Vreme čitanja: oko 1 min.

Lep gest ekipe filma "Sveta Petka - Krst u pustinji"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"To je jedna univerzalna priča, priča koja nema rok trajanja", , rekao je reditelj filma Aleksandar Hadži Đurović za televiziju "Happy"

  • 0
Dodela nagrada na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji Foto: Vladimir Vasić/ATAImages

Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dodeljene su priznanja, a Ljiljani Habjanović Đurović i Hadžiju Aleksandru Đuroviću uručena je treća nagrada za scenario, i to za film "Sveta Petka - Krst u pustinji".

"To je jedna univerzalna priča, priča koja nema rok trajanja. I zaista njen život i ono zašto je ona jedna od najvoljenijih svetiteljki pravoslavlja, posebno na Balkanu, među našim narodima, to je upravo ono što je i nama bila inspiracija za ovaj film. Ono što je zanimljivo jeste upravo da film, iako je on tematski vezan za pravoslavlje i hrišćansku religiju, on se veoma dopao i ljudima druge veroispovesti. Dakle, i muslimanima, Jevrejima, čak i ateistima, i to mi je bilo drago da čujem upravo od ljudi, čak i budisti su mi rekli da su nešto osetili dok su gledajući film. I mislim da je to upravo jedna lepota, kada umetničko delo uspe da nadvisi sve neke, uslovno rečeno, podele, odnosno tematske okvire i uspe da dodirne različitu publiku", rekao je reditelj filma Hadži Aleksandar Đurović za televiziju "Happy".

Dodela nagrada na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji Foto: Vladimir Vasić/ATAImages

Ekipa ovog ostvarenja načinila je lep gest, budući da su novčanu nagradu od festivala darivali u humanitarne svrhe.

"U najbitnijom periodu životu Svete Petke, onih 40 godina koje je ona provela u pustinji, u tim žitijima su se mogli pročitati samo rečenice "a kako joj je bilo" i "kako je suzama gasila plamenove strasti", znaju samo ona i Oko svevideće. Novčani deo nagrade dajemo manastiru Sveta Petka Izvorska kod Paraćina, jer u tom manastiru se nalazi dom u kome monahinje brinu osobama ometenim u razvoju", rekla je Ljiljana Habjanović Đurović.

(Telegraf.rs)

Video: U Beogradu održana premijera filma koji se snimao čak 6 godina: Sveta Petka na velikom platnu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA