Vreme čitanja: oko 2 min.

Luka Popadić: Dokumentarac "Moja švajcarska vojska" postavlja neka bitna pitanja

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Švajcarskoj postoji vojna obavezna, a Popadić je tokom služenja počeo da napreduje u činovima, paralelno sa obukom reditelja na Fakultetu dramskih umetnosti

  • 0
Moja švajcarska vojska Foto: Kadar iz filma

Dokumentarni film "Moja švajcarska vojska" će biti prikazan pretpremijenro 17. septembra na festivalu "Sedam veličanstvenih", a reditelj Luka Popadić, u novoj epizodi video serijala Tanjug Reflektor, kaže da taj film postavlja neka bitna pitanja.

Popadić je rekao da je film njegova životna priča, kao i mnogih emigranata odraslih u Švajcarskoj, koji su imali su priliku da služe švajcarsku vojsku, "koja ima neobične načine funkcionisanja".

"Imamo uvid u vojni sistem Švajcarske, gde ljudi drže puške i opremu kod kuće, gde su oficiri podjednako bankari, lekari i pekari. A sa druge strane ispitujemo šta znači biti pravi Švajcarac, šta znači nacionalni identitet i odanost prema zemlji", istakao je Popadić.

U Švajcarskoj postoji vojna obavezna, a Popadić je tokom služenja počeo da napreduje u činovima, paralelno sa obukom reditelja na Fakultetu dramskih umetnosti.

Prema njegovim rečima, za gledaoce će film biti uzbudljiv kao "dokumentarna komedija sa balkanskim crnim humorom".

"Film postavlja neka vrlo bitna pitanja za poredak zapada i generalno sveta. Imaćete uvid u vojni sistem koji je nepoznat i kroz to će razbiti stereotipe o Švajcarskoj gde svi jedu čokoladu i rade u bankama", istakao je reditelj.

Film počinje rečenicom "Švajcarska je moja omiljena zemlja", a Popadić dodaje da stvarno misli da je "to društvo uspelo da uspostavi funkcionisanje koje je jedinstveno na svetu".

"Naravno, svaka nacija ima svoje protivrečnosti, male neuroze i izuzetne vrline, pa tako i Švajcarska. Verujem da je švajcarsko društvo vrlo precizno, vredno i da protestantske vrednosti i dalje opstaju, iako nešto manje od polovine stanovništva nije švajcarskog porekla", ocenio je Popadić.

Prema njegovim rečima, u Švajcarskoj je kao i u drugim zapadnim društvima "pitanje integracija stranaca i kulturnog identiteta još uvek otvoreno i zbunjujuće za celinu društva".

Upitan šta mu je bio najveći izazov u pravljenju filma, Popadić je rekao da ih je bilo "od ličnih sumnji preko institucionalnih problema".

"Mada je švajcarska vojska bila vrlo otvorena za saradnju, ipak je bilo komplikovano ući u taj sistem, na taj način kako sam hteo. Do odnosa sa producentima. Uvek je teško napraviti film. Ali lične sumnje i preispitivanje je uvek u dokumentarcu i film generalno istaknuto", zaključio je reditelj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA