≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zanimljivosti o seriji "Dosije X": U jednoj epizodi se pominju Srbi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prošlo je 30 godina od emitovanje prve epizode legendarne serije

  • 0
Molder i Skali Dosije X Iks Printskrin: Youtube/Jimmy Kimmel Live

Prošlo je 30 godina od prve epizode serije "Dosije X" autora Krisa Kartera. Ukupno je snimljeno 218 epizoda, prva je emitovana 10. septembra 1993. godine. Ukupno je bilo 11 sezona, a mnogi od nas nisu propuštali šta su radili Molder, Skali i ostali junaci ovog ostvarenja.

Prisetimo se i nekih zanimljivosti koje su vezane za seriju "Dosije X".

1. Čuveni akord koji odjekuje u najavnoj muzičkoj špici za seriju bio je slučajnost. Kompozitor Mark Snou je slučajno naslonio lakat na tastaturu sa uključenom funkcijom eha i toliko mu se dopao zvuk koji je rezultirao da je napisao temu oko toga.

2. Kada je Džilijan Anderson zatrudnela na početku prve sezone, neki rukovodioci televizijske mreže, gde se emitovala serija, su želeli da za njenu ulogu bude odabrana druga glumica. Izvršni producent Kris Karter je odlučno odbio njihov zahtev. Na kraju, postao je kum njenoj ćerki.

Inače, kada je Džilijan Anderson saznala da je trudna samo nekoliko meseci nakon što je serija počela, rekla je Dejvidu Duhovniju pre nego što je rekla producentima, i svi su joj bili izuzetno podrška.

3. U ranim godinama serije, Molder je čvrsto verovao u vanzemaljce, a Skali je skeptična. U stvarnom životu, ovo je suprotno, Dejvid Duhovni je skeptik, a Džilijan Anderson veruje da postoje vanzemaljci.

4. Kris Karter je želeo da se serija završi posle pete sezone, kada mu je istekao prvobitni ugovor, kao i kada su istekli ugovori Džilijan Anderson i Dejvida Duhovnija. Karter je želeo da nastavi priču u nizu igranih filmova, počevši od "Dosijea X" (1998). Foks mreža, međutim, smatrala da je potražnja prevelika da bi otkazala seriju, pa su umesto toga naložili da se film uklopi između pete i šeste sezone serije. Karteru je pisanje pete i šeste sezone, kao i filma, bilo veoma teško, jer je morao da napravi scenario koji ne bi zahtevao da publika vidi seriju da bi je razumela, i epizode ​​serije koje bi bile povezane sa filmom, ali se ne oslanjati direktno na zaplet filma da bi imao smisla.

X FILES David Duchovny i Gillian Anderson,  Dejvid Duhovni i Džilijan Anderson, Molder Skali Foto: Profimedia/20thCentFox Collection/Everett

5. Iako su od Dejvida Duhovnija mnogo puta tražili da gostuje Džilijan Anderson u epizodi njegove serije "Kalifornikacija" (2007), on je rekao da to nikada ne bi učinio jer je želeo da sačuva njihov poseban odnos kao Molder i Skali.

Na pitanje da li bi igrala ljubavnicu Henka Mudija (lika Dejvida Duhovnija) u seriji "Kalifornikacija", Džilijan Anderson je rekla da bi to uradila besplatno.

6. Uprkos bliskosti njihovih likova u seriji, i Dejvid Duhovni i Džilijan Anderson su priznali da su bili manje bliski i da su se prepirali jedno sa drugim zbog dugih sati snimanja u Vankuveru tokom snimanja serije. Nakon završetka serije 2002. njihov odnos se poboljšao i sada sebe smatraju velikim prijateljima i bližim jedno drugom od svojih supružnika.

Dejvid Duhovni Džilijen Anderson Molder Skali Foto: Instagram/gilliana

7. Tokom uvodne špice, na FBI značkama Moldera i Skali pisalo je "Federalni biro pravde, Ministarstvo za istrage Sjedinjenih Država". Ova izmena je bila neophodna jer je pravljenje lažne značke FBI, čak i za TV emisiju, nezakonito. Na pravoj znački piše "Federalni istražni biro, Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država".

8. Džilijan Anderson je izjavila da je svoj pristup ulozi Dejne Skali zasnovala na liku Klaris Sterling, koju je glumila Džodi Foster u filmu "Kada jaganjci utihnu". Ironično, ugovorna obaveza prema "Dosijeu X" zabranjuje Džilijan da igra FBI agenta u bilo kojoj drugoj ulozi, što ju je sprečilo da se ponudi za ulogu Klarise Sterling u nastavku filma "Kada jaganjci utihnu". Kasnije se pridružila seriji "Hanibal" (2013) kao Bedelia Du Morije.

9. Pošto je bila premlada za ulogu, Džilijan Anderson je lagala o svojim pravim godinama kada je bila na audiciji za nju, rekavši da je četiri godine starija nego što je zapravo bila.

10. Dejna Skali je dobila ime po poznatom sportskom novinaru Vinu Skaliju. Molder je devojačko prezime majke Krisa Kartera. Molderovo srednje ime je Vilijam, a Skali Ketrin, što su imena roditelja kreatora Krisa Kartera.

11. U jednoj epizodi "Dosijea X" se pominju i Srbi.

Dosije X Printskrin: RTS 2

12. Kris Karter navodi film "Svi predsednikovi ljudi" (1976) kao jednu od njegovih inspiracija za seriju. Takođe, naveo je seriju "Slučajni partneri" kao uticaj na "Dosije X", posebno na odnos između Moldera i Skali.

13.  Mič Pileđi (Skiner) upoznao je svoju suprugu Arlin Voren na setu serije dok je ona bila zamenica Džilijan Anderson (Skali). Kasnije u seriji, dobila je malo vremena na ekranu kao Skinerova sekretarica, Arlin.

14. Džilijan Anderson ima eksplozivan, nekontrolisan i zarazan smeh, tako da je ekipa tokom snimanja često morali da prestane sa radom kada bi ona imala napad smeha, koji je uticao i na druge, budući da su se zajedno sa njom smejali.

15. Kada je Dejvid Duhovni otišao na kasting za ulogu Foksa Moldera, nosio je kravatu sa malim ružičastim prasićima. Kasnije je tvrdio da je to bilo ključno za njegovu ulogu.

16. Dejvid Duhovni je prvobitno predložio Dženifer Bils, svoju bivšu koleginicu sa Jejla, za glavnu žensku ulogu.

17. Iako je Skali legendarna crvenokosa, Džilijan Anderson je prirodno plavuša.

(Telegraf.rs/izvor: IMDB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA