Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana komemoracija Tei Koroliji, poznatoj srpskoj i regionalnoj producentkinji

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Njenim odlaskom srpska i regionalna kinematografija izgubili su velikog profesionalca, a svi mi dobrog prijatelja", rekla je producentikinja Milena Džambasović

  • 0
Održana komemoracija Tei Koroliji Foto: M.A./ATAImages

U sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke održana je komemoraciji Tei Koroliji, poznatoj srpskoj i regionaloj producentkinji. Komemoraciji su prisustvovali brojni prijatelji, kolege, poštovaoci, školski i drugovi sa fakulteta. Posle minute ćutanja, kolege i prijatelji prisetili su se života i rada sa Teom Korolijom koja je ostavila neizbrisiv trag u srpskoj i regionalnoj kinematografiji.

Prvi susret i saradnju Vanda Kučera sa Teom imala je povodom održavanja izložbe "La Serbie V.O."(Srbija izvorna verzija) u Parizu. Ovaj projekat Borisa Miljkovića i Srđana Šapera predstavio je Srbiju u novom

svetlu posle petooktobarskih promena. „I Tea je bila najbolja slika te nove Srbije, samouverena, profesionalna, svetska, a opet nekako naša, pristojna, prisna“ ističe Vanda Kučera, potpredsednica I&F Grupe u okviru koje posluje Adrenalin produkcija koju je godinama vodila Tea.

Tea je bila omiljena kod svojih saradnika. Prema svakome se ponšala sa uvažavanjem i poštovanjem što je danas retkost. Reditelj Igor Stoimenov poznaje Teu od studentskih dana na Fakultetu dramskih

umetnosti u Beogradu. Sarađivali su na produkciji obema prve reklame, a u kasnijim godinama prijateljstvo i saradnja su im se preplitali sve do poslednjeg zajedničkog rada na seriji „Besa“.

Igor ističe da je Tea mogla sa svima da razgovora, od svetskih producenata, glumačkih zvezda, britanskih pisaca, do kaskadera i statista. Sa svima se ponašala isto. Od nje je moglo mnogo da se nauči, a pre svega kako biti pristojan, kako biti uvek čovek. „Tea je bila neuhvatljiva, podjednako neuhvatljiva i za beogradsku košavu i za korčulanski vetar odakle je bila poreklom“ seća se Igor Stoimenov.

Producentikinja Milena Džambasović sa Teom je radila na više projekata, ali kaže da će je pamtiti pre svega kao prijatelja koji je uvek bio tu kada je potreban i dodaje: „Tea je bila plemenita, velikodušna... U njenom društvu biste se uvek osećali nekako posebno, a da ona uopšte nije shvatala koliko je značajna. Niti je tome pridavala pažnju. Njenim odlaskom srpska i regionalna kinematografija izgubili su velikog profesionalca, a svi mi dobrog prijatelja“.

Poznati britanski pisac Toni Džordan sarađivao je sa Teom kao scenarista na seriji „Besa“. Seća se kako mu se Tea javila sa predlogom da piše scenario za ovu seriju, ali kako je u tom trenutku već radio na

nekoliko projekata, unapred ju je odbio. Ipak, pristao je na desetominutni razgovor sa Teom ubeđen da neće promeniti mišljenje. Ne samo da je promenio odluku i pristao da bude jedan od scenarista, već kako

ističe, svaki put kad bi ga Tea nešto zamolila bilo mu je nemoguće da je odbije. „Imala je nenametljiv način da vas ubedi da uradite ono što želi, i bilo ju je jednostavno nemoguće odbiti“ seća se Toni Džordan.

Na komemoraciji je prikazan kratak film u kome su se prijatelji i kolege, među kojima su i: Srđan Šaper, Boris Miljković, Milan Marić, Hana Selimović, Miloš Timotijević, Radivoje Raša Bukvić, Arben Bajraktaraj, Sebastijan Kavaca, Mensur Safkiu, i drugi, poslednji put oprostili od Tee Korolije.

Tea Korolija preminula je u svojoj 48 godini posle kraće i teške bolesti, sahranjena je u hladovini maslinjaka svoje voljene Koručule odakle je poreklom i kojoj se uvek sa radošću vraćala. Tokom svojeprofesionalne karijere producirala je neke od najpoznatijih serija koje su obeležile domaću kinematografiju, kao i reklame koje su postale antologijske u našem advertajzingu. U profesionalni svet produkcije ušla je na velika vrata, realizacijom TV reklame u kojoj se pojavljuje naš najpoznatiji glumački par Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić. Posle toga sva vrata su joj bila otvorena, radila je na stotinama reklama, a onda su na red došle neke od nezaboravnih serija. Dve sezone jedne od najboljih regionalnih serija „Besa“, pre toga serije: „Žmurke“, „Pogrešan čovek“, na HRT-u je radila produkciju serija „Razred“, zatim rimejk kultne serije „Na slovo na slovo“, takođe, producirala je poznate emisije „Moja mama kuva bolje od tvoje“, kviz „Potera“, emisija „Flashback“ i druge. Godinama je vodila dve uspešne produkcije Le Spot i Adrenalin produkciju. Iza nje ostali su sin Franko i majka Senka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA