≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zanimljivosti o crtaću "Hi-Men i Gospodari svemira": Kako je postao svetski hit, iako ga nijedna TV nije htela

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako se priča, Hi-Men je zaradio respektabilnih 38 miliona dolara za Mattel u prvoj godini. Do 1984. zaradio je preko milijardu

  • 4
He Man Masters of the Universe Hi Men Gospodar Univerzuma Printskrin: Youtube/Masters of the Universe: He-Man & She-Ra

Crtani film koji je definitivno ostao mnogima u sećanju je "Hi-Men i Gospodari svemira". Deca, ali i mnogi odrasli ljudi, su pratili avanture Hi-Mena, Tile, Čoveka oružje, Orka i drugih junaka sa planete Eternija.

Nakon svake epizode, usledila je edukativna poruka mališanima, gde  govorilo o značaju prijateljstva i činjenu dobrih stvari.

Povodom legendarnog crtaća, evo i nekih zanimljivosti o "Hi-Menu i Gospodarima svemira".

"Hi-Men" je bio rezultat što je Mattel propustio priliku da pravi akcione figure iz serijala "Ratovi zvezda"

Kada je franšiza Džordža Lukasa otišla u kupovinu partnera za licenciranje, Mattel je bila jedna od nekoliko kompanija koje su nisu iskoristile pravo na pravljenje akcionih figura iz serijala "Ratovi zvezda". Firma Kener je od toga profitirala, ostavljajući Mattelu da razvije svoje igračke. I tako su nastali Hi-Men i ostali junaci.

Mattel je morao da bira između tri veoma različita Hi-Mena

Mattelov idejni dizajner Rodžer Svit i ilustrator Mark Tejlor, koji je dizajnirao pakovanje za Barbiku, su imali ideje o isklesanom ratniku koji je vitlao mačem. Dok su Tejlorove skice (od kojih su neke datirale iz njegovog detinjstva) bile zasnovane na fantaziji, Svit je zamislio lik koji bi mogao biti smešten u bilo koji eri ili žanri. Za prezentaciju rukovodiocima kompanije Mattel, Svit je primenio glinene mišiće na postojeću liniju akcionih figura za dečake. Svaki je predstavljao lik, koji je nazvao Hi-Men, u vojnim, fantazijskim i svemirskim postavkama. Uprkos mogućnostima priče o heroju koji putuje kroz vreme, Mattelovo marketinško istraživanje je ukazalo na momka sa dugom plavom kosom.

Hi-Men je prvobitno bio viking

Na osnovu skica Marka Tejlora, vajar Toni Gerero je u početku oblikovao Hi-Mena kao pojedinca strogog izgleda. Ali njegov namrgođeni izraz lica i rogati šlem su smatrani previše pretećim. Izgledao je previše ljut da bi se igrao sa njim. Smekšali su ga plavom frizurom.

Animirana serija je bila rezultat lošeg susreta sa kompanijom "Toys 'R' Us"

Uveren u svoju "Hi-Men" postavu, direktor marketinga kompanije Mattel Mark Elis pokazao je njihov koncept kupcima iz kompanije "Toys 'R' Us". Da bi pomogao da se razjasni pozadinska priča i razjasni ko je dobar, a ko loš, Mattel je naručio seriju mini stripova koja će ići uz igrače. Ali rukovodioci firme "Toys 'R' Us" nisu bili impresionirani, tvrdeći da mala deca možda ne žele ili ne mogu da čitaju. Improvizujući, Elis je rekao da su u pripremi jednočasovni crtani film.

Svi su odbili crtani film "Hi-Men i Gospodari svemira"

Nakon što je crtani film "Hi-Men i Gospodari svemira" kompanija Hana-Barbera odbila za specijal, Mattel se obratio firmi koja je za njih proizvela animiranu reklamu: Filmation. Navedena kompanija (Filmation) je bila ekonomična, ali pametna. Nakon što su crtani film "Hi-Men i Gospodari svemira" CBS, NBC i ABC odbili za termin u subotu ujutro, predsednik Filmationa Lu Šajmer predložio je da produciraju prvu sezonu od 65 epizoda koju bi mogli da organizuju za stanice koje će se prikazivati pet dana nedeljno. Model je bio toliko uspešan da je na vrhuncu popularnosti da je 1984. "Hi-Mena i Gospodare svemira" svakog popodneva videlo više od devet miliona gledalaca. Kako se priča, Hi-Men je zaradio respektabilnih 38 miliona dolara za Mattel u prvoj godini. Do 1984. zaradio je preko milijardu.

Dvorac "Sive lobanje" sagradio je džin

Pominje se u referentnim dokumentima, ali nikada nije objašnjeno na televiziji, Hi-Menov dvorac je izgradio Tajtus, džin koji se borio u masovnoj bitci vekovima pre događaja iz crtanog serijala. Mattel je kasnije izdao akcionu figuru lika koja je bila visoka 30 santimetara.

Kada je jedna stanica prestala da je emituje crtani film, deca su se pobunila

Kompanija KTXS-TV je na teži način otkrio šta se dešava kada lišite Hi-Menove fanove emitovanjem crtaća. Stanica u Teksasu je prekinula seriju u jesen 1985. zbog slabljenja rejtinga. Kada su se fanovi požalili, kanal je nastavio da je emituje i pokušao da umiri gledaoce tako što je organizovao nastup glumca kojeg podržava Mattel.

Kompanija Filmation je koristila bodibildere za reference likova

Da bi animirao He-Manovu neverovatno razvijenu muskulaturu, direktor filma Hal Saterlend je posećivao teretane i okupio ekipu bodibildera kako bi mogli da budu snimljeni kako izvode vratolomije kao referencu.

Postojala je jedna igračka koju je Filmation odbio za animiranje

Uprkos kritikama da su jednostavno proizvodili polusatnu reklamu za igračke, Filmation je zadržao pravo da ignoriše sugestije Mattela. Kada je kompanija igračaka predstavila Lua Šajmera na prototipu napadačkog vozila sa sferom koja bi mogla da udari protivnike, on je odlučno odbio. Snimanje, insistirao je, nikada neće animirati ništa što se zove Ball Buster. Zdrav razum je prevladao i igračka je preimenovana u Bašasaurus.

Postojao je strip "Hi-Men i Gospodari svemira"

U periodu od 1986. do 1991. godine, Hi-Men strip je trebalo da nastavi uspeh crtanog filma, koji je imao 130 epizoda i završio produkciju 1985. godine. Nažalost, strip je imao mali tiraž i nije doživeo popularnost crtaća.

Dolf Lundgren je u filmu muku mučio sa izgovorom

Film "Gospodari univerzuma" iz 1987. je delimično finansirao Mattel nakon što su shvatili da mogu da sufinansiraju film samo za deo svog budžeta za oglašavanje. Pričalo se da će zvezda američkog fudbala Haui Long biti u trci za ulogu Hi-Mena, ali su producenti na kraju angažovali Dolfa Lundgrena. Glumac je bio fizički impozantan, ali je njegov jak švedski naglasak činio njegove replike teško razumljivim. Pre nego što je mogao da ga sinhronizuje drugi izvođač, Lundgrenov ugovor je predviđao da može da pokuša da ponovo snimi scenu do tri puta. Na kraju, njegov glas je postao razumljiv - ali to nije bilo dobro za film. Pošto je histerija za Hi-Menom utihnula, ostvarenje "Gospodari univerzuma" zaradilo je samo 17 miliona dolara u bioskopima.

Princ Adam nije bio deo filma - ili originalnih igračaka

Iako je postojao u skici Marka Tejlora, Hi-Menov kraljevski alter ego nije uveden u celu priču sve dok pisac Majkl Halperin nije uneo koncept u vodič kroz stripove i crtane filmove. Takođe, princ Adam nije uspeo da se pojavi ni u filmu "Hi-Men i Gospodari svemira", iako je reditelj Geri Godard rekao da bi nastavak mogao da predstavi princa.

(Telegraf.rs/izvor: Jake Rossen/Mental Floss)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa 85

    22. avgust 2023 | 23:11

    Crtani mog detinjstva. I dan danas čuvam igračke koje su mi tad kupovali

  • Ноле

    22. avgust 2023 | 23:35

    Био је толико популаран цртаћ да су се чак по вашарима продавали његови мачеви и појас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA