≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Branka Veselinović je igrala u filmu Mela Bruksa: Reditelj je imao problema tokom snimanja u Jugoslaviji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ipak, Mel je i pored problema imao reči hvale za Jugoslovene

  • 0
Branka Veselinović Foto: Milena Đorđević

Brojni filmovi snimali su u Jugoslaviji, a jedno ostvarenje u našoj nekadašnjoj državi ekranizovao je i čuveni Mel Bruks. U pitanju je komedija "12 stolica" ("The Twelwe Chairs").

Kako se navodi, snimao se u blizini Beograde davne 1969. godine. Film je debitovao 1970. godine u Tower East-u u Njujorku i u bioskopu Beverli u Los Anđelesu. 1970. godine. Prve nedelje prikazivanja zaradio je 40.000 dolara, navodi se na Wikipedia stranici ovog ostvarenja.

Pored Mela Bruksa, koji igra lik Tikona, glume još Ron Mudi (Ipolit Vorobjanov), Frenk Lanđela (Ostap Bender), Dom DeLuis (otac Fjodor)... Bilo je i naših glumaca u ovom komediji. Vlada Petrić je igrao lik Sevickog, legendarna Branka Veselinović je glumila lik Nataše, (Brankin muž) Mlađa Veselinović lik seljaka, čuveni Petar Banićević narednika, Dušan Čavić je bio orator...

Branka Veselinović, Mlađa Veselinović Mlađa Veselinović, Branka Veselinović Foto: Marko Jovanović

Inače, film "12 stolica" predstavlja adaptaciju istoimenog satiričkog romana sovjetskih pisaca Iljfa i Petrova. Protagonista, čiji lik tumači Ron Mudi, je Ipolit Vorobjanov, bivši bogati ruski aristokrata koji je nakon revolucije degradiran u neuglednog provincijskog činovnika, ali kome 1925. godine majka na samrti oda kako je porodične dragulje pred boljševicima sakrila u postavu stolice.

Radnja prikazuje kako Vorobjanov kreće u potragu za stolicom, a pošto ne zna o kojoj je stolici reč, prisiljen je putovati širom SSSR-a dok mu u potrazi pomaže šarmantni i beskrupulozni varalica Ostap Bender, čiji lik tumači Frenk Lanđela).

Komedija, koji je delom snimana na lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji, nije uspela da ponoviti uspeh Bruksovog prvenca "Producenti", mada je Lanđela, kome je to predstavljao filmski debi, dobio brojne pohvale za svoj nastup. Zanimljivo da je ulogu Ostapa umesto Frenka hteo da igra legendarni Džin Vajlder, ali Bruks nije hteo da mu da igra taj lik.

Komičar Dom DeLuis, koji u filmu nastupa u ulozi pravoslavnog sveštenika koji nastoji blago uzeti za sebe, je kasnije sa Bruksom ostvario dugu i plodnu saradnju, navodi se na Wikipedia stranici ovog ostvarenja.

Inače, snimanje komedije "12 stolica" nije bilo lako. Bar tako je rekao Mel Bruks.

"Živeli smo 6 nedelja u Beogradu. Ceo grad je osvetljen sa sijalicom od 10 vati. Jesao sam samo kašu. Živeli smo u Jugoslaviji u blatu i na poljima. Ako idete u Jugoslaviju, ne dolazite sa konjima i prikolicom, tamo toga ima dosta. Kada smo im rekli da radimo film, rekli su "divno". Kada sam im rekao "šta je sa kamerom i svetlom", rekli su mi "nemamo to, samo konje i prikolicu". I radili smo sa jugoslovenskom ekipom koja je bila zadužena za zvuk", rekao je Bruks u emisiji voditelja Dika Kaveta i naveo da je sa Jugoslovenima imao problema u komunikaciji, jer nisu razumeli engleski:

"Rekao sam "ako ne razumeju engleski, kako mogu da budu u ekipi zaduženoj za zvuk?" Producent je rekao: "Dobro pitanje, dovešćemo Engleze", prisetio se Bruks.

Mel Bruks Mel Bruks Foto: Tanjug/AP/Richard Shotwell/Invision

Ipak, Mel je i pored problema imao reči hvale za Jugoslovene.

"Ne želim da zvuči da pežorativno degradiram Jugoslaviju, zato što su divni ljudi. Da su Rusi napali i izvršili invaziju na Jugoslaviju, kao što su to uradili u Čehoslovačkoj, Jugosloveni bi se borili do kraja. Rusi imaju respekt i strah od Jugoslavije", rekao je Bruks.

Pogledajte kako Mel Bruks priča o snimanju u Jugoslaviji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA