Vreme čitanja: oko 4 min.

Održana premijera filma "Momak i devojke" na Dunav Film Festu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Film sniman u Temerinu gde se i odvija radnja pripoveda priču o troje protagonista - devojci koja se vraća u svoj rodni grad, bivšem košarkašu - sadašnjem treneru i njegovoj malenoj bratanici koju nije dugo video

  • 0
Otvaranje Dunav film festivala Foto: Filip Olćan

Premijera novog domaćeg filma "Momak i devojke" Ivice Vidanovića uz prisustvo dela ekipe i koncert filmske muzike obeležili su sinoć svečano otvaranje šestog Dunav Film Festa u Smederevu.

Puno gledalište je pratilo sa velikom pažnjom specijalnu projekciju ostvarenja koje je žanrovski odredjeno kao romantična komedija, a reditelj je svoj projekat nedavno u susretu sa medijima ocenio jasno kao "film sa malo tuge i dosta radosti".

Film sniman u Temerinu gde se i odvija radnja pripoveda priču o troje protagonista - devojci koja se vraća u svoj rodni grad, bivšem košarkašu - sadašnjem treneru i njegovoj malenoj bratanici koju nije dugo video.

Zaplet počinje u trenutku kada brat glavnog junaka iznenada mu ostavlja svoju ćerku i beži kolima bez objašnjenja.

Bačen neočekivano pred svršen čin, glavni lik ne zna šta da preduzme, jer nikada se nije bavio decom, misli da to i ne ume, i pokušava da vrati brata iz nejasnog izgnanstva.

Upoznavanje sa mladom damom koja ume sa decom otvara novi put junaku, tako da on u priči postaje taj momak iz naslova, a buduća izabranica i bratanica su te - devojke.

Film "Momak i devojke" Ivice Vidanovića predstavlja pravi eskapizam, bekstvo od stvarnosti i surovih tema, mada ima i ovde pomalo brutalnosti i okrutnosti.

Tamara Aleksić kao junakinja koja se vratila u svoj grad, istakla je skoro pred novinarima da joj je scenario veoma prijao, i da je ovakva priča trebalo i ranije da se pojavi u srpskoj kinematografiji.

Film možda najviše nosi malena devojčica Ines Petrović koja je osvojila glavne glumce Tamaru Aleksić i Roka Radišu, ujedno i scenaristu, tako da je delo obojeno uglavnom svetlim bojama i uživanju u pozitivnoj energiji.

Dobrim delom po stilu, temi, priči ili razvoju radnje, "Momak i devojke" podseća na razne holivudske romantične i porodične komedije na malom i velikom ekranu.

Osim troje glavnih, u sporednim ulogama su se istakli - Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Zoran Cvijanović, i drugi.

Produkciju potpisuju Željko Mitrović i Igor Turčinović ispred kompanije "Pink" i filmske platforme "Apolon" uz "Telekom Srbija", a cilj producenata jeste da za kratko vreme snime više od 50 dugometražnih igranih filmova.

Do sada su snimili polovinu, kako je otkriveno na nedavnom 51. izdanju FEST- a.

Otvaranje Dunav film festivala Foto: Filip Olćan

Tamara Aleksić je pohvalila reditelja Vidanovića da je bio divan za saradnju, ne plaši se emocija, radi sa toliko ljubavi.

Režiser se nakon premijere filma zahvalio publici na dugim aplauzima i festivalu što su imali čast da otvore Dunav Film Fest, te da mu je drago da je video i suze medju gledaocima.

Film je premijerno prikazan na nedavnom Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i uskoro će biti u selekciji "Filmskih susreta" u Nišu (od 26. avgusta do 1. septembra).

Prema rečima Tamare Aleksić u skorom susretu sa medijima u Beogradu, "ovo je emotivan film, iskren, ispravan, sa pravim moralnim vrednostima".

Glumac i muzičar Slobodan Boda Ninković, kao i glumice poznate iz mnogih mjuzikala - Mina Lazarević, Ljiljana Stjepanović i Ivana Knežević, održali su koncert pretežno filmske muzike uz pratnju orkestra.

Na repertoaru su im bile hit pesme "Can't Take My Eyes Off You" (1967) poznate iz remek dela "Lovac na jelene" (Deer Hunter, 1978) Majkla Ćimina, "Strange / I've Seen That Face Before" (1981) od glumice i pevačice Grejs Džons, "Skyfall" od Adel za istoimeni film (2012) o super tajnom agentu Džejmsu Bondu 007, "Simply The Best" (1989) nedavno preminule pop rok dive Tine Tarner.

Slobodan Boda Ninković je simpatično i šarmantno rekao publici da je on sada postao penzioner, tako da mu mora biti oprošteno što čita tekstove pesama sa hartije. Glumac je pevao pesme "Tamna je noć" (1993) grupe "Riblja čorba" za istoimenu predstavu prema drami Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina (Kult teatar, Beograd), kasnije je bio i film (1995) pokojnog Dragana Kresoje, i "Vratiće se rode" Zvonka Bogdana, posle i u verziji Momčila Bajagića Bajage i Saše Lošića za istoimenu TV seriju (2008) Gorana Gajića.

Otvaranje Dunav film festivala Foto: Filip Olćan

Kroz set listu su sinoć prošli i pop hitovi "Perfect" (1988) engleskog benda "Fairground Attraction", "Color of the Night" Loren Kristi za istoimeni američki triler (1994) sa Brusom Vilisom, numere iz mjuzikla "Kabare" (1972) Boba Fosija, muzičkog filma "New York, New York" (Robert De Niro i Lajza Mineli, 1977) Martina Skorsezea, "Lady Marmelade" iz rok mjuzikla "Mulen Ruž" (2001) Baza Lurmana.

Pred kraj koncerta napravljen je omaž švedskoj dens pop grupi "ABBA" uz kolaž njihovih hitova, ujedno i odlomci iz filmskog i pozorišnog mjuzikla "Mamma Mia!" (2008) - "Winner Takes it All", "Waterloo", "Dancing Queen", "Money, Money, Money", "Gimme! Gimme! Gimme!".

Ljiljana Stjepanović je izvela romsku himnu "Đelem, Đelem" da bi na kraju svi zajedno otpevali pesmu "Flojd" iz domaćeg hit filma "Nacionalna klasa" (1979) Gorana Markovića, koju je dočarao svojevremeno Dado Topić na kompoziciju Zorana Simjanovića.

Tom numerom glumci su kolektivno okončali koncert filmske i pop muzike nakon 70 minuta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA