≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoren 29. Sarajevo film festival: Crvenim tepihom proštetali Bono i Edž iz grupe U2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Divno je biti u Sarajevu. To je sjajan grad na svaki način. Povlašćena sam što je bio deo mog života toliko godina. Vratila sam se i vrlo je emotivno", rekla je Kristijan Amanpur novinarima na crvenom tepihu

  • 2
Otvoren Sarajevo film festival Foto: Tanjug/Hina/Fena/Amer Kajmović

Dokumentarac "Poljubite budućnost" ("Kiss the Future") otvorio je večeras 29. Sarajevo film festival (SFF), u prisustvu članova ekipe filma, među kojima su bili i članovi rok sastava U2 Bono Voks (Vox) i Di Edž (The Edge).

Pevač Bono Voks i gitarista Di Edž prošetali su crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, uz reditelja Nenada Čičin Šaina i ostale učesnike filma, među kojima su bili i novinarka Si En Ena (CNN) Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour) i vođa sastava Kultur šok Srđan Đino Jevđević.

"Divno je biti u Sarajevu. To je sjajan grad na svaki način. Povlašćena sam što je bio deo mog života toliko godina. Vratila sam se i vrlo je emotivno", rekla je Amanpur novinarima na crvenom tepihu.

Navevši da film govori o događajima za koje ni ona nije znala dok je bila u Sarajevu i izveštavala, Amanpur je dodala da je "bosanski narod pokazao svetu kako je to pružati otpor pod užasnom presijom".

Dok se Voks samo fotografisao uz ostale članove ekipe, Edž je u jednom trenutku prišao građanima koji su u velikom broju okružili prostor ispred pozorišta i podelio nekoliko autograma.

Iz SFF su saopštili da su Bono i Edž stigli kao gosti iznenađenja, u pratnji supruga Ali Hjuson (Hewson) i Morli (Morleigh) Stenberg, kao i manekenkom i aktivistkinjom Kristi Tarlington (Christy Turlington).

Premijerno prikazan večeras na SFF, "Pogledajte u budućnost" govori o lokalnoj muzičkoj sceni tokom rata u gradu, kao i posleratnom koncertu irskog sastava U2 u Sarajevu 1997. godine, pred više od 45.000 posetilaca na stadionu "Koševo".

U filmu se pojavljuju nekadašnji američki predsednik Bil Klinton (Clinton), nekadašnji direktor SFF Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Boris Šiber, a među njegovim producentima su holivudski glumci Met Dejmon (Matt Damon) i Ben Aflek (Ben Affleck).

Na svečanom otvaranju festivala, Počasno Srce Sarajeva prve večeri festivala uručeno je severnoirskom autoru kratkih i dokumentarnih filmova Marku Kazinsu (Cousinsu) kao priznanje za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Sarajevo film festival, čiji je UNIQA osiguranje ekskluzivni sponzor, je ranije u saopštenju podsetio da je Kazins sa predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala u Edinburgu tokom rata posetio bioskop Obala art centar, gde su prikazivali filmove, što je bila kolevka SFF.

Kazins se u svom obraćanju naveo da je tokom svog boravka u Sarajevu ratne 1994. godine naišao na kreativne ljude, i da je nakon toga svaki film koji je napravio "poneo nešto odavde, od čvrstine i odlučnosti".

"Na tome sam vam beskonačno zahvalan", rekao je Kazins.

U svom obraćanju, selektorika Takmičarskog programa i programa U fokusu, Elma Tataragić je podsetila da SFF, koji traje do 18. avgusta, donosi 49 naslova u trci za nagrade "Srce Sarajeva", kao i tri ostvarenja van konkurencije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    12. avgust 2023 | 02:21

    Jedan veliki Srbomrzac koja je izveštavala silne laži a laže i sada čuj Bosanski narod pa šta smo onda mi Srbiniz Bosne????? Još smo najstariji narod u evropi

  • Lala

    12. avgust 2023 | 09:00

    Divan primer filmskog stvaralastva, kvaliteta, druzenja, hrane i pica, dobre i zdrave atmosfere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA