Vreme čitanja: oko 5 min.

Filmski hit sa Kanskog festivala otvara tradicionalni Zemun Fest

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tradicionalni beogradski letnji festival “Zemun Fest” i ove godine održaće se od 23. do 27. avgusta na tri lokacije u srcu jednog od najlepših delova Beograda

  • 0
Zemun Fest Foto: Andreja Marković/Zemun Fest

Na samom kraju avgusta, Zemun će biti mesto filmskih premijera, umetničkih izložbi, jedinstvenog street market-a i tri koncerta muzičkih velikana, grupa: Van Gogh, YU Grupa i Partibrejkersi.

Deo filmskog programa predstojećeg festivala biće otvoren 23. avgusta svečanom projekcijom ostvarenja "Žan Di Bari" sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, filmom koji je otvorio Kanski festival. Pre prikazivanja, publika će uživati u koncertu filmske muzike u izvođenju sastava “Kvartet Rocher”.

Ovo izdanje Zemun Festa biće u znaku legendarnih Zemunaca - YU Grupe, koji su obeležili istoriju jugoslovenskog rokenrola, ali i istoriju ovog kraja Beograda. U Zemunu su stasavali, u Zemunu su dobili ime, a za Zemun i Dunav ih veže mnogo važnih, životnih i muzičkih trenutaka! Imajući sve to u vidu, publika Zemun Festa biće privilegovana da 24. avgusta uživa u projekciji filma "YU grupa - Trenutak sna".

Filmski program festivala biće obogaćen projekcijama ostvarenja "Northern Comfort" 25. avgusta i "Broker" 26. avgusta. U skladu sa trendovima filmskih festivala, publika Zemun Festa će 27. avgusta biti u prilici da premijerno pogleda dve epizode nove serije “Tunel”, reditelja Petra Ristovskog. Sva prikazivanja filmova odigraće se u jedinstvenoj bioskopskoj dvorani na otvorenom u Zemunskom parku.

Zemun Fest Foto: Andreja Marković/Zemun Fest

Koncertni program održaće se na glavnoj bini na Zemunskom keju: 24. avgusta nastupiće bend Red Danger, 25. avgusta kultni Partibrejkersi, 26. avgusta grupa Van Gogh, dok 27. avgusta festival zatvara legendarna YU Grupa.

Na koncertnu zonu festivala “nasloniće se” i postavka Street marketa sa preko stotinu izlagača. U ovoj zoni, posetioci festivala mogu da uživaju u novim mirisima i ukusima, jedinstvenoj ponudi hrane i pića, ali i da se upoznaju sa stvaralaštvom mladih umetnika i zanatlija, koji učešćem na ovoj manifestaciji dobijaju šansu da bolje predstave i plasiraju svoje proizvode.

Tokom pet festivalskih dana stanovnike i posetioce Zemuna očekuju desetine besplatnih programa, umetničke izložbe, filmske premijere, koncerti i street market. Sve to garantuje letnje večeri za pamćenje na obali Dunava.

Dobrodošli na Zemun Fest!

Zemun Fest Foto: Andreja Marković/Zemun Fest

FILMSKI PROGRAM – Velika Scena

08. SREDA - OTVARANJE - MADAM DI BARI

početak projekcije 20:30h, Zemunski park

Nakon otvaranja filmskog festivala u Kanu, „Madam di Bari” sa Džonijem Depom u ulozi Luja XV, biće premijerno prikazan na filmskom platnu u Beogradu na Zemun Festu!

Šesti igrani film rediteljke i glumice Majven Le Besko, koja takođe glumi u filmu, donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV i gospođe Di Bari (Majven Le Besko), koju je kralj lično doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla. Film prikazuje život Žan Beku koja je 1743. godine rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice, da bi slavu stekla kao dvorska dama i kao kontesa Di Bari, poslednja zvanična ljubavnica Luja XV.

08. ČETVRTAK - YU GRUPA - TRENUTAK SNA

početak projekcije 20:30h, Zemunski park

Dokumentarni film našeg poznatog i priznatog autora Darka Lungulova ("Tamo i ovde", "Spomenik Majklu Džeksonu") o legendarnom zemunskom, srpskom i jugoslovenskom rokenrol sastavu - Yu Grupi. U ovaj jedinstven film, sniman 7 godina, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. Montaža i istraživanje arhive su trajali dve i po godine. Film “Yu Grupa – Trenutak sna” je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o jednoj porodici. O porodici u kojoj vlada slogan "Svi za jednog, jedna za sve". Film prati braću Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom.

Ovaj istovremeno epski i duboko intiman film, kreativno koristi arhivski materijal i dosada neviđene porodične snimke da ispriča priču o trajanju, ljubavi i intimnoj borbi za porodicu.

Za razliku od uobičajenih muzičkih dokumentarnih filmova koji samo prate karijeru, ovo je i intiman pogled na to šta znači biti porodica, šta znači žrtvovati se, ali i šta znači biti deo istorije. Tokom sedam godina snimanja filma, životi članova grupe su se promenili, cela planeta se promenila, ali kako Žika Jelić na koncertu kaže "I dalje bez promena u Yu Grupi..." Film je nagrađen na 70. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma kao najbolji film, zatim nagradom za najbolju montažu i nagradom za najbolji dizajn zvuka.

08. SUBOTA - NORTHERN COMFORT

početak projekcije 20:30h, Zemunski park

U subotu 26. avgusta 2023. Zemun Fest publici donosi jos jednu premijeru. U pitanju je film islandskog reditelja Hafštajna Gunara Sigursona, komedija pod nazivom - “Northern comfort”. Gomila ljudi koja pati od straha od letenja, uskoro će završiti vrhunski terapeutski kurs kako bi prevazišli aerofobiju. Poslednji izazov kursa je „let izloženosti“: povratni let na kratkim razdaljinama tokom kojeg će se suočiti sa svojom fobijom i u teoriji pobediti iracionalni strah. Grupu čine - graditelj nekretnina u 40-im godinama, par influensera u kasnim 20-i i bivši pripadnik SAS-a koji je postao pisac kriminalističkih romana u svojim 60-im. Ispostavlja se da je destinacija Island i let postaje potpuna noćna mora.

08. PETAK – BROKER

početak projekcije 20:30h, Zemunski park

Broker je južnokorejska drama koju potpisuje Hirokazu Koreeda, majstor ovog žanra iz Japana. Film je premijerno prikazan prošle godine (2022) na festivalu u Kanu gde je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu, a Song Kang Ho je proglašen najboljim glumcem.

Japanski reditelj Hirokazu Koreeda (dobitnik nagrade Zlatna palma 2018. godine za film “Kradljivci”) donosi ostvarenje koje dnevni list Washington Post hvali kao film čije se najmračnije teme socijalne disfunkcije i pukotina pretvaraju u bajku iznenadne slatkoće! Jedne kišne noći mlada žena ostavlja svoju bebu na pragu crkve. Novorođenče pokupe dvojica muškaraca koji kradu napuštene bebe da bi ih prodali budućim roditeljima za veliki novac. Kada se mlada žena, puna kajanja, vrati u crkvu, otkriva nezakoniti posao i odlučuje da se pridruži muškarcima kako bi pronašla najbolje usvojitelje za svoju bebu.

08. NEDELJA - ZATVARANJE – TUNEL

početak projekcije 20:30h, Zemunski park

U nedelju 27. avgusta beogradska publika će imati priliku, premijerno na Zemun Festu, da pogleda prve dve epizode domaće igrane serije “Tunel” u režiji Petra Ristovskog.

Tunel predstavlja suženo stanje svesti u koje upadaju junaci TV serije. Svi likovi su nastali na osnovu istinitih priča po kojima je Vladimir Ćosić napisao scenario. Kroz napete situacije i pregovaranje sa opasnim kriminalnim počiniocima i teroristima, gledaoce će voditi, kao članovi stalne pregovaračke grupe, Nevena Gavran (Minja Peković) i Miloš Petrović (Jovan Belobrković) u ulogama glavnih likova. U epizodnim ulogama pojavljuje se veliki broj poznatih glumaca kao što su Lazar Ristovski, Nebojša Dugalić, Danica Ristovski, Miloš Timotijević, Sergej Trifunović, Miloš Đorđević, Branislav Lečić, Dragan Boža Marjanović, Zoran Cvijanović, Tamara Šustić i ostali.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA