≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sarajevo film festival: Film "Heroji Halijarda" nije prikazan, usledila reakcija Telekoma Srbija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iz Telekoma Srbija je navedeno da su su "po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine do sada sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme"

  • 9

Sarajevo film festival (SFF) saopštio je na svom zvaničnom sajtu da film reditelja Radoša Bajića "Heroji Halijarda" nije prikazan na njihovom festivalu.

Iz SFF-a su naveli da je "u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala, najavljen između njihovih ostalih novih projekata i film koji je još uvek u postprodukciji - 'Heroji Halijarda'.

"Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije", saopštio je SFF. Festival je dodao da su do sada sa svim partnerima "komunicirali s odnosom poslovnog poverenja materijala koji će prezentirati", kao i da "sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut".

"Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimerenog sadržaja i razumemo negativne komentare javnosti", naveli su iz SFF-a.

Kako je najavljeno, odlučeno je da će već od sledećeg festivala "sve, pa i one poslovne prezentacije na SFF-u, proći selekciju programera festivala". "Što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentuju ono što rade. Takođe, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove", kaže se u saopštenju.

Kako je naglašeno, "SFF neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste". Predstojeći Bajićev film "Heroji Halijarda" bavi se akcijom spašavanja savezničkih pilota koje su izveli pripadnici Ravnogorskog pokreta tokom Drugog svetskog rata. Saopštenje SFF-a usledilo je nakon burnih negativnih reakcija javnosti i političkih struktura u Sarajevu, među kojima su gradonačelnica Benjamina Karić, Stranka demokratske akcije i drugi.

Telekom Srbija iznenađen reakcijom Sarajevo film festivala

Kompanija Telekom Srbija saopštila je da je iznenađena reakcijom organizatora Sarajevo film festivala (SFF) povodom slučaja sa filmom "Heroji Halijarda".

Iz Telekoma Srbija je navedeno da su su "po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine do sada sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme".

"Ovu činjenicu možemo potkrepiti zvaničnom pisanom komunikacijom između predstavnika nadležnih organizacionih celina u okviru Telekoma Srbija i organizatora festivala", kaže se u saopštenju.

Iz Telekoma Srbija su dodali da je "činjenica koja ide u prilog tome da su organizatori festivala bili upoznati sa filmom 'Heroji Halijarda' i informacija da su samoinicijativno ponovo u pisanoj komunikaciji još 8. juna poslali upit izvršnim producentima iz Konstrast (Contrast) studios".

Kako je navedeno, poslat je upit "sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za festival". Telekom Srbija je saopštio i da je njihovo prisustvo na SFF-u tri godine za redom "podrazumevalo kako učestvovanje u nominacijama, tako i panel prezentovanje različitih projekata koje je Telekom Srbija predstavljao samostalno ili u saradnji sa svojim partnerima".

Iz SFF-a su prethodno saopštili da su u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala date su osnovne informacije i prikazana tri inserta snimljenog materijala "Heroja Halijarda".

Kako su naveli, sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije" i da su kao i sa svim partnerima "komunicirali s odnosom poslovnog poverenja materijala koji će prezentovati", kao i da "sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut". "Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimerenog sadržaja i razumemo negativne komentare javnosti", naveli su iz SFF-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bajić: Danas serije ne snima samo onaj ko ne želi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    17. avgust 2023 | 07:43

    Boli vas istina i sve ono što se ne uklapa u vaše vidjenje žrtve i zločinca. Na žalost četnički pokret se barem u početku rata otvoreno sukobio sa fašistima da bi se kasnije primirio i učestvovao u opštoj klanici medju narodima na ovim prostorima. To jeste činjenica kao i da je vodja tog pokreta nagradjen od strane predsednika USA za akciju spasavanja savezničkih pilota. Da ima kolegijalnosti nijedan film iz Srbije, kao i glumci, ne bi trebao učestvovati na ovom festivalu sve dok se ovaj film ne bude prikazao. U ostalom glumački festival u Nišu je mnogo veći (i otvoreniji) od tog vašeg "mejnstrim" sff.

  • Džontra

    17. avgust 2023 | 07:57

    Jedan dio muslimanskog naroda u Bosni je nažalost toliko radikalizovan da stvaraju ogromne problema ostatku svog naroda , a samim tim i svim ostalim u svojoj državi i regionu.

  • SB PRAVDA

    17. avgust 2023 | 09:47

    Ne očekujte od Orićevaca da će odstupiti od "njihove istine" i sagledati stvari onakve kakve jesu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA