≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tika Stanić za Telegraf o "Nobelovcu" gde glumi Andrića: Otkrio neke istorijske ličnosti koje će biti u seriji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očekuje nas veliki broj likova u seriji koja će biti emitovana na RTS-u

  • 2
Najava serije "Nobelovac" u Klubu književnika Srbije, Tihomir Tika Stanić Foto: Telegraf

Uveliko se snima serija "Nobelovac" o Ivu Andriću, a našeg čuvenog književnika igraće Tihomir Tika Stanić. Sa poznatim glumcem smo pričali o ovom projektu, a on je na početku objasnio da se o ovom ostvarenju dugo razmišljalo.

"Dugo godina. Ja sam se u nekoliko televizijskih drama igrao Andrića. Već dve decenije govorim u različitim prilikama, na raznim meridijanima, od sela, pa do enklava na Kosovu, preko sela i gradova u Republici Srpskoj. Govorio sam na Univerzitetu Berkliju, na katedri za slavistiku. Svuda, već 20-ak godina. Na neki način, imam ogromno poštovanje prema ličnosti i delu, prema to mudrom čoveku koji je uspeo da se sačuva, da sačuva život da bi nam dao", rekao je Tihomir Stanić za Telegraf.rs.

Na pitanje šta publika može da očekuje od serije, glumac je rekao sledeće:

""Na Drini ćuprija" on (Ivo Andrić, prim.aut) kaže: "A svaki od slušalaca pamti ono što u njegovom uhu, njegovoj ćudi najbolje odgovaralo. Sve ono što je bilo tu, na očigled celog sveta urezano u tvrdom kamenu, ponavljalo bi usta do usta na razne načine, često izmenjeno i iskvareno do nesvesti. Ko zna. Ko je sklon učenju, naučiće ono što mu prija..." Ne znam, mi smo dosta istraživali, trudili smo se da budemo činjenično tačni, a da nekad u svom tumačenju i pogledu na njegov život nađemo opravdanje za mnoge njegove postupke koji su ljudi tumačili na razne načine", rekao je Stanić.

Očekuje nas puno istorijskih likova u "Nobelovcu"

"Pregršt istorijskih ličnosti. Isidora Sekulić, Čolaković, Krleža, Josip Broz Tito, Hitler... Mnoge, mnoge ličnosti. 140 likova", rekao je Stanić, koji je dodao da će serija imati 8 epizoda, kao da od nje neće nastati film.

Kako je Tihomir Stanić naveo, misli da će serija biti gotova na jesen.

O seriji "Nobelovac"

U četvrtak, 7. septembra počelo je snimanje nove igrane serije "Nobelovac" u produkciji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a. Serija od osam epizoda baviće se životom našeg nobelovca, Ive Andrića sa glavnim fokusom na trenutak kada je autor romana „Na Drini ćuprija“ dobio Nobelovu nagradu za književnost, 1961. godine, ali, kroz svojevrsnu unutrašnju dramu glavnog junaka, pokrivaće i dramatične godine književnog stvaranja tokom Drugog svetskog rata, kao i Andrićev život u posleratnom Beogradu.

Prva klapa pala je na lokaciji Andrićeve zadužbine, u Muzeju Ive Andrića, na Andrićevom vencu, a snimanje će trajati do decembra. Pored Beograda i okoline, snimaće se i u Herceg Novom, Sarajevu i Višegradu.

Kreatori serije su Tihomir Stanić, Ivan Velisavljević i Vladimir Roganović. Scenario potpisuju Ivan Velisavljević i Jelena Mijović i saradnici na scenariju Aleksandar Novaković i Tihomir Stanić.

Reditelj serije je Tihomir Stanić sa korediteljem Borišom Simovićem.

Glavne uloge poverene su Tihomiru Staniću koji će igrati Ivu Andrića, Selmi Alispahić kao Milici Babić, dok će mladog Andrića igrati Igor Jurinić.

U seriji igraju Vladan Gajović, Bojan Žirović, Branka Šelić, Bojana Zečević, Petar Novaković, Svetozar Cvetković, Milivoje Obradović, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić, Vahid Džanković, Nebojša Milovanović i mnogi drugi.

Direktor fotografije je Pablo Fero, snimatelj zvuka Vladimir Stošić, kostimografkinja Nevena Milovanović, maskerka Dubravka Bušatlija, scenografkinja Valentina Popržan, direktor filma Sreten Mijović, montažerka Snežana Ivanović.

Izvršni producent serije je Tihomir Stanić, supervizor produkcije Marija Bereta, a urednik serije Kristina Đuković.

(Telegraf.rs)

Video: Upoznajte velikana na jedan drugačiji način: "Ivo Andrić je bio prefinjen čovek, duhoviti bonvivan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    11. oktobar 2023 | 22:54

    Jedva cekam da gledam!!!

  • Prle

    12. oktobar 2023 | 08:21

    Meni je njegova prva polovina zivota interesantnija. Tu se formirao kao covek i pisac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA