vezi sve do njegove smrti.

"Jedva da sam ikada video osobu (Meril Strip) koja je toliko odana nekome ko umire, kao Džon. Videti je u tom činu ljubavi prema ovom čoveku bilo je neodoljivo", rekao je svojevremeno Al Paćino.

Meryl Streep, Meril Strip Foto: Profimedia/Todd Wawrychuk / Zuma Press

"Džon Kazale se dešava jednom u životu. Bio je izum, malo savršenstvo. Nije ni čudo što njegovi prijatelji osećaju toliki bes kada se probude iz sna kada otkriju da Kazale spava sa kraljevima i savetnicima, sa Butom i Kinom, sa Džimijem Dinom, sa Bernhartom, Gitrijem i Duseom, sa Stanislavskim, sa Gručom, Benijem, i Alenom. Brzo će steći prijatelje na svom novom mestu. Lako ga je voleti", napisao je Izrael Horovic u svom tekstu koji je objavljen u publikaciju "The Village Voice".

Jedino značajnije filmsko glumačko priznanje, Kazale je dobio 1975. godine, i to za ulogu Salvatorea "Sala" Naturilea, kada je nominovan za Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u igranom filmu.

Inače, pozorište na Menhetnu, "Makgin/Kazale Teatar" ("McGinn/Cazale Theatre"), nosi naziv po Džonu Kazaleu i njegovom kolegi i prijatelju, Valteru Makginu, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1977. godine.

Svih pet filmova u kojima je Džon Kazale glumio uvršteni su u Nacionalni filmski registar (NFR) Amerike.

Takođe, napravljen je i dokumentarac o životu Džona Kazalea.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA