Vreme čitanja: oko 2 min.

Maja Gojković: Film "Heroji Halijarda" napadaju oni koji ne znaju ništa o toj operaciji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetila je da to filmsko ostvarenje Radoša Bajića još nigde nije prikazano

  • 6
Međunarodni filmski festival 51. FEST Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministarka kulture Maja Gojković ocenila je danas da oni koji napadaju film "Heroji Halijarda", a među njima su i politčari iz Sarajeva, očigledno ništa ne znaju o čuvenoj Operaciji Halijard i slavnom delu istorije srpskog i američkog naroda, koja ne može da vređa i ugrozi nikog dobronamernog.

"Svedoci smo brojnih pokušaja manipulacije prethodnih dana i još jedne zloupotrebe filmske umetnosti kako bi se unapred etiketiralo, cenzurisalo i kompromitovalo to ostvarenje i poslale politikanske poruke po ustaljenoj matrici. I to zbog filma koji je priča o solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu srpskog i američkog naroda nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu i koji ne može da vređa i ugrozi nikog dobronamernog", navela je Gojković i podsetila da je u Operaciji Halijard spaseno više od 500 američkih i britanskih avijatičara

Podsetila je da to filmsko ostvarenje Radoša Bajića još nigde nije prikazano.

Gojković je upozorila da su takve kritike postale opšte prihvaćene i naizgled normalne, te da je prinuđena da reaguje i brani umetničko delo koje govri o čuvenoj Operaciji "Halijard".

"I zaista je vreme da se kaže 'dosta je bilo' i da se stane u odbranu umetničkog dela i dela istorije koje je bio duboko sakriven, i da se konačno otvoreno kaže da su Srbi spasili američke i savezničke pilote od sigurne smrti od nacističke ruke", rekla je ministarka i potpredsednica vlade.

"Ponosna sam na to što je film, koji niste gledali, doživeo sličnu sudbinu kao predstava 'Golubnjača' Dejana Mijača koju je gledalo nekoliko stotina ljudi, a partijski komunistički aparatčici revnosno napadali i zabranjivali istim rečnikom i po ideološkom šablonu kao aktuelni sarajevski glasnogovornici samo zato što je prvi put napravljena predstava o jamama u kojima su stradali srpski mučenici", navela je Gojković.

Ministarka je nalgasila da je vreme da se kaže "dosta je bilo''.

Gojković podseća da je film svedočanstvo o herojskom podvigu i srpskom spašavanju više od 500 savezničkih, uglavnom američkih i britanskih avijatičara od nacista.

"Ne postoji slična operacija koja bi mogla da bude pandan ovoj, u čitavoj okupiranoj Evropi. Ponosni smo na istoriju koju su stvarali naši preci", navela je ona.

Naglasila je da je ubeđena da će, kao i mnogo puta u istoriji, i sada sloboda umetničkog izražavanja i istina prevladati sve ideološke barijere i politikanska saplitanja i da će biti jača od pokušaja da je falsifikuju u cilju potpirivanja tenzija i nerazumevanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    20. avgust 2023 | 07:11

    Svaki istorijski događaji u rukama Radoša Bajića postaju nevažni, izgube svoju važnost ,a oboje se partijskim bojama ,najveći štetočina istorijskih važnijih događaja ,dokle više ,kako ga nije sramota da kvari istoriju

  • Maja

    20. avgust 2023 | 11:20

    Maja Gojkovic nista nije uradila za kulturu samo jedna partijska figura ... mene bi bilo jako jako sramota .

  • Buki

    20. avgust 2023 | 09:09

    Niko ne negira istinizost ovog dogadjaja. Kritikuje se politika revizije istorije. Pa partizani su spasili oko 2000 saveznickih vojnika. Imali su 1943 godine 17 improvizovanih aerodroma a 1945 36 aerodroma. Zlocini cetnika u Hrvatskoj, BiH i Juznoj Srbiji se precutkuju ali su dokumentovani pa ko zeli neka proucava ili snima filmove. Stvari nisu crno bele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA