Vreme čitanja: oko 3 min.

Prikazan film "Pusti snovi", uoči 100 godina od rođenja Mije Aleksića

Vreme čitanja: oko 3 min.

Filmsko veče je na taj način bilo posvećeno Miji Aleksiću, koji u ovom filmu rediteljke Soje Jovanović, tumači glavnu ulogu

  • 0
Film "Pusti snovi" Foto: A1 Jugoslovenska kinoteka

Premijera digitalno restaurisanog filma „Pusti snovi“ povodom važnog i velikog jubileja - 100. godišnjice od rođenja srpskog glumca Mije Aleksića (1923-1995), održana je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

U pitanju je poznati projekat "A1 Kinoteka letnji bioskop", koji se celo leto održava na terasi Doma vojske Srbije kada je lepo vreme.

Filmsko veče je na taj način bilo posvećeno Miji Aleksiću, koji u ovom filmu rediteljke Soje Jovanović, tumači glavnu ulogu.

Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 organizovali su specijalnu projekciju - 30. digitalno restaurisanog filma u okviru pomenutog projekta, a ulaz je bio slobodan.

Domaći klasik „Pusti snovi“ Soje Jovanović iz 1968. godine u produkciji kuće "Centar film", donosi univerzalnu priču o običnom malom čoveku koji sanja velike snove.

Mija Aleksić ima ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o slavnoj filmskoj divi i o tome da postane priznat u svetu sedme umetnosti.

Svoje slobodno vreme provodi najviše tako što piše filmske scenarije i bavi se amaterski glumom.

Sekvence realnosti i snova smenjuju se tokom filma u toj meri da se ne može uvek shvatiti šta je život, a šta fantazija.

Poznata imena tadašnje televizije, mode i muzike publiku vraćaju u neka stara vremena, kojih odavno nema, duh Beograda sa kraja šezdesetih godina, modne revije, filmska snimanja, u čuvene robne kuće.

Pored Mije Aleksića igraju Mira Banjac, Nuša Marović, Dragutin Dobričanin, Uglješa Raičević, Mića Tomić, Ana Krasojević, pevač Arsen Dedić i drugi.

„Restauracijom filma u kome je glavnu ulogu odigrao velikan domaće kinematografije Mija Aleksić, želeli smo da obeležimo jubilej njegovog rođenja i odamo počast njegovoj značajnoj filmskoj karijeri”, objasnio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Pantelić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što će domaća publika od sada imati priliku da gleda ovaj film onako kako to ostvarenje zaslužuje, kao i kada je film snimljen pre 55 godina.

„Bioskop je uvek bio moćan medij koji ima ogroman kulturni, društveni i umetnički značaj. Da bi tu svoju moć zadržao neophodno je da na njegovom platnu ožive legendarni filmski klasici“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor kompanija "A1 Srbija" i "A1 Slovenija".

Turk je dodao da ostvarenje Soje Jovanović, inače pve srpske filmske rediteljke, predstavlja jubilarno 30. filmsko delo, digitalno restaurisano u okviru projekta A1 Kinoteka.

Filmska revija "A1 Kinoteka letnji bioskop" održava se drugu godinu zaredom na krovnoj terasi Doma Vojske od 15. jula do 31. avgusta.

Milosav Mija Aleksić (Gornja Crnuća, 1923 - Beograd, 1995) bio je srpski pozorišni, televizijski, filmski glumac i humorista, član Narodnog pozorišta u Kragujevcu, kasnije Narodnog pozorišta u Beogradu,

Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, a igrao je i na drugim scenama.

Bio je poznat u teatru u komadima komediografa Branislava Nušića, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i Žan Baptist Poklena Molijera.

Najveću popularnost stekao je u serijalima pedesetih i šezdesetih godina 20. veka kao „Veselo veče“ (radio) i TV serija koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Servisna stanica“, „Ogledalo građanina Pokornog“, „Deset zapovesti“.

Proslavio se u filmovima “Maratonci trče počasni krug” Slobodana Šijana, “Ljubav i moda”, “Varljivo leto ‘68” i “Tango Argentino” Gorana Paskaljevića, “Biće skoro propast sveta”, “Bokseri idu u raj”, četiri naslova - “Devojka”, “San”, “Jutro”, “Podne” Puriše Đorđevića, “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, “Užička republika” i drugim.

Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija drama Branislava Nušića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA