≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Telegraf.rs na snimanju serije "Nobelovac" o Ivi Andriću, Tika Stanić: "Dosta smo zadovoljni kako stvari teku"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Scene su se u subotu, 7. oktobra, snimale u Klubu književnika u Beogradu

  • 0
Najava serije "Nobelovac" u Klubu književnika Srbije, Tihomir Tika Stanić Foto: Telegraf

Serija "Nobelovac", o čuvenom piscu Ivi Andriću, koja će biti emitovana na RTS-u i koja će imati 8 epizoda, uveliko se snima, a danas, 7. oktobra, ekranizovale su se scene sa Markom Ristićem (kojeg glumi Slobodan Beštić) i Brankom Ćopićem (kojeg glumi Stefan Bundalo) u Klubu književnika, u Ulici Francuska 7 u Beogradu.

Na konferenciji za medije, koja je upriličena baš na ovom mestu, prisutnim novinarima se na početku obratio Tihomir Tika Stanić, koji glumi naslovnu ulogu (ulogu Ive Andrića, prim.aut), koji inače sa Borišom Simovićem režira ovu seriju.

"Ovo je serija "Nobelovac", danas je 22. snimajući dan, dve petine serije smo snimili. Dosta smo zadovoljni kako stvari teku... Juče smo došli iz Crne Gore, tamo smo snimali u Herceg Novom, a završićemo seriju u Višegradu.

Snimamo po različitim lokacijama u Beogradu i ono što je bitno da su mnoge institucije prepoznale značaj ove teme, ove serije, i da su nam jako pomogli... Sa nama je i predsednik Udruženja književnika Srbije, gospodin Miloš Janković. Ja sam ga pozvao jer su nam bez nadoknade, bez ikakvih uslovljavanja, u terminu koji nama odgovara, ustupi zgradu Udruženja da snimamo neke bitne scene za našu seriju...

Imamo glumce iz Hrvatske, Slovenije, a za likove koji su poreklom iz Crne Gore, normalno da je smo tražili glumce među Crnogorcima. Petar Novaković je mladi glumac iz Crne Gore, '92 godište. Njegovi vršnjaci retko znaju za Radovana Zogovića. Kada sam mu pre godinu dana ponudio ulogu, on mi je odrecitovao pesmu Radovana Zogovića. Mnogo uloga je podeljeno sudbinski... ", rekao je Tihomir Tika Stanić.

Reč je zatim imao i predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković.

"Sa radošću smo, naravno, prihvatili da podržimo koliko možemo projekat koji je nacionalnog značaja. Ivo Andrić je naš najveći pisac, nesporno, i logično je što se to snima u prostorijama Udruženja književnika Srbije... Tako da mislim da je to najprirodnije mesto. Masa stvari se inače odvijala u ovom prostoru koji, nažalosti, izgleda isto onako kada je i Andrić dobio Nobelovu nagradu i kada je ovde držao konferenciju za štampu. To je neka druga priča. Sva podrška za seriju", rekao je predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković.

Nadovezao se Stefan Bundalo, koji glumi lik Branka Ćopića u seriji "Nobelovac".

"Dve stvari bih voleo da kažem. Vi ste rekli da je Ivo Andrić naš najveći pisac, ja bih rekao da je to Branko Ćopić. Šalu na stranu, to je jedna stvar. Druga stvar je ono što se ja zapravo nadam, a to je da će ova serija ponovo prikazati koliko dobro biti pisac i koliko je biti pisac važna stvar za za nacionalnu istoriju i identitet. Nadam se da će neko gledajući ovu seriju poželeti da piše dobro, ako ne i bolje od Ive Andrića, da dobijemo još nekog Nobelovca", rekao je Stefan Bundalo.

Branki Šelić je poverena uloga Vere Stolić.

"Htela bih da se zahvalim Tihomiru Staniću na ukazanom poverenju što igram ovako značajan lik. Vera Stolić je žena koja je život posvetila Ivi Andriću. Bila mu je lična sekretarica, daktilografkinja... Dosta je nezahvalno u sredini procesa govoriti o ulozi, ali svi se nadamo da će ova serija ostati kao neko značajno sećanje budućim generacijama. Mislim da je jako važno da se rade ovakve serije, naročito o našim piscima... Posebno mi je drago što se moj kolega glumac uhvatio jednog zaista velikog i jako teškog zadatka", rekla je Branka Šelić.

Ulogu Milovana Đilasa u seriji "Nobelovac" igra Milivoje Miša Obradović

"Tika me je zvao u januaru, ja se javim, i on kaže: "Miško, snimam seriju o Andrić. Voleo bih da ti igraš Milovana Đilasa." I dok mi je to govorio, ispred mene su bile tri knjige na stolu. Ovo je stvarno istina. Ja sam čitao Đilasove knjige, bio sam fasciniran njegovom pojavom i ličnošću. Mislim da je to najbrže ispunjena glumačka želja koji mi je iko ikada ispunio. Nakon toga smo krenuli u čitanje scenarija i razradu svega, ali moram da kažem. Đilas je sjajno napisan lik u ovom scenariju. Zaista osećam posebnu odgovornost", rekao je Miša Obradović.

Rodoljuba Čolakovića, najboljeg prijatelja Ive Andrića, igra Vladan Gajović.

"Hvala Tiki još jednom za ovakvu veliku ulogu i ja se nadam da ću da opravdam njegovo poverenje. Ovo je sigurno jedan od najlepših i najboljih poslova koji sam radio. Sada ostaje da je ja uradim tako dobro", rekao je Vladan Gajović.

O seriji "Nobelovac"

U četvrtak, 7. septembra počelo je snimanje nove igrane serije "Nobelovac" u produkciji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a. Serija od osam epizoda baviće se životom našeg nobelovca, Ive Andrića sa glavnim fokusom na trenutak kada je autor romana „Na Drini ćuprija“ dobio Nobelovu nagradu za književnost, 1961. godine, ali, kroz svojevrsnu unutrašnju dramu glavnog junaka, pokrivaće i dramatične godine književnog stvaranja tokom Drugog svetskog rata, kao i Andrićev život u posleratnom Beogradu.

Prva klapa pala je na lokaciji Andrićeve zadužbine, u Muzeju Ive Andrića, na Andrićevom vencu, a snimanje će trajati do decembra. Pored Beograda i okoline, snimaće se i u Herceg Novom, Sarajevu i Višegradu.

Kreatori serije su Tihomir Stanić, Ivan Velisavljević i Vladimir Roganović. Scenario potpisuju Ivan Velisavljević i Jelena Mijović i saradnici na scenariju Aleksandar Novaković i Tihomir Stanić.

Reditelj serije je Tihomir Stanić sa korediteljem Borišom Simovićem.

Glavne uloge poverene su Tihomiru Staniću koji će igrati Ivu Andrića, Selmi Alispahić kao Milici Babić, dok će mladog Andrića igrati Igor Jurinić.

U seriji igraju Vladan Gajović, Bojan Žirović, Branka Šelić, Bojana Zečević, Petar Novaković, Svetozar Cvetković, Milivoje Obradović, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić, Vahid Džanković, Nebojša Milovanović i mnogi drugi.

Direktor fotografije je Pablo Fero, snimatelj zvuka Vladimir Stošić, kostimografkinja Nevena Milovanović, maskerka Dubravka Bušatlija, scenografkinja Valentina Popržan, direktor filma Sreten Mijović, montažerka Snežana Ivanović.

Izvršni producent serije je Tihomir Stanić, supervizor produkcije Marija Bereta, a urednik serije Kristina Đuković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA