≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rade Ćosić najavio premijeru filma "Ko živ, ko mrtav" na Festivalu filmskog scenarija

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nisam pravio film za sebe. Što je bitno, jer ako pravite za sebe, to je već eksperimentalan, nije žanrovski film. On jeste na tragu žanra, dosta je posrbljen, nije američki, pre svega zbog budžeta", naveo je Ćosić

  • 0
Rade Ćosić Foto: Tanjug/Zoran Žestć

Reditelj, glumac i producent Rade Ćosić je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o premijeri svog filma "Ko živ, ko mrtav" 13. avgusta na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Ćosić je rekao da je film "badi kap" (Buddy Cop) odnosno akciona komedija, i da ljubav prema tom žanru kod njega traje od devedesetih.

Istakavši filmove serijala "Gas do daske" i ostvarenje Kventina (Quentin) Tarantina, Ćosić je rekao da su oblikovali ljubav prema žanru.

"Jedan dan sam razmišljao kako nikad nije napravljen 'badi kap' film kod nas? Postoje trileri tog tipa, utememeljeni na dvojicu, detektivska serija, ali ne postoji 'badi kap'. Shvatio sam da to nedostaje našem žanrovskom opusu, kao i rom-kom (romantična komedija)", istakao je Ćosić.

Napisao je scenario za seriju od deset nastavaka koji je pretvorio u film sa Markom Backovićem, a scenarista Dimitrije Vojnov je pričitao i dao zeleno svetlo uz par opaski.

Ćosić je predložio produkciji Apolon da se uradi film, a na osnovu scenarija i već pripremljenog trejlera producent Igor Turčinović je odobrio snimanje.

"Nisam pravio film za sebe. Što je bitno, jer ako pravite za sebe, to je već eksperimentalan, nije žanrovski film. On jeste na tragu žanra, dosta je posrbljen, nije američki, pre svega zbog budžeta", naveo je Ćosić.

Prema njegovim rečima, u "Ko živ, ko mrtav" jedna utrka automobilima traje dva minuta, a u američkom filmu ih bude pet, sa po 100.000 dolara minimum uloženih.

"Razilikuju se te neke stvari, ali linija je vrlo slična. I komična. Ako ništa drugo nasmejaće se ljudi bar pet, šest puta", dodao je reditelj.

U filmu dva detektiva istražuju slučaj ubistva i nijednog trenutka se ne vidi ubijena devojka, a Ćosić se odlučio na takav potez jer "ta slika ostaje i možda ne možemo da se smejemo dovoljno koliko bi se smejali".

"Dođu do otkrića, bez obzira što su potpuni šalabajzeri i vode slučaj jako pogrešno na svakom nivou", istakao je Ćosić.

Prema njegovim rečima, debitant Stefan Jeftović igra crnogorskog detektiva koji je uparen sa beogradskim starim vukom, "koji samo pametuje a ništa ne rešava".

Ćosić je rekao da je njegov film i "satira na ovo vreme", i da je "sve protkano politikom, generalno".

"To je i američka priča, i srpska priča. Dolazimo do toga da nije lako biti visoko gore, a još manje negde dole. Nikom nije lako, to je poenta, ako je ima", naveo je Ćosić.

Upitan kakvu očekuje reakciju gledalaca, Ćosić je rekao da se nada da će se "smejati i shvatiti poentu, da je to dekonstrukcija žanra", i da će oceniti da je to "smešan film".

"Što je bitno za akcionu komediju. Ima možda malo manje akcije, ima više komedije. Napravili smo test projekciju, i ocenili su film prosečnom ocenom 4,4. Bilo je interesantno da su kao kvalitet napisali - smešan je. Tako da smo potrefili", naveo je Ćosić.

Prema njegovim rečima, "Ko živ, ko mrtav" nije crna komedija nego skup skečeva, ali u određenim trenucima ima i ozbiljnu emociju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA