Vreme čitanja: oko 3 min.

Gabrijela Karluči: Srbija učestvuje u snimanju filma o Amedeu Modiljaniju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Karluči je medijima u rezidenciji italijanskog ambasadora napomenula da se Modiljani družio sa slikarima Pablom Pikasom i našim Savom Šumanovićem

  • 1
Film bioskop Foto-ilustracija: Pixabay

Film o slikaru i skulptoru Amedeu Modiljaniju (1884-1920) biće sniman u koprodukciji Poljske, Francuske, Italije, Španije i Srbije, najavila je danas Gabrijela Karluči, umetnička direktorka Festivala italijansko-srpskog filma.

Na konferenciji za novinare povodom osmog izdanja festivala, koji je otvario srpska premijera filma "Tell it Like a Woman" u Jugoslovenskoj kinoteci, Karluči je rekla da će u koprodukciji učestvovati pet zemalja u kojima je živeo italijanski umetnik.

Karluči je medijima u rezidenciji italijanskog ambasadora napomenula da se Modiljani družio sa slikarima Pablom Pikasom i našim Savom Šumanovićem.

Predstavnica Arhangel studija Tatjana Žeželj je rekla da će film, čiji je radni naziv "Modigliani Il Principe", režirati Anđelo Longoni, koji je u Srbiji već snimao film "Karavađo", o istoimenom čuvenom italijanskom slikaru.

Ambasador Italije Luka Gori se zahvalio Karluči i čitavom timu na realizaciji festivala koji promoviše srpsku i italijansku kinematografiju, i ocenio da je "postao veoma važna manifestacija za kulturu dve zemlje".

Gori je dodao da Italija investira u Srbiju, što se ogleda u čestim posetama italijanskih ministara Beogradu, napomenuvši da su politički odnosi Italije i Srbije u stalnom razvoju, i je diplomatskim odnosima izuzetno zadovoljan.

"Imali smo "Bussines and science" forum, gde je bilo reči o saradnji dveju zemalja, kao i susrete naših kinematografija. Podsetio bih na značajan sporazum koji je ranije potpisan na polju saradnje koprodukcija filmova Srbije i Italije", rekao je Gori.

Prema njegovim rečima, jedan od tih projekata će biti upravo film o Modiljaniju.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota je istakao da je festival važan događaj jer promoviše kulturu dve zemlje, i pozvao je beogradsku publiku da od danas do 26. septembra uživa u filmovima.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je sa zadovoljstvom prihvatio predlog Karluči da se uključi u realizaciju festivala i da je odrastao na filmovima režisera Pjera Paola Pazolinija, Frederika Felinija i glumca Marčela Mastrojanija.

"Istina, gledajući ovogodišnji program, za mene su ti novi reditelji i glumci nepoznati, nisam imao prilike da ih gledam, pratim, te se nadam da će i oni vremenom postati poznati, kao Mastrojani, Pazolini ili Felini", zaključio je Đorđević.

Festival italijansko-srpskog filma otvara večeras filma "Tell it like a Woman“, za koji je postprodukciju uradio ILBE Studios iz Srbije, a reč je o omnibusu od sedam priča i sedam različitih reditelja, gde igraju Eva Longorija, Marša Gej Harden, Dženifer Hadson i druge glumice.

Video: Svečano otvoren osmi Festival italijansko-srpskog filma

Predstavnica organizacije "We do it Together" Kjara Tilezi je napomenula da je bilo potrebno šest godina da se realizuje ovako složen projekat, koji je sa uspehom prikazan i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema njenim rečima, ovakav film može da utiče na kulturne promene jednog društva i sa tim u vezi imaju plan da u Beogradu otvore Akademiju u okviru organizacije "We Do It Together", kako bi se podigla svest o jednakosti žena u umetnosti.

Predstavnica produkcije ILBE i IELBE Studios Anđelka Jovanović je istakla da već imaju uspehe sa projektima realizovanim u Beogradu i Novom Sadu, gde su im otvoreni studiji.

Drugi dan festivala sutra uveče rezervisan je za domaći hit film "Munje: Opet!" Radivoja Raše Andrića i italijanski "Romanzo Radicale" Mima Kaloprestija Lucisana, 24. septembra je "Indigo kristal" Luke Mihailovića i "Altri comizi d’amore" Masimilijana Finazera Florija.

Kako je najavljeno, 25. septembar su na repertoaru domaća drama "Usekovanje" Siniše Cvetića i "Stanizza d’amuri" Đuzepea Fjorelija, a istog dana biće održan kurs (10:00) za pisanje scenarija, režiju, produkciju, distribuciju i drugo, a uveče (18.00h) je modna revija u Ambasadi Italije.

Poslednje veče festivala biće u znaku svečane dodele nagrada „Short with a View on F(ae)uture“ i projekcije srpskog trilera "Vera" Nedeljka Kovačića i italijanskog filma "Da domani mi alzo tardi" Stefana Venerusa.

Ulaz na sve projekcije na festivalu je besplatan. Festival organizuje Kulturno udruženje "Excellence International“, uz podršku Ministarstva kulture Italije, Ambasade Italije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ministarstva kulture Srbije i Italijanskog nacionalnog instituta za turizam – ENIT.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momcilo

    24. septembar 2023 | 08:11

    Pa posle filma Modigliani de glumi Andy Garcia i Eva Hecigova be znam dal sta moze da se doda vise... Jedan od boljih filmova u istoriji filmova narocito gluma ne znam kako oskara nisu dobili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA