Vreme čitanja: oko 1 min.

Šesnaesti Međunarodni festival filmske režije od 14. do 19. u Leskovcu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ovaj leskovački festival,jedinstveni festival filmske režije sa prostora bivše SFRJ ,vlada veliko interesovanje i nominacija filmova je u toku...

  • 0
Leksovac, kulturni centar Foto: T.Stevanović

Šesnaesti za redom Međunarodni festival filmske režije "LIFFE 2023" održaće se ove godine u periodu od 14. do 19. septembra u salama Leskovačkog kulturnog centra (LKC) i Narodnog pozorišta u ovome gradu.

Ovogodišnji međunarodni Festival filmske režije ima dodelu po prvi put nagradu za sugestivu režiju "Divlji film" koj nosi ime Dušana Makavejeva...

Predsednica stručnog žirija za dodelu ove prestižne nagrade je italijansko-austrijska glumica Greta Skaki, dobitnica EMI-nagrade i nominacije za Bafta – Zlatni globus za tekuću godinu.

Ovaj leskovački festival filmske režije odavno je ušao u agendu filmadžija iz biše SFRJ i zemalja srednje Evrope i od samog starta najboljim rediteljima dodeljuje prestižnu nagradu imenom – Živojin Žika Pavlović. Predsednik žirija za dodelu ove nagrade biće Dejan Kozle medijski poznat reditelj filmova „Noćni život“ i „Slovenka“.

Tokom ovog festivala biće dodeljena nagrada i za najbolji "Studentski film",studenata završnih godina FDU iz regiona eks-Jugoslavije. Predsednik žirija biće Stefan Arsenijević, a nagrada nosi ime profesora Radomira Baja Šaranovića.

Ove godine biće dodeljene i nagrade za najbolje režiranu dramsku epizodu i najbolje režiranu dramsku seriju. Ovom prilikom neće glasati stručni žiri već su konatktirana 35 filmska stručnjaka sa prostora bivše zajedničke države,od kojih je nekoliko njih bilo prisutno na predhodnim festivalima u Leskovcu.

U Leskovcu se ovih dana raspreda priča koju plasiraju neki veb-portali o nedostatku velike sale za poptrebe ovog festivala i drugih kulturnih prilika u gradu na obalama reke Veternice. Za to je bila planirana sala bivšeg Doma JNA u Leskovcu, ali kako stvari stoje za sada od toga neće biti ništa...

(Tomislav Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA