Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni filmski festival Viennale 2023: Program obuhvata odabrane nove filmske radove iz svih zemalja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takođe, „Viennale“ svake godine zajedno sa Austrijskim filmskim muzejom organizuje obimnu istorijsku retrospektivu

  • 0
Film bioskop Foto-ilustracija: Pixabay

Svake godine krajem oktobra u glavnom gradu Austrije održava se međunarodni filmski festival „Viennale“. Ove godine festival se održava 61. put zaredom. Ono što ovaj događaj čini jedinstvenim je pokušaj da se zainteresuje i okupi kako šira javnost tako i stručna publika međunarodne filmske scene. Kao jedan od najistaknutijih filmskih festivala u evropskom kontekstu, „Viennale“ predstavlja pravo filmsko putovanje kroz svet kinematografije.

Program festivala obuhvata odabrane nove filmske radove iz svih zemalja, austrijske i međunarodne premijere, primere žive kinematografije estetske posebnosti i političke aktuelnosti. Festival okuplja velike

filmove koji su svoje premijere imali na festivalima širom sveta, od Kana do Buenos Airesa. Za mnoge reditelje „Viennale“ predstavlja jedinu priliku da prikažu svoje radove u Austriji, jer samo mali broj filmova iz festivalskog programa dolazi u redovne bioskope. Aktuelni program festivala obuhvata odabrane monografije, kinematografije, istoriografije značajnih ličnosti kao i žanrove i teme međunarodnog filma.

Takođe, „Viennale“ svake godine zajedno sa Austrijskim filmskim muzejom organizuje obimnu istorijsku retrospektivu. Na festivalu će biti prikazan i jugoslovenski igrani film „Slike iz života udarnika“, u režiji

Bahrudina Bate Čengića, iz 1972. godine.

Prateći program festivala čine diskusije, predavanja, umetničke intervencije, izložbe i koncerti, a završnicu gala veče na kojem se dodeljuju nagrade: nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara, Bečka filmska nagrada, nagrada Erste Banke i nagrada publike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA